VANESSA CARVALHO Brazil Photo Press Via Afp
VIŠEGODIŠNJA TRAKAVICA

Završio rat Neymara i Barcelone, dogovorom okončan najveći transfer u povijesti nogometa

Komplikacije su nastale kod klauzula za koje je Neymar smatrao da mu ih je Barca dužna isplatiti
Piše: I. KneževićObjavljeno: 27. srpanj 2021. 18:54

Barcelona je službenom objavom u ponedjeljak poslijepodne otkrila kako su s Neymarom Juniorom došli do dogovora, točnije pomirbe nakon dugotrajnih sudskih procesa. Nagodba se postigla izvan sudova, prijateljskim procesom, otkrio je klub u službenoj objavi.
- Barcelona i Neymar sporazumno okončavaju parnicu - stoji u naslovu Barcelonine službene objave.


- Potpisan je ugovor o transakciji između kluba i igrača Neymara da Silve Santosa Juniora za okončanje pravnih slučajeva koji su bili u tijeku: tri slučaja vezana za rad i jedan građanski slučaj - stoji dalje u Barcinoj objavi.


Cijela nesuglasica između Barcelone i Brazilca nastala je nakon što je Neymar na ljeto 2017. prešao u redove PSG-a za visokih 222 milijuna eura. Naime, kada je PSG platio tu odštetu za Brazilca došlo je do komplikacija kod prekida Neymarovog ugovora s Barcelonom. On je smatrao da mu je Barcelona dužna isplatiti veliku svotu novca, čak 43 milijuna eura, te je Barcelonu stoga odveo na sud. Barcelona je odgovorila svojom tužbom s kojom je tražila da Neymar vrati već isplaćenih 14 milijuna eura i da uz to klubu isplati još 10-ak milijuna eura u štetama.


Komplikacije su nastale kod raznih ugovornih klauzula za koje je Neymar smatrao da mu ih je Barcelona dužna isplatiti. Uz to, s vremenom su u priču ušle i zarada od prava na fotografije te porezni novci.


Od te 2017. do danas skupile su se četiri parnice, ali svemu je sada došao kraj kada je klub objavio da će entiteti Barcelona i Neymar Jr. situaciju riješiti izvan suda. Detalji o njihovom dogovoru nisu poznati, ali katalonski Mundo Deportivo spekulira kako će Barcelona Neymaru oprostiti ovih 14 milijuna eura, a da će Brazilac prestati sa svojim zahtjevima za onih 43 milijuna eura. Španjolski su mediji već u svibnju prenijeli vijest o sastanku Neymarovih odvjetnika s onima Barcelone i o mogućem sporazumu na vidiku.


Mnogi su ovaj sukob, koji je sada završio prijateljski, vidjeli kao jedan od većih razloga zbog kojeg se Neymar ne može vratiti na Camp Nou. Neki će se stoga zaletjeti i pomisliti da je to sada moguće, ali treba ukazati na činjenicu da je Neymar pri kraju prošle sezone produljio ugovor s PSG-om do 2025. godine. Iz Pariza su strahovali da će ga izgubiti, da će otići kao slobodan igrač zbog želje da ponovno zaigra uz Messija, međutim u svibnju je dao potpis na novi veliki ugovor. S time Barcelona nema nikakve šanse da dovede Brazilca za kojeg bi morali platiti ozbiljnu odštetu.


Neymar je u dresu Barcelone proveo četiri sezone, zabio 105 pogodaka kroz sva natjecanja i podigao osam trofeja. Između ostalih, osvojio je i Ligu prvaka 2015.

Linker
20. travanj 2024 11:43