MIGUEL MEDINA Afp
Novi potres na planetu Real

Zar će Zidanea smijeniti - Mortadelo? Svi zajedno godišnje zarade manje od Realove zvijezde - u 7 dana!

Slavnom Zidaneu su palac dolje okrenuli navijači, a trojica se spominju kao mogući nasljednici
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 22. siječanj 2021. 08:49

José Juan Figueiras ime je 41-godišnjeg superjunaka trećeligaša Alcoyana. S deset velikih obrana upravo bi on, pod nadimkom Mortadelo, u svojoj do preksinoć ne baš osobitoj karijeri, mogao ostati upamćen kao čovjek koji je smijenio Zinedinea Zidanea. Drugi šok u samo jednom tjednu ozbiljno je uzdrmao planet Real.

Gubitak prvog trofeja porazom od Athletica u španjolskom Superkupu nije još zaboravljen, a onda je u srijedu navečer maleni Alcoyan ugasio Realove aspiracije i u Kupu, izbacivši ga u osmini finala sa 2-1 (nakon gola manjka i uz pobjednički gol za 2-1 u produžetku s igračem manje!). Momčad kojoj je godišnji proračun 700.000 eura, što je za ilustraciju tjedna plaća Edena Hazarda, francuskog je trenera dovela u stupicu.

- Sramota? Ne, nije. Ali od nas se očekivala pobjeda jer smo igrali protiv trećeligaša. Međutim, svašta se može dogoditi u nogometu i nema sramote. Moramo nastaviti raditi i ne dopustiti da nas ovakve stvari izlude - rekao je nakon susreta Zidane.

- Uvijek se govori o mojoj smjeni nakon poraza. Preuzimam punu odgovornost, a što se dogodi, dogodi. Ja sam smiren - rekao je Zidane.

No, navijači ni Uprava nisu. Na internetskim stranicama Marce, recimo, više od 70% ispitanika traži smjenu odmah, igrajući se s potencijalnim nasljednicima u obliku Maxa Allegrija, kojeg najmanje žele, legende Raula te najizraženijeg favorita - trenera River Platea Marcela Gallarda.

Zidane je imao logičan plan: u Madridu je ostavio iscrpljene vedete te je u Kupu protiv trećeligaša priliku odlučio dati Vazquezu, Marianu Diazu, Iscu, Odriozoli... Realno, s obzirom da nominalno prvu momčad cijedi do krajnjih granica, ta je odluka imala rezona. No, momci iz drugog plana nisu naplatili 23 šuta, od čega 11 u okvir, niti 73% posjeda, iz minute u minutu uvjeravajući lokalne heroje da čuda postoje.

Kad su ovi shvatili da je to baš taj dan, Realu je bilo kasno. Dan poslije donio je dramu koja je također shvatljiva. Real se cijelu sezonu muči i to u svim natjecanjima. Upravo stoga u kraljevskom domu razmatraju novi početak. No, Florentino Perez ne kani raditi dramatične rezove, a ni Zidane nije sklon ponuditi mandat na raspolaganje. Upravo se stoga čini, kako piše i Marca, da će se kraj ere prolongirati do kraja sezone, kad će Real morati tražiti druge solucije. I onda s novim trenerom - tko god on bio - vidjeti kako dalje.

Resetiranje nije potrebno, no novi lahor ideja vjerojatno bi osvježio ustajalu dinamiku i atmosferu svlačionice. Zidane, kao prvi među jednakima, mora snositi odgovornost za to što mu momčad ne djeluje nikako u času kad na terenu nije prva momčad, što nema adekvatne zamjene za igrače poput Modrića, a pojačanja poput Hazarda djeluju kao uludo bačen novac. Zidane s Realom u trofejnoj riznici ima tri Lige prvaka i dva naslova prvaka, međutim, ta se vremena čine jako dalekim. Ovaj Real nije ni sjena šampionskoga. Stoga, promjene su nužne. Pitanje je može li ih Zidane iskopati u drugom dijelu sezone

Linker
25. travanj 2024 13:05