JOSEP LAGO Afp
ZA ISKORAK FALE POJAČANJA

Xavi je vratio nadu u Barcelonu: Prvo poluvrijeme bilo je najbolje u sezoni, jasno se vidi smjer u kojem će ići

Nerealno je bilo očekivati da Xavi preko noći može na željeni način promijeniti igru Barcelone
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. studeni 2021. 08:46

Međutim, u subotu smo u njegovoj trenerskoj premijeri mogli vidjeti što to Xavi planira napraviti na Nou Campu. Posebno to vrijedi za prvih 45 minuta. Barcelona je igrala brzo, izrazito visoko i okomito, s presingom po izgubljenoj lopti koji je neodoljivo podsjetio na Guardiolinu prvu sezonu na Nou Campu. Barca u ovoj sezoni nije odigrala bolje poluvrijeme...

Drugih 45 minuta bilo je bitno lošije, kako su minute odmicale, tako je Barcin presing slabio, a napadi postajali sporiji, bez vertikalnih pasova. Očito je da Barca trenutačno nije u stanju veći dio utakmice držati ritam kakav traži Xavi, ali jasno je da će tjelesna sposobnost njezinih igrača, kao i automatizam u igri, rasti iz tjedna u tjedan. I to je ono što je moglo jako razveseliti 75.000 gledatelja na utakmici. Igra iz prvog poluvremena vraća nadu. Koliko god bilo vidljivo da Barcelona i dalje ima ozbiljnih defenzivnih problema. Da je Espanyol bio koncentriraniji u završnici, teško bi Barcina mreža ostala čista. Jači suparnici će takve rupe u obrani puno žešće napadati i kažnjavati.

Barca je pod Xavijem pokazala i bitno veću agresivnost u duelima. O tome svjedoči i 17 napravljenih prekršaja, spram devet suparničkih igrača. S vremenom će i tih prekršaja biti manje, a oduzetih lopti više. Ono što se i sinoć protiv Espanyola moglo dobro osjetiti je problem centarfora. Depay nije pravi centarfor, on je više napadač koji voli dolaziti iz drugog plana te imati slobodnije napadačke kretnje. Recimo kao naš Andrej Kramarić. Xavi s takvim Depayem nema željenu dubinu. Kao što u ofenzivnoj liniji nema igrače koji su spremni kroz dribling ući u kazneni prostor suparnika, ili iz driblinga pucati s 20-tak metara.

S druge strane, Xavi je na krilnim pozicijama imao Gavija i Iliasa, dva dječaka koji imaju 17 godina. Veznjak Nico ima tek 19. To su djeca, jako talentirana djeca, ali ne možeš s njima u najveće utakmice. Stoga s velikim zanimanjem čekamo utorak i Barcin okršaj s Bayernom u Ligi prvaka.

Xavi je dakle donio nadu, jasno pokazao smjer u kojem će Barcelona ići sljedećih mjeseci. Međutim, trebat će mu pojačanja za rezultatski iskorak. Centarfor prije svih. Može li Dembele biti krilo koje će donositi prevagu? Ono što smo sigurni, Coutinho kod Xavija neće profitirati. Brazilac nije u stanju igrati presing, a to se u Barcinoj novoj igri neće moći tolerirati...

Linker
06. svibanj 2024 13:30