Gettyimages, Hanza Media
URBANA LEGENDA

PROCURILA TAJNA SKRIVANA PUNA DVA DESETLJEĆA Ovo je istina o 'čuvenom pitanju' zbog kojega je propao transfer Andrija Ševčenka u jedan hrvatski klub

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 23. ožujak 2017. 13:45

Najveće ime ukrajinske reprezentacije koja čeka petak i kvalifikacijski sudar s Hrvatskom zasigurno je izbornik Andrij Ševčenko. Jedan od najboljih europskih strijelaca svih vremena (peti na ljestvici u svim europskim natjecanjima) i danas je idol mladim nogometašima, o njegovoj se veličanstvenoj karijeri zna baš sve, ali jedna je priča iz Ševinih početaka tek ovih dana procurila u širu javnost.

Glas Slavonije otkriva istinu o vrlo zanimljivoj anegdoti iz 1997. godine, kada je NK Osijek tragao za pojačanjima...

"Tadašnji trener Milan Đuričić, koji je taman na klupi zamijenio Luku Bonačića, i jedan od najbližih suradnika tadašnjeg predsjednika Antuna Novalića, Đurika Vuković, zaputili su se u Budimpeštu. Išli su gledati napadača Pala Fischera, a neočekivano im sletjela jedna druga ponuda. Naime, ukrajinski nogomet u pogledu financija nije bio ovo što je danas. Klubovi su se borili s financijskim problemima i tamo se moglo naći igrača, pa je tako Osječanima bio ponuđen nitko drugi do - Andrij Ševčenko, koji je tada imao 20 godina. Priča se nije zavrtjela, a kasnije su, kada je Ševčenko postao igrač svjetskog glasa, 'zli jezici' u šali pričali kako je Đuričićevo prvo pitanje u vezi Ševčenka bilo ono čuveno: 'Može li on ponavljati?", piše Glas Slavonije.

Posao je, naravno, propao zbog cijene - Ševčenko je već tada koštao 500.000 američkih dolara, što je u to vrijeme bila astronomska cijena za igrača u tim godinama.

"I danas me prijatelji u šali znaju “optužiti” kako tada nisam prepoznao svjetski talent. Međutim, iako sam bio dopredsjednik kluba nisam imao previše utjecaja na sportsku politiku, ali još je važnije što je njegova odšteta za to vrijeme bila iznimno velika. Tim više što je još bio anoniman igrač. Pa, u Osijeku su tada igrači zarađivali 40 do 50 tisuća DEM na godinu (osim Pamića koji je igrao za 100.000 njemačkih maraka nap.a.). Jednostavno si tada to nismo mogli priuštiti", prisjetio se Vladimir Bučević, nekadašnji predsjednik i dopredsjednik NK Osijek.

Međutim, Ševa je već tada bio sve samo ne nogometni anonimus. Prava istina je da je Ševčenko već tada bio jedan od najtraženijih mladih igrača Europe, pa je već sljedeće jeseni s tada superirornim kijevskim Dinamom u dvije utakmice pregazio Barcelonu (7:0) u dvije utakmice, zabivši Barçi čak tri gola.

1999. godine je prešao u Milan, a ostalo je povijest...

Linker
21. travanj 2024 19:53