OSTALI BEZ IJEDNOG DOKAZA

'PRIZNATE LI KRIVNJU, DOBIT ĆETE SAMO ŠEST MJESECI ZATVORA!' Evo čime sve u Beogradu pokušavaju 'slomiti' huligane iz Splita!

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 18. siječanj 2018. 12:38

Više javno tužiteljstvo u Beogradu ponudilo je šestorici Splićana nagodbu prema kojoj bi dobili šest mjeseci zatvora i izgon iz Srbije u trajanju od tri godine ako priznaju krivnju za nasilničko ponašanje na stadionu.

Damir Tovarović (38), Jakov Podrug (24), Hrvoje Baković (32), Ante Firić (27), Stjepan Mihovilović (31) i Ivan Mišković (19) imaju rok do sredine sljedećeg tjedna za kada je zakazano ročište na kojem mogu potpisati priznanje krivnje čime prihvaćaju nagodbu. U tom slučaju će ih iz Okružnog zatvora u Beogradu poznatog kao Centralni zatvor poslati na odsluženje ostatka kazne u Kazneno-popravni zavod Sremska Mitrovica. Nakon odsluženja preostalih pet mjeseci izlaze na slobodu i u Srbiju ne smiju doći sljedeće tri godine.

Psihološki pritisak

Ponudom minimalne kazne koja je zapriječena za kazneno djelo koje bi se Splićani trebali nagoditi, beogradsko tužiteljstvo priznaje otužno stanje u spisu što se tiče dokaza, ali i radi psihološki pritisak kako bi u konačnici ipak dobili osuđujuću presudu, piše Slobodna Dalmacija.

+

Zapriječena kazna za nasilničko ponašanje je od šest mjeseci do 5 godina zatvora. Nakon nereda na stadionu Partizana polovicom prosinca prošle godine i uhićenja Hrvata, tužiteljstvo je optimistično krenulo u progon zbog kvalificiranog oblika izazivanja nereda na javnom mjestu, nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi te nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Stav optužbe je bio kako su Hrvati dio udružene organizacije koja je isplanirala nered te naručila njih kao izvršitelje s ciljem preuzimanja prevlasti na tribinama Grobara, širenjem nasilja na gradske ulice i izazivanje nestabilnosti u državi. Prema takvoj kaznenoj prijavi je zatražen i dobiven istražni zatvor za sve, a jedan od elemenata je bio i izbjegavanje daljnjeg uznemirenja javnosti. Sudac za prethodni postupak je istražni zatvor prošli tjedan produljio na još mjesec dana.

Splićani se od prvog dana brane šutnjom te je tijekom istrage saslušan jedan od zapovjednika Žandarmerije, specijalne policijske jedinice zadužene za održavanje reda na stadionu, koji nije identificirao niti jednoga od njih već je govorio općenito o početku masovne tučnjave i intervenciji za uspostavljanje reda. Ne postoji ni jedan svjedok koji bi potvrdio navode o udruženom izazivanju nereda tako da za taj dio inkriminacije, koja je teška do 12 godina zatvora, nema doslovno ni jedan dokaz.

Nedostatak dokaza

Što se tiče nanošenja teških tjelesnih ozljeda, upravo su najteže ozljede zadobili pojedini Splićani među kojima je i Ante Firić, koji je zbog njih nekoliko dana bio i hospitaliziran u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu. Teško bi, tako, opstala optužba da su sami sebi nanijeli teške ozljede. Upravo stoga je tužiteljstvu kao element Evo nadoprijetnje presudom i zatvorom preostalo samo nasilničko ponašanje.

Međutim, i za to najblaže kazneno djelo, nemaju čvrste dokaze. Pregledane su snimke na kojima u scenama masovne tučnjave uopće nema Damira Tovarovića, Jakova Podruga i Hrvoja Bakovića. Za Ivana Miškovića također nema dokaza da je inicijator tučnjave, a kako je izišao sa stadiona s Tovarovićem preko tribina očito je da je, ako je i bio u tučnjavi, napadnut te je izvučen od starijeg Splićanina.

Sve to ukazuje kako bi nagodba od pola godine zatvora bila eventualni benefit samo za Antu Firića i Stjepana Mihovilovića koji su vidljivi na snimkama u tučnjavi. Ali nagodba je i za njih prihvatljiva samo ako tužiteljstvo uspije dokazati da su oni pokrenuli tučnjavu, a ne da su napadnuti od domaćih navijača te su se morali braniti u borbi za goli život.

Nadalje, beogradsko tužiteljstvo pokušava slomiti Splićane činjenicom da će čekajući suđenje i moguću oslobađajuću presudu provesti u istražnom zatvoru najmanje trostruko duže vremena nego im nude kao kaznu. Stoga su im priznanje krivnje i zatvorsku kaznu umotali u celofan skorog povratka kući i ponudili kao najpovoljniji scenarij.

Dodatni element pritiska na Splićane je činjenica da se nitko od službenih institucija iz Hrvatske nije angažirao oko njihove situacije unatoč činjenici da četvorica od njih uopće nemaju nikakav policijski dosje.

Linker
11. svibanj 2024 16:32