Novi Nou Camp
 SCRENSHOT YOUTUBE
TEHNOLOŠKO ČUDO

VIDEO Ovako će izgledati novi dom Barcelone: ‘Zahvaljujući njemu ostat ćemo među najvećima na svijetu!‘

Cijeli projekt košta oko milijardu i pol eura, pri čemu oko 900 milijuna ide za novi Camp Nou
Piše: SNObjavljeno: 19. listopad 2021. 11:59

Članovi Barcelone odlučit će 23. listopada hoće li dati zeleno svjetlo financijskom planu Espai Barçe, projektu koji je dopredsjednica Elena Fort opisala kao najvažniji projekt za sadašnjost i budućnost kluba.

"Modernizacija sportskih objekata ključna je, ali dolazi više od 15 godina prekasno. Riječ je o vitalnom projektu koji je nužan za održavanje Barçe na čelu svjetskog sporta jer se samo s objektima dostojnim kluba poput FC Barcelone možemo natjecati financijski i na terenu sa svojim europskim konkurentima", poručuju s Camp Noua.

Espai Barça, koji među ostalim uključuje projekt preuređenja Camp Noua i izgradnju nove Palau Blaugrane, članovi kluba odobrili su na referendumu 2014. Sedam godina kasnije klub je uložio 145 milijuna eura i proveo samo 5 posto projekta koji je sada financijski zastario. Barcelona je na svojim stranicama predstavila kako bi trebao izgledati projekt Espai Barça, a najveće promjene se odnose na slavni stadion Camp Nou.

Revidiranim planom održava se kapacitet od 105.000 mjesta, ali će se značajno povećati kapacitet VIP loža što će dovesti do većih prihoda i pomoći u financiranju projekta.

Novi projekt ima održivost kao jedan od prioriteta. Ideja je da se promovira dolazak na stadion biciklima, ali ipak će se zadržati 2200 parkirnih mjesta za automobile.

Novi krov će uključivati 30 tisuća m2 solarnih panela za proizvodnju fotonaponske energije, te imati geotermalni sustav za daljinsko grijanje i hlađenje.

Budući Camp Nou bit će stadion koji će uključivati najnoviju tehnologiju koja se nudi na tržištu, poput ekrana od 360 stupnjeva koji će navijačima nuditi novo iskustvo.

Odobre li članovi novi financijski plan, radovi bi mogli započeti u ljeto iduće godine, s ciljem da završe do kraja 2025. Cijeli projekt Espai Barça trebao bi koštati oko 1,5 milijardi eura, pri čemu bio oko 900 milijuna eura otpalo na Camp Nou, oko 420 milijuna na novu dvoranu Palau Blaugrana, a ostatak iznosa na obnovu pomoćnih stadiona i klupskog kampa.

Linker
19. travanj 2024 16:02