JOSEP LAGO Afp
BITKA ZA PRIMERU

Veliki derbi na Nou Campu završen bez pogodaka, hrvatski reprezentativac je opet heroj Osasune

U prvom dijelu derbija domaće je sačuvao Ter Stegen, u nastavku mu je odgovorio Jan Oblak...
Piše: Goran Čičin-Mašansker/Sportske novostiObjavljeno: 08. svibanj 2021. 23:04

Trebao je to biti spektakl, utakmica koja bi mogla odlučiti o naslovu prvaka u završnici super-uzbudljive sezone u španjolskoj La Ligi. Na kraju je s obje strane bilo dosta htijenja i borbenosti, ali i nedovoljno kvalitetnih poteza da bi se stiglo do pogotka odluke.

Nekoliko dobrih pokušaja s obje strane zaustavili su raspoloženi vratari, pa su Barcelona i Atletico Madrid podijelili plijen jučer na Camp Nou. Iako je Simeoneova momčad ostavila možda i bolji dojam, na kraju je svakome pripao po bod, a takvim je raspletom zapravo najsretniji Real Madrid.

Momčad Zinedinea Zidanea, dakako, još uvijek ne može otvoriti šampanjac, no nakon subotnje 'nule' na Camp Nou Luka Modrić i društvo sada sve drže u svojim rukama. Atletico je i dalje vodeći sa 77 bodova, Barcelona je druga sa 75, dok trećeplasirani Real Madrid ima 74 boda i utakmicu manje. Dobije li sve četiri utakmice do kraja prvenstva, Kraljevski će klub obraniti prošlogodišnji naslov prvaka.

image
JOSEP LAGO Afp

- I jedni i drugi željeli smo tri boda. Mi smo bolje počeli, oni bolje završili u izjednačenoj utakmici. U prvom dijelu imali smo prilike, no nedostajalo je preciznosti. Ostale su nam još tri utakmice i trebamo pobijediti u sve tri. Znamo da više ne ovisimo sami o sebi, ali Realu su ostale još četiri utakmice, a nama tri. Teške su utakmice pred svima, a onaj trko će biti najjači na kraju će slaviti. Moramo ostati jaki u glavi – rekao je Atleticov vratar Jan Oblak.

Hrvatski reprezentativci Ivo Grbić i Šime Vrsaljko derbi su pratili s gostujuće klupe, a Barcelonin trener Ronald Koeman zbog suspenzije s tribine, no redovito je mobitelom komunicirao s klupom na kojoj je momčad vodio njegov pomoćnik Alfred Schreuder. U početku susreta Barcelona je imala veći posjed, no Atletico je bio konkretniji i opasniji.

Prvi je zaprijetio Lemar, potom Suarez iz slobodnog udarca, ali Ter Stegen nije imao problema. Potom se u prilici našao i Correa, njegov je pokušaj blokirala domaća obrana. Barcelona je bila bez udarca u okvir Atleticovih vratiju sve do 29. minute kad je tukao Griezmann, ali se Oblak nije dao iznenaditi.

Treneri su u prvom poluvremenu morali napraviti dvije prisilne izmjene, razlog su bile ozljede. Saul je ušao umjesto Lemara, dok je mladi Moriba zamijenio Busquetsa čija je glava stradala u sudaru sa Savićem. Još dvije dobre prilike imali su gosti iz Madrida, ali je Ter Stegen zaustavio udarce Llorentea i Carrasca.

image
JOSEP LAGO Afp

Uzbudljiva je bila završnica prvog dijela. Messi je u 41. minuti u slalomu prošao nekolicinu suparnika da bi njegov udarac krajnjim naporom obranio Oblak. Atletico prijeti iz prekida u 45. minuti, veliku je priliku imao Felipe, ali je poslao loptu iznad grede.

Drugo poluvrijeme bilo je ipak manje sadržajno od prvog. Messi je opet bio u središtu pozornosti u 66. minuti. Iz slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora dobro je gađao Barcin kapetan, ali je Oblak sjajno obranio.

Carrasco je mogao riješiti pitanje pobjednika, bio je u dobrom prodoru u 71. minuti, ali se spetljao i napravio prekršaj u napadu. Meč-loptu je na glavi imao i Dembele u 85. minuti, nakon ubačaja Griezmanna Francuz je sa šest metara tukao iznad vratiju. I za kraj Messijev slobodnjak u 90. minuti, lopta je prohujala malo od desne vratnice.

- Nemam kristalnu kuglu, ne mogu predvidjeti budućnost, no jasno je da ovaj rezultat najviše odgovara Realu koji sa svim pobjedama do kraja može postati prvak. Međutim, pitanje je hoće li se to dogoditi. Ako mi dobijemo sve tri utakmice do kraja, još uvijek se možemo nečemu nadati, i naš cilj mora biti da se borimo do kraja. To ćemo i učiniti. A to što ne ovisimo sami o sebi je zbog toga što nismo bili na pravoj razini u svim dijelovima sezone. U posljednjim mjesecima bili smo vrlo dobri – smatra Barcelonin stoper Gerard Pique.

BARCELONA - ATLETICO MADRID 0:0

BARCELONA Stadion Camp Nou. Bez gledatelja. Sudac: Antonio Mateu Lahoz.

BARCELONA (3-1-4-2): Ter Stegen – Mingueza (od 46. Araujo), Pique, Lenglet – Busquets (od 32. Moriba) – Dest (od 75. Dembele), De Jong, Pedri (od 75. Roberto), Alba – Messi, Griezmann. TRENER: Ronald Koeman.

ATLETICO MADRID (4-4-2): Oblak – Trippier, Savić, Felipe, Hermoso – Carrasco, Koke, Llorente, Lemar (od 13. Saul, od 67. Joao Felix) – Correa (od 74. Kondogbia), Suarez. TRENER: Diego Simeone.


Budimir zabio za Osasunu

Hrvatski nogometni reprezentativac Ante Budimir postigao je izjednačujući pogodak u posljednjem subotnjem dvoboju 35. kola Primere u kojem je njegova Osasuna odigrala 2:2 na gostovanju kod Athletica u Bilbau. Budimir se u strijelce upisao u 89. minuti na dodavanje Enrica, čime je Athletic ostavio na pet bodova manje uz utakmicu više od Betisa, koji na sedmom mjestu ima vizu za Konferencijsku ligu sljedeće sezone.

image
Učinak Ante Budimira
SN

GRAFIKA: Sofascore.com

Inače, Bilbao je poveo već u 1. minuti golom Morcilla, a srpski igrač Darko Brašanac izjednačio je u 12. minuti. Činilo se da će pogodak Sanceta nakon sat vremena igre domaćinu donijeti pobjedu, ali Budimir je zabio za 2:2 i prekinuo mali negativni niz od dva uzastopna poraza Osasune.

Linker
08. svibanj 2024 20:22