JOSEP LAGO Afp
NAKON ISPADANJA SA SP-A

Veliki preokret: Odbačene sve optužbe za korupciju i prijevare u slučaju protiv Brazilca!

Suđenje je obilježio pravi preokret kada je tužiteljstvo povuklo optužbe protiv svih optuženih
Piše: HinaObjavljeno: 13. prosinac 2022. 13:36

Španjolski sud, koji je u listopadu sudio brazilskoj nogometnoj zvijezdi Neymaru za navodne nepravilnosti tijekom njegovog transfera u Barcelonu 2013., odbacio je u ponedjeljak slučaj.

Suci pokrajinskog saslušanja u Barceloni odlučili su "osloboditi Neymara" i osmero ostalih optuženika, smatrajući da nisu pronašli nikakav prekršaj, a time ni "štetu za tužitelje" u ovom slučaju, objavio je sud u priopćenju za javnost.

Uz Neymara i njegove roditelje, uz Barçu, Santos i tvrtku koju su osnovali Neymarovi roditelji, postupak je bio pokrenut i protiv dvojice bivših predsjednika Barçe - Sandra Rosella i Josepa María Bartomeua - te protiv bivšeg menadžera brazilskog kluba Santos Odilia Rodriguesa Filha.

Ovo suđenje, koje se odnosi na djela korupcije i prijevare, počelo je mjesec dana prije početka Svjetskog prvenstva u Kataru, na kojem su "Ney" i Seleçao eliminirani u četvrtfinalu od Hrvatske.

image
JOSEP LAGO Afp

Suđenje je obilježio pravi preokret kada je tužiteljstvo, koje je prvotno za napadača PSG-a tražilo dvije godine zatvora i deset milijuna eura kazne zbog korupcije, povuklo optužbe protiv svih optuženih.

Nositelj 40 posto Neymarovih prava dok je igrao za Santos prije odlaska u Barcelonu, brazilska tvrtka DIS iznijela je slučaj na sud 2015. godine, tvrdeći da su se Barça, Neymar i njegova obitelj, a zatim Santos drugi put, udružili i prikrili stvarni iznos transfera.

Tužitelj, koji je podržao optužbe DIS-a, na kraju je smatrao da one "nisu izgrađene na dokazima" već "na pretpostavkama" te da spis potpada pod građansko, a ne kazneno pravo.

image
PAU BARRENA Afp

Barça je prvotno procijenila cijenu transfera na 57,1 milijun eura (40 milijuna za Neymara i njegovu obitelj i 17,1 za Santosa), no španjolsko pravosuđe je procijenilo da je transfer zapravo vrijedio najmanje 83 milijuna.

DIS, koji je dobio 6,8 milijuna eura od 17,1 službeno isplaćenih brazilskom klubu, tražio je 35 milijuna eura odštete.

Tijekom suđenja, Neymar je tvrdio da se "ne sjeća" da je sudjelovao u pregovorima za ugovor o ekskluzivnosti iz 2011., tvrdeći da se oslanjao na očeve izbore i da je potpisao ono što mu je ovaj rekao da potpiše.

Neymarov otac tvrdio je sa svoje strane da nije na njemu nego na Santosu da obavijesti DIS o postojanju pregovora koje je, prema njegovim riječima, odobrio brazilski klub u pismu.

Linker
02. ožujak 2024 04:13