Florentino Perez

 Alter Photos/ddp Usa/profimedia
TEŠKE RIJEČI

Žestok istup prvog čovjeka La Lige: ‘Perez je nula, prodao se i sa svojom ekipom glumi Copperfielda‘

Javier Tebas u Londonu je kritizirao mnoga imena i pojave u svjetskom nogometu
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 29. veljača 2024. 19:40

Javier Tebas u četvrtak je bio posebno raspoložen za kritike na mnoga imena i pojave u svjetskom nogometu. Predsjednik La Lige našao se na skupu u Londonu kojeg je organizirao Financial Times i tom prilikom davao opsežne izjave za medije. Prije svega, osvrnuo se na notornu Superligu, koja je nedavno i sudskim putem dobila zeleno svijetlo.

- Projekt predvodi organizacija A22, morate znati da iza nje stoji predsjednik Real Madrida Florentino Perez. Čini se da se taj kolektiv prodao, njegova je namjera da nekoliko klubova dominira europskim nogometom. Nije mu uspjelo 2019. i 2021., meni bi bilo logično da klubovi i sada odbiju zaigrati natjecanje koje razbija sportski ekosustav i predstavlja napad na nacionalne lige - započeo je prvi čovjek španjolskog klupskog nogometa.

Najavio je da će slijedeći tjedan publicirati izvješće u kojem će detaljno objasniti štetu Superlige za europski nogomet, navodeći da projekt nije u skladu sa sportskom solidarnosti, a zatim se dodatno obrušio na Pereza.

- Morate se radikalno suprotstaviti njegovoj ideji da se nogomet vodi između onih koji imaju najviše imovine. Kao predsjednik Reala, on je 10/10, ali kao jedan od operativaca u europskim ligama je nula! Rekao sam Reichartu (izvršni direktor organizacije A22, op.a.) da glume Copperfielda. Kažu da Superliga neće štetiti nacionalnim ligama, a jasno je da hoće. Tvrde i da će natjecanje biti besplatno, što je također nemoguće.

Tebas se osvrnuo i na nemile troškove premierligaša, navodeći da se u Engleskoj slabije provode pravila Financijskog Fair Playa (FFP), te da ne bi mjela dopuštati da klubovi normalno funkcioniraju ako su u minusu. Pita se zašto je trebalo toliko dugo da se procesuiraju klubovi poput Evertona ili Nottingham Foresta, koji još čeka konačnu odluku. Spomenuo je i trenutno najmoćniji engleski klub.

- Još 2017. sam rekao da Manchester City ne poštuje pravila Uefe. Nadam se da će Premier liga moći regulirati događanja, jer uopće nisam za to da vlada države mora intervenirati u nogomet.

Završno, objasnio je zašto je odobrio poslove između La Lige i Saudijske Arabije, iako je prethodno kritizirao "revoluciju s Istoka".

- Promijenio sam mišljenje kao i mnogi Englezi, organizatori golfa, Formule 1, Talijani... Ne kažem da smo mi čisti i nevini, ali kad razgovarate s najvišim vlastima u Rijadu, shvatite da su u revoluciji i mijenjaju se. No, gdje god da se Saudijci uključe, moraju se pridržavati financijskih pravila. Recimo, vlasnici Almerije i Girone, koji su unutar City Football Groupe, poštuju sva pravila naše lige. Ne dopuštamo ulazak kapitala bez kontrole - zaključio je Tebas.

Linker
26. travanj 2024 15:01