REUTERS
STROJ ZA GOLOVE

VIDEO: REAL PRED RUŠENJEM POVIJESNOG REKORDA SLAVNOG PELEOVOG KLUBA 'Ovaj je rekord nešto nevjerojatno, nikad to neću zaboraviti!'

REAL MADRID Aktualni europski prvak u San Sebastianu izjednačio je sjajan učinak Santosa u uzastopnim utakmicama s postignutim golom
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 19. rujan 2017. 22:57

Samo su dva kluba na svijetu uspjela postići pogodak u 73 uzastopne utakmice. Do nedjelje je rekord držao brazilski Santos, a ostvario ga je još davne 1963. godine. No, kad je Borja Mayoral zabio za vodstvo na gostovanju kod Real Sociedada, s bivšim Peleovim klubom izjednačio se i Real Madrid.

- Ovaj je rekord nešto nevjerojatno, jako je teško zabiti gol u 73 uzastopne utakmice. To dokazuje da Real ima puno rješenja u napadu i da bilo koji igrač u bilo koje vrijeme može biti strijelac. Nisam očekivao da ću započeti utakmicu, kad sam vidio da igram bio sam iznenađen i vrlo sretan. Ovaj dan nikad neću zaboraviti. Mnogi su mi čestitali, a jedna od najposebnijih čestitki stigla je od Benzeme - rekao je 20-godišnji Mayoral, napadač koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u njemačkom Wolfsburgu.


Borja Mayoral Moya Goal HD - Real Sociedad 0... by sportvideostv2

Nezgodan trenutak

Pobjeda koju je kraljevski klub ostvario u Baskiji izuzetno je vrijedna, jer je ovo zahtjevno gostovanje stiglo u nezgodnom trenutku kad Zidane na raspolaganju nije imao Ronalda, Benzemu, Kroosa, Kovačića i Marcela, a prije toga je kod kuće prosuo bodove protiv Valencije (2:2) i Levantea (1:1).

- Pokazali smo karakter da bismo ostvarili pobjedu, jer ovo nije lagano gostovanje, a Real Sociedad je dobro krenuo u sezonu. Odigrali smo 90 minuta na sjajnoj razini, osobito u prvom poluvremenu. Za pobjedu je zaslužan kolektiv, a moram čestitati igračima na 73 utakmice s postignutim pogotkom. Oni trče i bore se, oni su ostvarili taj rekord, a vjerujem da niz možemo nastaviti i u sljedećim utakmicama. No, za mene je najvažnija stvar pobjeda i način na koji smo je ostvarili, igrali smo vrlo dobro od samog početka - rekao je Zidane.

Još jedna utakmica

Aktualni europski i španjolski prvak svoj je fantastičan niz započeo na istome mjestu na kojem je i izjednačio Santosov rekord, na stadionu Anoeta u San Sebastianu. Jedini strijelac tog 30. travnja 2016. godine bio je Gareth Bale, Real je slavio s 1:0, a momčad je pod vodstvom francuskog trenera Zinedinea Zidanea u svakom nastupu poslije toga uspjela matirati suparničkog vratara. Posljednji je protiv Reala netaknutu mrežu zadržao Manchester City u polufinalnom ogledu Lige prvaka na Etihadu 24. travnja prošle godine.

Zidaneova momčad je ranije ove godine postavila i novi španjolski rekord, nadmašila je Barcelonu koja je između 1942. i 1944. godine zabijala u 44 uzastopna nastupa. Real je također srušio i Bayernov europskih rekord od 61 uzastopne utakmice u kojima je postizao pogotke, a još im je jedna utakmica potrebna da preskoče i Santos na svjetskoj razini.

Santos je svoj rekord ostvario u brazilskom prvenstvu, Copi Libertadores i Interkontinentalnom kupu, te je upisao 52 pobjede, 14 remija i sedam poraza uz 245 pogodaka, od kojih je 85 zabio Pele. Real je pak postigao 198 pogodaka u 73 nastupa, a najefikasniji su bili Cristiano Ronaldo sa 49 golova, Karim Benzema s 21 te aktualni član Chelseaja Alvaro Morata s 20 pogodaka.

Zidane hvali Balea

Pogodak za konačnih 3:1 postigao je Gareth Bale, i to, zanimljivo, iz kontranapada i nakon sprinta koji je trajao 73 metra. U tom trku, nakon Iscove dubinske lopte, Velšanin je ostvario brzinu od čak 35 kilometara na sat, lobom je prebacio suparničkog vratara te je poručio da još nije za otpis, iako oko njega stalno postoji određeno nezadovoljstvo, osobito među Realovim navijačima. No, Bale je počeo pokazivati naznake buđenja u posljednje vrijeme, i ako ovako nastavi, suparničke obrane imat će još veće probleme u budućnosti, pogotovo se nakon odrađene suspenzije vrati i Ronaldo.

- Najvažnije od svega je da smo osvojili tri boda u utakmici u kojoj smo imali imperativ pobjede. Lijepo je zabiti, ali ključna je pobjeda. Zvižduci su sastavni dio nogometa i ne mogu to kontrolirati, jedino što mogu je naporno raditi da se oni prestanu događati. Znam da nisam u najboljoj formi, znam da mogu pružiti puno više, samo trebam biti strpljiv - rekao je Bale, koji je zabijao u svih pet gostovanja na Anoeti, te je igrač koji je Real Sociedadu zabio najviše (šest) golova na njegovom stadionu.

I Zidane je pohvalio Balea, naglasio je da je pogotkom skinuo veliki teret s leđa, ali da je bio i defenzivno dobar. Real će Santosov rekord pokušati skinuti u srijedu na Santiago Bernabeuu, kad mu u prvenstvenom susretu u goste dolazi Betis.

Linker
26. travanj 2024 15:25