ISA TERLI Anadolu Agency Via Afp
INTERVJU ZA SN

Zaliječio tešku ozljedu, drugi put pobijedio koronu i tvrdi: ‘Želim pokazati da mogu pomoći Vatrenima‘

‘Nemam izgovora, osjećam se dobro, zdrav sam, spreman, valja mi samo raditi ono što najbolje znam‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. siječanj 2022. 20:18

Španjolska liga nastavljana je utakmicama 19. kola, Ante Budimir i njegova Osasuna u ponedjeljak dočekuju Athletic Bilbao od 21 sat. Budimir je već drugi put prebolio koronu, no nakon toga u srijedu se priključio ekipi i konkurira za nastup.

- Ne znam koliko je ljudi dvaput imalo koronu, očito da nas je sve više. Iznenadio sam se. Bio sam pred put na utakmicu s Getafeom u Madridu, dobio sam pozitivan nalaz prije ukrcaja u avion. Nisam imamo nikakve simptome i zato sam se još više začudio. To je bilo zadnje kolo u 2021. godini, došli su božićni praznici pa sam odradio karantetnu bezbolno, kad je ionako trajala stanka. Vratio sam se na trening točno kad i ostali. Izgubio sam najmanje moguće, tu jednu utakmicu - kazao nam je Budimir.

Je li imao bilo kakve zdravstvene tegobe kasnije?

- Nisam, ovaj put doslovno ništa.

Je li to omikron?

- Nisu mi radili analizu je li omikron. Međutim, od mene se doma zarazila majka, tako da je evidentno da sam imao koronu. Ona je imala temperaturu dva dana i sve je kasnije bilo u redu.

Budimir je koronu dobio u listopadu 2020. godine, tada je još stanovao u hotelu pa je ostao zatvoren u sobi, govorio je kako je bio zasut porukama. Sada smo već svi nekako navikli da je Covid pojava koja nas prati.

- Super sam, nisam imao nikakav fizički umor, iako sam kod kuće boravio deset dana, osjećam se kao da ništa nije bilo.

Za njega je drugi dio 2021. godine bio težak. Zabio je jedan gol u prvenstvu s bijele točke i jedan u Kupu. U kolovozu je morao stati zbog ozljede pubične kosti, premijerni nastup nakon toga imao je tek 30. listopada. Starter je bio u prvom kolu s Espanyolom 14. kolovoza te potom u 15. kolu s Elcheom i 16. s Levanteom. Kako gleda na jesen?

- Imao sam specifična tri-četiri mjeseca, problemi s pubičnom kosti krenuli su još ranije, ali u jednom času u kolovozu morao sam stati jer nisam mogao dalje. Otkazao sam tada i reprezentaciju. Naravno da je to ostavilo traga jer te minute su mi nedostajale, ispao sam iz natjecateljske forme. Srećom, 2021. je iza mene, najvažnije je da sam se vratio nakon komplicirane ozljede. Dobro sam, zdrav sam, spreman za nastavak. Odmah krećem jako, punim gasom, nadam se da ću uhvatiti što mi treba, to su - kontinutet nastupa, ritam igre i golovi.

Dakle, planovi za 2022. su veliki?

- Nema mi drugog izbora. Nemam izgovora, osjećam se dobro, zdrav sam, fizički spreman, valja mi samo raditi ono što najbolje znam.

Nije vas bilo u drugom dijelu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, što očekujete dalje u reprezentaciji?

- Puno će biti događanja i utakmica, prvi prijateljski susreti u ožujku su blizu. Veselim se šansi da se ponovno nametnem. Želim pokazati kroz klupske nastupe da se na mene može računati te da sam sposoban pomoći reprezentaciji. Jasan je put koji je potreban da se vratim u nacionalnu vrstu - to su igre i pogoci. Kvalitetna izvedba na terenu je kriterij za sve nas koji pretendiramo na dres Vatrenih. Moj je zadatak izborniku dati do znanja da u meni ima opciju...

