URBANANDSPORT Nurphoto Via Afp
PRVI NASLOV U NOVOJ ERI

Xavi je prekinuo agoniju s jednim od najlošijih Barçinih napada ovog stoljeća. Posao je tek napola gotov

‘Prvi naslov u prekrasnoj eri! Učinit ćemo sve što možemo da vratimo Lionela Messija kući‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 17. svibanj 2023. 12:07

Na putu prema staroj slavi, Barcelona je samo djelomično uspjela. Najvažnije je da je agonija završila - u prethodne tri godine Katalonci nisu osvojili ništa više od Kupa kralja, za trofej La lige nisu znali od sezone 2018./2019., a u aktualnoj kampanji zasluženo slave 27. španjolsku krunu u klupskoj povijesti, uz prethodno osvojeni Superkup u siječnju.

Okupljenici Camp Noua sezonu će proglasiti začetkom nove trijumfalne ere, a gradeći njezine temelje, Xavi Hernandez hladnokrvno se odrekao onoga što je zapisano u Barcinoj krvnoj slici. I nitko mu neće zamjeriti.

- Više od 10 mjeseci rada i žrtvovanja... Bio je to izvanredan posao, ostaje nam veličanstven osjećaj. Ova titula od vitalnog je značaja za stabilnost našeg projekta, nastavljamo tim putem. Najviše sam ponosan što su igrači dali prednost timskom radu, a ne pojedinačnoj kvaliteti. Razmišljao sam o svojoj supruzi, roditeljima, braći i sestrama, svima koji su puno propatili s nama. Sada znamo da radimo fantastične stvari - govorio je Xavi nakon nedjeljnog slavlja (4:2) kod Espanyola, kojim je njegov sastav potvrdio titulu četiri kola prije kraja prvenstva.

Bezbroj sretnih ishoda

Iz Barcine ovosezonske priče može se izvući bezbroj sretnih ishoda. Pedri i Gavi, mladi zvjezdani dvojac veznog reda, potvrdio se kao nositelj klupske sadašnjosti i budućnosti, a Barca je dobila temeljne adute i na ostalim pozicijama. Prvenstveno u defenzivnom redu, gdje se Ronald Araujo u treptaj oka prometnuo u jednog od najboljih stopera svijeta, a 19-godišnji Alejandro Balde postao uspješnim nasljednikom Jordija Albe na lijevom beku. I predsjednik Joan Laporta može mirno spavati, jer njegovi suludi, "kockarski" potezi u vidu ljetne rasprodaje klupskog vlasništva kao temelja za dovođenje i registraciju igrača, pokazali su se dobitnom okladom. Barem na kratkoročnoj razini.

image

Slavlje igrača Barcelone

JOSEP LAGO Afp

- Ovo je povijesna noć, prvi naslov u prekrasnoj eri! Financijski smo spasili klub i vratili radost navijačima. Planiramo štednju prema kojoj bismo mogli zadovoljiti uvjete fair-playa. Tako ćemo izgraditi konkurentniju momčad. Učinit ćemo sve što možemo da vratimo Lionela Messija kući - klicao je Laporta prepun novih obećanja, uvjeren da će Barca dodatno rasti, a u savršenom scenariju to će se odvijati pod terenskim direktivama ponajboljeg igrača ikad viđenog.

Rekord Lige petice

‘Blaugrana‘ nije zavladala Španjolskom svojim klasičnim načinom. Titulu im nisu donijeli spektakularni napadački podvizi, velemajstorski trikovi, nemilosrdna i nezaustavljiva izgradnja igre kakvu smo gledali u razdoblju Pepa Guardiole ili Luisa Enriquea i nazivali ju ‘tiki-takom‘. Da bi na Camp Nou vratio duh zlatne generacije, Xavi se okrenuo potpuno suprotnim postulatima od onih koje je i sam primjenjivao kao igrač, bok uz bok Iniesti, Messiju i dobro nam poznatom društvu. Ono što se činilo kao težak udarac Barcinoj nogometnoj kulturi, postalo je njezino najjače oružje.

image

Xavi Hernandez

ETHAN MILLER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Ethan Miller/Getty Images/Profimedia

Barca je postala ogledni primjerak one poznate fraze "obrana osvaja naslove", jer ta je obrana sačuvala 25 čistih mreža (13 primljenih golova) u ligaškoj domeni, najviše (uz Chelsea 2004./2005.) u povijesti Lige petice! Dodatan značaj obrambenoj postavci pridodaje i činjenica da je momčad zabijala gotovo pa manje nego ikada - četiri kola prije kraja broje 64 gola. Prošle sezone imali su također malih 68, što im je najgori učinak od 2003./2004., kada su postigli 63 pogotka.

