JOSEP LAGO Afp
PROBLEMI ZA KATALONCE

Zapelo čišćenje Barcelonine svlačionice zbog Messija! Dvojac odbija otići i osloboditi 80 milijuna eura

Predsjednik katalonskog diva Barcelone Joan Laporta ima samo jedan, ultimativni cilj ispred sebe
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 06. srpanj 2021. 10:16

To je zadržati Lea Messija u klubu pod svaku cijenu. Kao što smo već prenosili, dogovor u principu postoji te obje strane imaju želju nastaviti suradnju, no problem se nalazi u detaljima ugovora. Poseban je problem predstavio novi financijski fair-play zakon koji je La Liga uvela i zbog kojeg Barcelona mora osloboditi dobar dio svog proračuna za plaće. Iako će Argentinac pristati na smanjenje svoje dosadašnje ogromne plaće, to će i dalje biti pozamašan ugovor, a na klubu je da se riješi nekoliko igrača kako bi se Messijev ugovor napokon mogao službeno finalizirati.

Otišla su četvorica

Barcelonu su već napustila četvorica igrača u dosadašnjem dijelu prijelaznog roka (ne brojeći Messija koji je tehnički gledano također ‘’bivši igrač’’). Francuski stoper Jean-Clair Todibo, koji je proveo posljednju sezonu na posudbi u Nici, ostao je u francuskom klubu. Barcelona je dobila osam i pol milijuna eura odštete. Juan Miranda otišao je po isteku ugovora te već prešao u Real Betis. Otišao je i Brazilac Matheus Fernandes nakon samo 17 odigranih minuta za Katalonce. Doveden kao dugoročna zamjena za Busquetsa za 7 milijuna eura iz Palmeirasa prošloga ljeta, Fernandes i Barcelona su prekinuli suradnju nakon manje od godinu dana.

image
JOAQUIN CORCHERO Dppi Via Afp

Posljednji je otišao Portugalac Francisco Trincao, no tu se radi o posudbi s neobaveznom opcijom otkupa. Prešao je u redove Wolverhampton Wanderersa gdje je predstavljen kao nadareni i kreativni krilni igrač. Trincao je za sada najzvučniji odlazak iz kluba jer se radi o igraču koji je, iako nije često startao, sudjelovao u većini utakmica kao Koemanov džoker s klupe. Dosegao je tako brojku od čak 42 nastupa (32 kao zamjena) s 3 pogotka i 2 asistencije kraj svog imena prošle sezone.

Da bi se oslobodilo prostora u proračunu Barcelona će se ipak morati riješiti nešto zvučnijih imena od ovih koje smo do sada spomenuli. Tu su igrači na koje Barcelona troši i preko 40 milijuna eura godišnje poput skoro zaboravljenog Philippea Coutinha, a od velikih ugovora pokušavaju se riješiti i Samuela Umtitija i Miralema Pjanića. Dosta je nesigurno i mjesto Antoinea Griezmanna u momčadi. Barcelona na Francuza troši oko 40 milijuna po sezoni pa bi njegova eventualna prodaja bila odlično rješenje za situaciju. Na Griezmanna, međutim, za razliku od Coutinha, Pjanića i Umtitija, Koeman računa.

Ukupno 80 milijuna

Barcelona je poslala službeno pismo Umtitiju i Pjaniću u kojemu je zatražila od igrača da pristanu na sporazumni raskid ugovora. Oni to, naravno, nisu prihvatili. Obojica zarađuju između 16 i 18 milijuna eura po sezoni, brojke koje u novim klubovima ne bi mogli zahtijevati. Uz to, ugovorom su vezani na još 2 (Umtiti) i 3 (Pjanić) sezone pa ih Barcelona tako traži da se dobrovoljno odreknu od 80 milijuna eura koliko bi zajednički zaradili kroz sljedeće dvije godine.

Barca se barem nada prodaji ovih igrača, ali iz Umtitijevog tabora poručuju da se Francuz ima namjeru boriti za svoje mjesto u momčadi i vratiti na razinu koju je pokazao 2018.

Ključan će biti i eventualni odlazak Coutinha čija plaća čini masovan teret. Katalonci se iz sezone u sezonu nadaju njegovoj prodaji, bili su u par navrata i blizu, no Brazilac kojeg su platili astronomskih 120 milijuna eura (i još 40 milijuna u bonusima) je i dalje član Barce s ugovorom do ljeta 2023. Pitanje je hoće li naći kupca ovoga ljeta, a ako se taj ne pojavi, cilj je poslati ga na posudbu i barem djelomično smanjiti trošak.

Odlazak Coutinha je ogroman prioritet kluba, toliki da su španjolski mediji jučer objavili kako je Barcelona spremna prihvatiti ponude manje i od 25 milijuna eura. Kad bi se i našao za kupac, ostaje za vidjeti je li Coutinho spreman prihvatiti manji ugovor.

Dok Barcelona pokušava riješiti problem s visokoplaćenim igračima, trenutno je najbliži odlasku Junior Firpo, 24-godišnji je lijevi bek već otputovao u Englesku gdje će prijeći u redove Leedsa. Barcelona će od Engleza dobiti odštetu vrijednu 15 milijuna eura, sve su tehnikalije već dogovorene i do službene je objave ostao samo liječnički pregled.

Linker
25. travanj 2024 16:34