JORGE GUERRERO Afp
SMJENA U REALU

Veliki povratak otjerane legende: Zidane mu je uzeo pola momčadi, a sad bi ga mogao zamijeniti na klupi!

Tijekom sezone Zidane je koristio daleko više igrače iz njegove momčadi nego što je to uobičajeno
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. svibanj 2021. 20:13

Nakon što je Zinedine Zidane obavijestio igrače Reala da odlazi s trenerske klupe na kraju sezone, španjolski mediji raspisali su se o daljnjem razvoju događaja. Zidane je još prije utakmice sa Sevillom održao sastanak s ekipom, ali je to procurilo tek tjedan dana kasnije. Rekao je igračima da je odluka promišljena i čvrsta, da shvaća kako je i njegova druga era došla kraju. Ovaj put potez koji je povukao nije toliko iznenadio kao kad je u prvom navratu 2018. godine otišao nakon tri osvojene titule prvaka Europe. Već neko vrijeme odbijao se u javnosti izjasniti o svojoj budućnosti, davao je dvosmislena izjave pa se i pretpostavljalo da je tako nešto moguće.


Zidane se potrošio, toga je svjestan i predsjednik Florentino Perez. On će na kraju sezone razgovarati s njim, ali čak i ako ga pokuša razuvjeriti kroničari kluba drže da ima male šanse. Perez slobodno može razmišljati o nasljedniku.


Nije mu to jedini posao, trebat će urediti i stručni i igrački kadar jer u Realu je ozbiljno prestrojavanje. Kapetan Sergio Ramos je na odlasku, obistine li se medijske priče on će u PSG, još neki igrači su na izlaznim vratima kao Isco, pitanje je što s Marcelom i Baleom koji je na posudbi u Tottenhamu, a želja su Haaland i Mbappe. Ima li novac za njih?


Zidane je bio veliki igrač, jedan od najvećih koje je Europa imala u ovom mileniju i krajem prethodnog, a kao trener vodio je samo Real. Prvo njegovu drugu ekipu, potom prvu s kojom je osvojio 11 trofeja. Od toga se ističu tri naslova prvaka Europe i dvije titule najbolje momčadi Španjiolske. Većinu toga u prvom mandatu, ali vrijedna je i kruna 2020. u La Ligi. Pokazao je trenerski talent, upravljao je s momčadi s autoritetom, ima karizmu velikog igrača što su svi poštivali, no koliko je doista klasan stručnjak u potpunosti će pokazati tek ako primi neki drugi kluba. Jer jedno je voditi Real krcat zvijezdama, čak i kad nema Ronalda, a drugo stvarati ekipu u skromnijim uvjetima.


Realova je klupa jedna od najatraktivnijih u svijetu nogometa i mnogi bi rado taj posao. Prve infomacije govore da su glavni kandidati Raul Gonzalez, Talijan Max Allegri, koji je imao uspjeha s Milanom i Juventusom te njemački izbornik Joachim Löw.
Po mnogima u prvom planu je Raul, nekadašnji kapetan i veliki igrač Reala, jedna od ikona kluba. On je trener druge momčadi Reala Castille, koja igra u trećem rangu. Ima sličan put kao Zidane jer također je krenuo u Realovom sustavu. To je pokazatelj da taj klub odgaja trenere od svojih nekadašnjih asova i govori da doista ima dobre šanse. Navijači ga žele, ima nadmoćnu podršku među njima. Raul bi rado dobio tu šansu.


Iako ove nedjelje nije bio sretan jer igrao je na Ibizi play-off za promociju u drugu ligu i nije uspio pobijediti, tako su ostali u trećem razredu. Na pitanje o preuzimanju prve momčadi Reala, odgovorio je:


- Ovo je moj dom i ovdje želim biti. Zaposlen sam u ovom klubu, ali nije vrijeme za razgovore o nečijoj budućnosti. S obzirom da sam prije nekoliko godina odlučio biti trener, htio sam da to bude doma, da stječem iskustvo. Čovjek sam kluba, sretan sam u njemu i imam želju nastaviti.


Tijekom sezone Zidane je koristio daleko više igrače iz njegove momčadi nego što je to uobičajeno u Realu. Iz druge u prvom ekipu prebacio je Arribasa, Chusta, Miguela, Blanca, Marvina i Huga Dura. Upravo su mu Blanco i Miguel najviše nedostajali na Ibizi...


Raul bi odmah prihvatio novu zadaću, a ne vjerujemo da bi se dugo predomišljali i Allegri i Löw. Potonji odlazi s mjesta njemačkog izbornika i mogao bi se ponovno okušati u klupskom poslu, no pojedini mediji pišu kako ima manje šanse od ostale dvojice. Vjerojatno to neće biti jedino kandidati koje će novinari gurati u prvi plan. Dok god se Perez ne oglasi i objavi odluku. Real će sezonu završiti sljedećeg vikenda i nakon toga će se brzo rasplesti pitanje trenera. Nemaju što čekati.

Treba posložiti ekipu za dalje, iako je dojam da se tu više pita Pereza tko će igrati u Realu, nego njegovog trenera. Predsjednik voli biti glavni u svemu.

Linker
26. travanj 2024 11:54