Dakle, prvaci Španjolske žive jednu od svojih najgorih napadačkih sezona u ovom stoljeću. Daleko od toga da Lewandowski, Dembele ili Raphinha nisu "častili" gledatelje ubitačnim tempom i klasnim potezima, ali oni se nisu u potpunosti odrazili na učinak. Zato je španjolska kritika Xavijeve metode uspoređivala s kakvim talijanskim pristupom, a 11 (od 27) ligaških pobjeda rezultatom 1:0 mnoge su podsjetile na zatvaranje igre kakvom je dosljedan Jose Mourinho.

Nepotpun uspjeh

- Kritike su uobičajene, proživljavao sam ih kao igrač i kao trener. Ali ja sam tvrdoglav, na kraju smo dobili nagradu za ispravan rad. Znam da još uvijek imamo nedovršenog posla u Europi - u konačnici je prelomio Xavi preko usana s priznanjem da je momčad na pravom putu, ali daleko od savršenstva.

Europska epizoda ostala je mrlja na trijumfalnoj sezoni, razlog zašto je Xavijev uspjeh nepotpun. U jesenskom dijelu momčad se još "tražila", istovremeno i patila od ozljeda, a neugodnosti su rezultirale ispadanjem iz grupne faze Lige prvaka, gdje su završili ispod Bayerna i Intera.

image

Lewandowski i Raphinha

LLUIS GENE Afp

U Europskoj ligi prva prepreka bio je tada užareni Manchester United, pa je Barca ispustila i tu priliku te drugu godinu zaredom ispala iz drugorazrednog natjecanja Europe, a samo po sebi je poražavajuće što se tamo uopće i našla. Posljednji zamjetan europski uspjeh Barce datira iz 2019. i polufinala LP, od onda nisu išli dalje od osmine.

To je idući Xavijev zadatak, zasjati van granica Španjolske. Što mu je potrebno u tom pothvatu? Obrana je satkana, vezni red također, samo u napadu postoje manjkavosti koje je Lewandowski na račun individualne kvalitete pravovremeno, ali i tek privremeno sakrio "pod tepih". Jedno veliko ime u napadu, jedan igrač zbog kojeg će protivnici drhtati, uz prekaljenog Poljaka garantirao bi golgeterski kontinuitet koji je ponekad nedostajao (0:0 s Getafeom i Gironom, 0:4 s Realom u polufinalu Kupa...), a samo zbog neočekivanih posrtaja Real Madrida nije rezultirao katastrofom. Stoga, Katalonci se svim srcem moraju nadati da Laporta, govoreći o Lionelu Messiju, ne daje lažna obećanja.

Incident tijekom proslave

Barcelona je proslavila naslov u dvorištu gradskog rivala Espanyola, koji četiri kola prije kraja broji četiri boda manje od mjesta u sigurnoj zoni. Pristašama 19. kluba La lige nije se svidjela radosna protivnička ceremonija. Omanja skupina navijača uletjela je na teren usred proslave i pokušala napasti igrače Barce, koji su u pratnji policije u trku napustili travnjak. Mundo Deportivo piše da nekolicina huligana probila do svlačionice, pri čemu su se verbalno sukobili sa Sergijom Busquetsom, no situacija nije prerasla u ozbiljniji sukob. Izvršni direktor Espanyola Mao Ye ispričao se zbog nemilih scena.

- Ti ljudi ne predstavljaju pravu sliku našeg kluba. Učinit ćemo sve što možemo da iskorijenimo ovakvu nedopustivu situaciju. Ispričavam se cijelom nogometnom svijetu - kazao je Mao Ye.

Za Messija će ‘žrtvovati‘ trojicu

Sudeći po navodima vodećih španjolskih medija, Frenkie de Jong i Ansu Fati bit će prve "žrtve" ljetnog tržišta. Man. United za De Jonga je ljetos spremio 80 milijuna eura, iako prema Transfermarktu sada vrijedi 20 manje. Fati će stajati najmanje 30 milijuna. Na izlaznim vratima je i Ferran Torres, već pregovara s Aston Villom, a Barca traži 45 milijuna eura. Piquea (mirovina) i Busquetsa (istek ugovora i odlazak), klub u startu ima ušteđenih 50-ak milijuna eura. Prođe li i prodajni plan, Barca bi mogla stvoriti dobar temelj za Messijev povratak, kojem na put staju jedino financijke poteškoće.

Linker
04. svibanj 2024 07:24