Srdjan Vrancic / CROPIX
HIT SERIE A

PROFESIONALAC KOJI NEMA MANE, MLADI VATRENI SVE SE VIŠE NAMEĆE DALIĆU Trenerski čudotvorac ga je izbrusio i sada na svakoj poziciji igra odlično

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. veljača 2019. 16:29

Znali smo pisati o problemima hrvatskih nogometaša koje izbornik Zlatko Dalić poziva pod nacionalni stijeg, nekima karijere venu kao visibabe u vazi i izbornik je nakon Lige nacija najavio: takvima više neće biti mjesta u reprezentaciji! No, Dalićeva nada da će ih to trgnuti do ovog časa nije potvrđena i pitanje je hoće li moći sastaviti popis igrača da pojedincima ne progleda kroz prste.

Mario Pašalić (23) jedini je Vatreni koji se od studenoga do danas vinuo na puno višu razinu i zajedno s Atalantom postao hit Serie A.

BERGAMO, ITALY - SEPTEMBER 02:  Darijo Srna (C) of Cagliari Calcio is challenged by Mario Pasalic (R) and Ali Adnan (L) of Atalanta BC during the serie A match between Atalanta BC and Cagliari at Stadio Atleti Azzurri d'Italia on September 2, 2018 in Bergamo, Italy.  (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Emilio Andreoli/Getty Images

Starter u zadnjih pet

Od 26. prosinca Pašalić je bio starter u svih pet utakmica za ekipu iz Bergama u Serie A, a dodao je impresivnu izvedbu u četvrtfinalu Kupa kad su s 3:0 “pomeli“ Juventus. Nisu hvatali favorita na pogreške i kontre, nego dominirali kao da su oni nedodirljivi vladar Italije. Mario je ušao u 26. minuti umjesto ozlijeđenog Iličića, asistirao Zapati za njegov prvi od dva gola, a predsjednik Antonio Percassi u svlačionici nakon susreta kazao mu je: “Forza Mario, sei un grande!” (Naprijed, Mario, velik si!)

U prvenstvu je dodao tri asistencije, a kako djeluje na terenu ubrzo će i gol jer jedini zabijeni u statistici mu stoji još iz prvog kola i Frosinonea. U Cagliariju je u zadnjem dvoboju, u ponedjeljak, kako pišu talijanski mediji “pojeo Cigarinija“ kojeg je trener morao izvaditi iz igre. Ovaj put igrao je playmakera i izravno stavljao na muke zadnjeg veznog domaćina. Što zbog problema s bedrenim mišićem nije bio Filip Bradarić.

Opet igra vrlo dobar nogomet, nalik izvedbama iz Milana…

- U jednom času je izgubio minutažu jer je uslijed sustava igre postao dvanaesti igrač. Nadovezale su se špekulacije o odlasku iz Atalante tijekom zime, što je u glavi trenera stvorilo sliku da je samo sa 50 postu u aktualnom klubu, a jednako toliko razmišlja kako dalje. To nije bilo točno jer Mario je od početka htio ostati u Bergamu. Iako je imao ponude, sve ih je odbio - kazao nam je Pašalićev menadžer Marko Naletilić.

REGGIO NELL'EMILIA, ITALY - AUGUST 23:  Mario Pasalic of Atalanta BC kicks the ball during the UEFA Europa League Play-Off first leg match between Atalanta BC and FC Copenhagen at Mapei Stadium - Citta' del Tricolore on August 23, 2018 in Reggio nell'Emilia, Italy.  (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Emilio Andreoli/Getty Images

Europska momčad

Mnogi će reći da velike zasluge idu treneru Gian Pieru Gasperiniju.

