Tko će danas slaviti - Xavi ili Diego Simeone?

 LA LIGA
VELIKI ŠPANJOLSKI DERBI

Xavi kreće sa samo jednim napadačkim pojačanjem, Simeone prijeti s bivšim Barcinim zvijezdama

Utakmica između Barcelone i Atletica igra se na Camp Nou s početkom u 16:15.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. veljača 2022. 12:02

U današnjem derbiju La Lige snage će odmjeriti Barcelona i Atletico Madrid. Nekad je taj dvoboj označavao bitku za vrh ljestvice, no aktualna sezona za oba kluba nije bila previše uspješna pa je sad u igri samo plasman na četvrto mjesto, s obzirom na to da je Real Madrid previše odmaknuo.

Barcelona se pod vodstvom novog trenera Xavija Hernandeza počela dizati, a ciljanim je akvizicijama u zimskom prijelaznom roku popunila je deficitarne pozicije u napadu. Ferran Torres, Pierre-Emerick Aubameyang i Adama Traore bit će na raspolaganju, dok Xavi ima slobodne ruke oko Ousmanea Dembelea.

Iako se katalonski klub želio riješiti francuskog napadača, nitko neće imati ništa protiv da ga se koristi dok je još uvijek pod ugovorom. Naravno, Xavi je taj koji će procijeniti može li mu Dembele pomoći i u kojoj mjeri, a dio španjolskih medija ističe ako bi problematični krilni napadač čak mogao i započeti derbi s Colchonerosima. Treba naglasiti da je Memphis Depay zbog ozljede i dalje van stroja, kao i mladi dragulj Ansu Fati.

Navijači s nestrpljenjem iščekuju vidjeti nove napadače na djelu, dok su s druge strane Barcinoj obrani trebali prijetiti njeni bivši ofenzivci, Luis Suarez i Antoine Griezmann. Međutim, Griezmann je prema posljednjim informacijama otpao zbog ozljede gležnja, dok su se u konkurenciju za nastup vratili Geoffrey Kondogbia i Marcos Llorente. Na desnom boku mogao bi krenuti Daniel Wass, pojačanje iz Valencije.

U tekućoj sezoni Suarez je postigao devet pogodaka u 29 nastupa, odnosno 1672 minute u svim natjecanjima. U La Ligi je zabio sedam uz dvije asistencije, a po jednom je poentirao u Ligi prvaka i Kupu kralja. Griezmannov je učinak sličan. U 22 utakmice (1468 minuta) zabio je osam golova i tri namjestio. U La Ligi ima tri pogotka i dvije asistencije, u Ligi prvaka četiri gola i jednu asistenciju, a jednom je poentirao u Kupu kralja.

Tek treba vidjeti kako će Xavi posložiti svoju udarnu trojku, jer mogućih kombinacija je mnogo. Neke najave sugeriraju da će Gavi igrati lijevo, Luuk de Jong centralno, a Torres na desnom krilu, što bi značilo da će Traore i Aubameyang priliku čekati na klupi. Eventualno bi jedan od njih dvojice mogao biti starter, a kad bi krenula sva trojica to bi onda bilo pravo iznenađenje.

Torres je u aktualnoj sezoni skupio tek 10 nastupa za Manchester City i Barcelonu, zaigrao je pritom u čak sedam različitih natjecanja, s tim da ga čeka i osmo, Europska liga. Postigao je četiri pogotka, dva u Premier ligi, jedan u Liga kupu i jedan u Kupu kralja, dok je po jednu asistenciju isporučio u Premier ligi i La Ligi. Na terenu je zbog problema s ozljedama proveo tek 777 minuta.

Aubameyang se našao u nemilosti Arsenalovog menadžera Mikela Artete te je manje igrao u prosincu, a ostao je i bez kapetanske vrpce. Nova sredina trebala bi mu ipak više odgovarati. Gabonski internacionalac u 15 ovosezonskih nastupa odigrao je 1116 minuta te je zabio sedam golova i dvaput asistirao. Četiri pogotka postigao je u Premier ligi, tri u Liga kupu. Posljednji put na terenu je bio 6. prosinca kad je upisao pet minuta u porazu protiv Evertona, dok je prije toga bio standardan u udarnoj postavi Topnika.

Najskromniji učinak od svih njih ima Adama Traore, koji je za Wolverhampton poentirao tek jednom u 20 prvenstvenih nastupa, a ukupno je u 23 nastupa u svim natjecanjima skupio 1182 minute. U 11 ligaških utakmica bio je starter, u ostalima je ulazio s klupe, a očekuje se da će i u novoj sredini imati ulogu jokera, barem u početnom razdoblju.

"Jedno vrijeme me nije bilo i nadam se lijepom povratku na Camp Nou. Publika nam je jako važna i daje nam puno snage. Atletico će izaći u pritisak kao i uvijek, te nastojati osvojiti loptu u našoj polovici, što donosi puno intenziteta u utakmice. Mi se nadamo da ćemo kontrolirati posjed i igrati našu igru. Imaju vrlo dobru momčad i bit će teško, ali vjerujem da će gledatelji uživati", poručio je mladi Barcin veznjak Pedri.

I za kraj jedna zanimljivost. Diego Simeone susrest će se danas već s osmim trenerom Barcelone u svom desetogodišnjem mandatu na klupi Atletica. Prije Xavija su katalonskog velikana u tom razdoblju vodili Pep Guardiola, Tito Vilanova, Tata Martino, Luis Enrique, Ernesto Valverde, Quique Setien i Ronald Koeman...

Linker
03. svibanj 2024 19:42