Ronald Koeman vrlo je blizu izlaznih vrata Nou Campa
 JOSE JORDAN Afp
UKLETI HOLANDEZ

Zabijen je i posljednji čavao u lijes Ronalda Koemana, Barcelona kreće u potragu za novim trenerom...

Od početka nije bilo dobro, sredinom sezone stvari su se popravile, ali sada je sve otišlo ukrivo
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 13. svibanj 2021. 12:02

Granada (1-2), Atletico Madrid (0-0), Levante (3-3) - jesu li to posljednja tri čavla u lijes Ronalda Koemana? Jutro nakon remija u Valenciji, kojim se Barcelona oprostila od La Lige, pitanje je postavila Marca, a nizozemski trener je odmah na press-konferenciji priznao da mu budućnost na Camp Nou nije blistava.

- Uvijek će se razgovarati o trenerima, a nakon ovakvog drugog poluvremena moje momčadi i treba se razgovarati o treneru - rezignira 58-godišnjak, koji je momčad preuzeo nakon one lanjske apokalipse u Ligi prvaka (2-8 s Bayernom).

Krivudanje

Što je učinio tijekom devet mjeseci mandata? U trofejni ‘palmares’ upisao je Kup kralja, uvjerljivom pobjedom protiv Athletic Bilbaa i predstavom koja je trebala poput svjetionika obasjati Barcin put u budućnosti, ali je onda umjesto trijumfalne koračnice uslijedilo zbunjujuće krivudanje.

Barcelona danas izgleda kao momčad u potrazi za identitetom, zalutala negdje na pola puta između lepršavosti i pragmatizma. Njezin nogomet još uvijek povremeno izgleda čarobno, ali između takvih dviju utakmica momčad nerijetko implodira (1-4 protiv PSG-a) ili ostane paralizirana pred prilikom da preuzme štafetu La Lige.

Prvi prioritet je Messi

U utorak s Levanteom dva lica Barcelona je pokazala u dva poluvremena. Uletjela je u meč s nogom na gasu i stigla do 2-0 vodstva, pa ubrzo kompromitirala opipljiv kapital. Na koncu nije znala sačuvati niti 3-2, tako da joj osvojeni bod ništa ne znači u šampionskoj utakmici. Čak i da dočeka poraze Atletica i Reala u završnici kampanje i završi bodovno izjednačena s dvije madridske momčadi, zbog slabijeg scorea u međusobnim utakmicama to može biti dovoljno samo za treće mjesto.

Otvorivši sezonu slabijim rezultatima, uz nogomet bez mirisa, boje i okusa, Ronald Koeman je na izlasku iz prve trećine prvenstva odustao od 4-2-3-1 formacije i prešao na igru s trojicom u obrani. Taktički je osvježio Barcinu priču, usput i kadrovski inovirao (De Jong na mjestu libera, Mingueza na stoperu, Dest kao branič-krilo). U nastavku priče od ponuđenih 57 osvojio je čak 51 bod i - zakopao se u mjestu.

image
Razočarani Sergio Busquets i Clement Lenglet nakon remija kod Levantea
JOSE JORDAN Afp

Gledajući u retrovizor sezone Koeman se može požaliti na niz otegotnih okolnosti. Stigao je u trenutku velikog potresa, dok je Leo Messi slao onaj notorni “burofax” zahtijevajući transfer. U svlačionici je zatekao gužvu i odlučio se za bolne rezove otpisujući Luisa Suareza i Ivana Rakitića. Nisu mu doveli pojačanja, osim ako u tu ladicu niste spremni ubaciti Miralema Pjanića i spomenutog Desta.

Pa opet, sve i da je izgurao projekt te prvi prošao kroz ciljnu ravninu La Lige, Koeman ne bi mirno spavao jer njegov se status preispituje otkako je Joan Laporta preuzeo konce vlasti. Javna je tajna da nije predsjednikov trenerski favorit, ali lako je zamijeniti aktualnog trenera, a teško mu odabrati nasljednika s referencama.

Barcelona je od rastanka s Guardiolom potrošila previše trenera (od pokojnog Tita Vilanove preko ‘Tate’ Martina i Luisa Enriquea do Ernesta Valverdea i Quiquea Setiena) i vrijeme je da klub napokon čvrsto stane iza jednog stručnjaka. No, na popisu Laportinih prioriteta taj je zadatak tek na drugom mjestu jer za početak valja privoljeti Messija da stavi autogram na novi ugovor…

Linker
05. svibanj 2024 03:39