Na Euru ste igrali malo, nadate se Kataru?

- Prije svega zanimaju me utakmice koje su neposredno ispred mene. Želim zabijati i pokazati da opet igram na visokom nivou u jako zahtjevnoj ligi. Kad to napravim razgovarat ćemo o reprezentaciji. Ne bih sada govorio o tome kakav je moj način igre, kakav od drugih napadača, izbornik će najbolje znati tko mu i što treba. Lakše je kad su svi na razini i može birati. Dakle, moj je posao da se stavim na nivo koji je potreban. To mogu samo igrama, ne s pričom…Dug je put, glupo je i govoriti sada o studenome i Kataru.

image

Ante Budimir u dresu Osasune (desno)

DAVID ALIAGA Nurphoto Via Afp

U Ligi nacija suparnici su Francuska, Danska i Austrija. Izbornik Dalić je govorio o želji za revanšom Francuzima s kojima imamo jako loš skor, može li se Hrvatska ovaj put boriti za prvo mjesto?

- Super je što to natjecanje ima dvostruko značenje - sam turnir ti daje šansu da se natječeš za nešto u elitnoj kategoriji, a ujedno odmjeravaš snage sa suparnicima kakvi te čekaju na Svjetskom prvenstvu. Dvostruka je korist od toga. Treba ići na pobjedu protiv svih, tako i Francuza. Danci su nam bili rivali u osmini finala Svjetskog prvenstva, Francuska u finalu, to je razina koja nas čeka ako budemo u nokaut fazi u Kataru. Daj Bože da imamo što više takvih utakmica na Svjetskom prvenstvu jer to bi značilo da smo se probili u završnicu.

U 2021. godini izbornik je dao šansu osmorici klasičnih debitanata, čak 15 igrača prvi je put igralo u kvalifikacijama, računajući i vas. Vatreni se mijenjaju iako i dalje imaju "senatore". Kako vam se čini novi val?

- Došlo je dobrim dijelom do smjene generacija, to se vidi i po tako velikom broju igrača koji su prvi put dobili šansu u kvalifikacijama. Super mi je bilo od rujna do studenoga gledati reprezentaciju, uživao sam kako je igrala te utakmice jer stvarala je više šansi od protivnika, bila dominatna i svaki put išla po pobjedu. Mislim da smo svi bili zadovoljni viđenim. Dečki su pokazali pobjednički karakter koji je i ranije krasio Vatrene. No, sada dolazi još teži posao, nije isto igrati s Francuskom i Danskom ili Slovačkom. Neka se Slovaci ne ljute. Liga nacija će zato biti korisna i za mlade igrače koji imaju manje nastupa u nacionalnoj vrsti.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Uživali ste u igrama Hrvatske, no s Rusijom je bilo stresno.

- Je, teško je pratiti takav susret koji sve odlučuje, minute se smanjuju i non-stop pratiš sat. No, moj osjećaj je bio pozitivan, visio je gol u zraku, tražili smo ga, praktično smo ga ugurali. Proaktivno smo pristupili utakmici, po onako teškom terenu, vremenu i protiv protivnika koji se povukao… Samo su si ga zabili, ali ako se sjetite akcije, bio je centaršut s desne strane, pa s lijeve, ulazak pet-šest igrača u kazneni prostor… Nije se gol dogodio slučajno. Bio bi ljepše da smo ga zakucali, ali koga briga.

Odlučna igra sa samopouzdanjem treba će nam i u 2022. godini. To je model koji Hrvatskoj donosi dobre rezultate.

- To je definitivno pristup koji te vodi korak bliže uspjehu. Dakako, nekad je pitanje i koliko ti protivnik dopusti. Hrvatska u svakom slučaju ne bi smjela izgubiti svoj identitet, a to je napadački i odvažan nastup. Šanse za pobjedu tako su veće. Druga je stvar što se u nekim fazama jakih utakmica moraš i povući i znati braniti - zaključio je Budimir.

Linker
24. travanj 2024 02:49