CROPIX
BIO JE POSEBAN IGRAČ

PRIZNANJE ZA LEGENDARNOG HAJDUKOVCA! BIO JE JEDAN OD RIJETKIH KOJI SU ODBILI VELIKI REAL Nagradu će primiti tijekom proslave zaštitnika Grada Splita

Piše: HinaObjavljeno: 04. svibanj 2020. 16:31

Legendarni nogometaš Hajduka Ivan Gudelj bit će, po odluci Gradskog vijjeća, jedan od ovogodišnjih dobitnika Nagrade Grada Splita.

Ivan Gudelj rođen je 21.travnja 1960. godine u Imotskom, a nogometnu karijeru započinje u Mračaju iz Runovića, od kuda se 1975. godine, na preporuku šefa omladinskog pogona Hajduka Andrije Anković priključije "pionirskoj momčadi bilih".

Samo godinu dana kasnije Josip Duvančić ga priključuje prvoj momčadi za koju debitira na Trofeju Marjana1977. godine, a prvi zgoditak za seniorsku momčad Hajduka postiže 1978. godine u prvenstvenoj utakmici protiv Budućnosti.

Za seniorsku momčad Hajduka odigrao je 362 utakmice i postigao 93 zgoditka, dok je u 33 nastupa za A reprezentaciju Jugoslavije, u periodu od 1980. do 1986. postigao tri zgoditka.

Kao kapetan omladinske reprezentacije imao je čast podići pehar Kupa prvaka Europe 1979. godine u Beču kada je bio proglašen i najboljim igračem. Godinu dana ranije na istom natjecanju u Varšavi bio je dio reprezentacije do 19 godina koja je osvojila srebrnu medalju, a na Europskom prvenstvu do 21 godinu 1980., bio je dio reprezentacije koja je podijelila treće mjesto. Sudionik je i Olimpijskih igara u Moskvi 1980.godine.

Godine 1982. Gudelj postaje najmlađi kapetan reprezentacije Jugoslavije u povijesti noseći prvi put traku na utakmici protiv Bugarske u Sofijiu kojoj je Jugoslavija pobijedila sa 1-0.

Vrhunac nogometne karijere dostiže 1982.godine kada je anketi Slobodne Dalmacije proglašen najboljim sportašem Dalmacije, a u većini novinskih anketa i za najboljeg nogometaša Jugoslavije.

Nastupa na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj gdje je, po izboru francuskog magazina L’ Equipe, uvršten u idealnu postavu prvenstva 1982. godine, a igrao je i na Europskom prvenstvu u Francuskoj 1984. godine.

U svim uzrastima predvodio je Hajduk igrajuči na gotovo svim pozicijama u momčadi, a kratkoj osjetio je zadovoljstvo osvajanja naslova prvaka s Hajdukom u prvenstvenoj sezoni 1978./79. i osvajanje kupa u sezonama 1983./84. i 1986./87.

U 25.godini mogao je međubrojnim ponudama birati europski klub u koji će prijeći kada navrši 28 godina, jer po tadašnjim propisima nogometaši nisu smjeri ranije u inozemstvo, a najuporniji je bio madridski Real koji mu je ponudio i predugovor koji je Gudelj odbio.

U sastavu Hajduka igrao je u povijesnim europskim susretima: četvrtfinalu Kupa prvaka 1980. godine, četvrtfinalu Kupa kupova 1978. godine i polufinalu Kupa UEFA 1984. godine, a posljednju utakmicu u dresu Hajduka odigrao je 13.rujna 1986. godine.

Nakon, zbog mononukleoze, prekinute karije nogometu se vraća kao trener. Na preporuku Miljana Miljanića s nepunih dvadesetsedam godina postao je trener olimpijskere prezentacije Jugoslavije. Vodio je potom i Primorac iz Stobreča i uveo u 1.ligu. Slijede Zadar, austrijski Vorwarts Steyer i Dubrovnik.

Završivši višu trenersku školu posvetio se radu u Hrvatskom nogometnom savezu kao nstruktor za dalmatinsko područje i izbornik kategorija U–16 i U–17.

Vodio je mladu reprezentaciju Hrvatske U–21., a dio prvenstvene sezone 2005./06. bio je i trener seniorske momčadi Hajduka.

Ivan Gudelj je diplomirao na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu stekavši zvanje profesora kineziologije, a u matičnoj sredini obnašao je dužnosti predsjednika Zbora nogometnih trenera Splitsko-dalmatinske županije te bio potpredsjednik Nogometnog savezaSplitsko-dalmatinske županije.

O njegovom životu napisana je knjiga i snimljen film, a Nagrada Grada Splita bit će mu uručena tijekom proslave zaštitnika Grada Splita - Svetog Duje koji se slavi 7. svibnja.

Linker
14. travanj 2024 02:42