Xavi Hernandez

 David Ramirez/zuma Press/profimedia
VRIJEME MU CURI

Xavi u 10 dana prokockao dva najizglednija trofeja, Laporta je sve tanjih živaca: ‘Jasno je da su mu dani odbrojani‘

‘Barcelona ima budućnost, sa mnom ili bez mene. To je realnost‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 25. siječanj 2024. 23:22

Titule će biti jedino mjerilo uspješnosti sezone, nerijetko je naglašavao predsjednik Barcelone Joan Laporta. Zato Xaviju Hernandezu nikako ne ide na čast da je u razmaku od 10 dana prokockao dvije šanse za naslov. Real Madrid demolirao je Katalonce (4:1) u finalu Superkupa Španjolske, a tek malo bolje prošli su na izletu u Bilbao, gdje je Athletic zaradio polufinale domaćeg Kupa 4:2 pobjedom na San Mamesu.

Barcelona je u Baskiji izgledala znatno bolje nego ranije kontra Reala, no rezultat je isti: još jedna izgubljena titula, još jedno razočaranje i novi upiti o budućnosti klupske legende na trenerskoj stolici. Da nema takav velebni status, teško da bi Xavi još uvijek boravio na Montjuicu. Istina, u prvoj cjelovitoj sezoni kao trener vratio je ligaški pokal u Barcine vitrine, ali trebao je to biti početak nove ere u kojoj će Blaugrana izgraditi dominaciju i ponovo konkurirati za sve trofeje. No, Xavi je u ovoj sezoni skrenuo s puta, pogubio konce i unazadio momčad u svim mogućim segmentima. U trijumfalnoj sezoni obrana je bilježila najbolje brojke u Petici, sada se može "pohvaliti" s čak 35 primljenih golova u 24 utakmice gledamo li sva natjecanja. Od toga su 24 primili u ligi, od svih aktualnih momčadi u Ligi prvaka samo Borussia Dortmund i Napoli imaju lošiju statistiku (25) u domaćem prvenstvu. Barça je u Bilbau i treći put u sezoni vadila loptu iz mreže prije isteka prve minute susreta... Zbrojno, to su numere kakve ne trpe i neki klubovi znatno nižih ambicija, kamoli branitelj naslova. Zato su Xavijevi opušteni komentari posebno iritantni Barcinim pobornicima, jer njegova retorika nikako se ne uklapa u okvire sjajne momčadi visokih ciljeva.

- Pokušali smo, ali nasuprot nas stajala je izvrsna ekipa. Jako dobro igraju kod kuće, znao sam da će nam to biti problem. Svejedno imam razloga biti ponosan. Vesele me mladi igrači i njihov angažman, oni su naš istinski pehar. Razočaran sam zbog gubitka šansi za titulu kojoj smo se nadali, ali nismo zaslužili proći. Pokušali smo sve što smo mogli, zato se osjećam ponosno - rekao je Xavi u potpunom nedostatku samokritike, ali nije mogao izbjeći pitanje nesigurne budućnosti.

- Rekao sam, mladi igrači označavaju početak nečeg velikog. To znači da Barcelona ima budućnost, sa mnom ili bez mene. To je realnost, ako nismo na traženoj razini kompetitivnosti, normalno je da ću otići. Barça je veliki klub, ako se ne boriš, ispast ćeš. Ali, još uvijek sam miren. Možemo osvojiti dva najvažnija trofeja, La Ligu i Ligu prvaka.

Realnost je ipak malo drukčija. Jedino odličje kojem se Barça uistinu mogla nadati je upravo Kup, tim više što je Real Madrid ispao u osmini finala od gradskog rivala Atletica. Ne dođe li do kakvog neočekivanog obrata, šanse da Xavi ovu sezonu nazove trofejnom izrazito su male. Posljednji El Clasico, odnosno spomenutih 1:4 u Superkupu, zorno je pokazao da je Real miljama ispred najljućeg protivnika i snažniji na svim razinama, od individualne kvalitete do momčadske izvedbe. Nadalje, može li se odličju Lige prvaka uopće nadati trener koji je u dosadašnjih 14 utakmica tog natjecanja upisao svega šest pobjeda, dva remija i šest poraza? Dodate li tomu dosadašnje prezentacije u Europskoj ligi, Xavijeve dobivene utakmice s Barcom u Europi padaju na 36 posto...

Joan Laporta apsolutno je svjestan situacije, španjolski AS piše da je na San Mamesu bio iznimno razočaran, a po završetku utakmice čak nije ni otišao u svlačionicu pozdraviti ili iskritizirati igrače. "Svakim danom sve je jasnije da su Xavijevi dani odbrojani", piše spomenuti medij, tvrdeći da je Laporta sve tanjih živaca, što se već tjednima proteže u tamošnjim medijima iako navodno jedan dio uprave i dalje pruža potporu bivšem veznjaku.

Dakle, Xavi je na tankom ledu, u iduća tri tjedna slijedi mu pet ligaških utakmica u kojima mora uhvatiti priključak za Realom i Gironom, od kojih ga dijeli sedam, odnosno osam bodova. Zatim stiže Napoli u osmini finala Lige prvaka, a posrtaj u tom natjecanju vjerojatno bi za Xavija značio i konačnu presudu.

Bilbao na Kup čeka 40 godina

Prošle sezone Athletic Bilbao završio je Kup u polufinalu, na dvije utakmice boljom se pokazala Osasuna. Pobjeda nad Barcelonom dala im je veliki vjetar u leđa, a posebno vrijedi izdvojiti miljenika navijača Inakija Williamsa, koji je zabio za 3:2 premda je 24 sata ranije bio u Obali Bjelokosti na Afričkom kupu nacija s Ganom. Dovede li svoj klub do kraja, bit će im to prvi trofej Kupa nakon 40 godina čekanja.

- Ni u najboljim snovima nisam zamišljao ovakvu pobjedu. Pred nama su još dvije utakmice, prošle godine bili smo blizu. Skromni smo, ali sanjamo to odličje - rekao je Williams nakon susreta.

Linker
02. svibanj 2024 08:30