- Drži ga velikim trenerom, oduševljen je kako se kod njega radi, smatra da mu je podigao razinu nogometa bez obzira što je imao krizu u minutaži. Ni u jednom trenutku nije bio ljut na njega, ništa mu nije zamjerao, pod njim je otišao stepenicu više. Atalanta je ozbiljna europska ekipa. Uigrani su, fizička moć im je nevjerojatna. Mario je opet bitan, potvrđuje kvalitete, što se njega tiče sad je sve super. Zbog ozljeda stavlja ga na razne pozicije u vezi, ali to je toliko moćna i pokretna momčad da u svakom trenutku imaš slobodnog igrača kojem možeš dodati loptu, tako Mario na bilo kojoj poziciji izgleda odlično. Gasperini ga je toliko “izbrusio” da se meni kao igrač najviše sviđa otkad ga gledam. Sada cijelu utakmicu odigra u kontinuirano visokom ritmu, nema više pauza, osim što je uvijek imao potez velikog igrača - opisuje Naletilić.

Gasperini je etabliran kao trener koji zna izvući najbolje od igrača. Pašalić je dobro djelovao u Elcheu, Monacu, do ozljede leđa i u Milanu, nije bio osobito sretan u Spartaku premda je i u Moskvi korektno krenuo. Za razliku od Pjace, Roga, Badelja, Ćaleta-Cara… Pašalić je i u Atalanti našao svoj put. I dojam je da će i dalje rasti, da se napunio samopouzdanjem, a puca od snage. Odgovara mu brz nogomet, nekad je češće zabijao, sad sve više asistira… U Bergamu ga, za svoju razinu, smatraju velikim igračem. U pojedinim utakmicama profesorski je dijelio lopte.

BERGAMO, ITALY - AUGUST 20:  Mario Pasalic of Atalanta BC kicks the ball during the Serie A match between Atalanta BC and Frosinone Calcio at Stadio Atleti Azzurri d'Italia on August 20, 2018 in Bergamo, Italy.  (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Emilio Andreoli/Getty Images / Getty Images
Pašalić

Igor Tudor prvi ga je gurnuo u profesionalni nogomet. Za udarnu momčad Hajduka debitirao je u ljeto 2014. na Maksimiru u Superkupu. Devet godina igrao je u Italiji, bio je trener Udinesea, izvrsno poznaje ljude i odnose.

Sjajan osjećaj za gol

O Pašaliću nam je Tudor kazao:

- Radi se o jako karakternom momku, velikom radniku. Profesionalcu koji uvijek daje maksimum. To je bitna stvar za karijeru. U biti, ključno je ako je glava na mjestu, sve je lakše. Plus toga ima izvanredne fizičke kapacitete da može ponavljati, u stanju je ići gore-dolje po cijelom terenu. Posjeduje moć. Tehnika mu je odlična, a ima fenomenalan osjećaj za ulazak u prostor da zabije gol. To je ogromna stavka. On će sigurno svake godine dati pet do deset pogodaka, ovisno u kakvoj ligi igra. Ali zabit će ih. S druge strane imamo trenera koji, ako nije najbolji, svakako je u Top 3 talijanske lige. Kod njega svi igrači postaju bolji. Trenira se jako i puno, a ekipa melje na fiziku cijelu Ligu. Bez obzira igraju li protiv Juventusa, Rome, koga god, fizički su dominantni. Jedino što nema igrače takve kvalitete, pa ne može držati jednak niz osvajanja bodova. Ove sezone bi mogli biti kandidati za Ligu prvaka, a sigurno bi morali u Europu. Gasperini je napravio revoluciju u Atalanti i drže ga kao čudotvorca. U njemu je tajna dobrih rezultata.

BENEVENTO, ITALY - APRIL 29: Coach of Udinese Calcio Igor Tudor looks on during the serie A match between Benevento Calcio and Udinese Calcio at Stadio Ciro Vigorito on April 29, 2018 in Benevento, Italy.  (Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images)
Francesco Pecoraro/Getty Images

Sutra (subota, 9, veljače) napunit će 24 godine. Kako ga Chelsea dosad nije vidio u svojem kadru ni jednog časa, gazi najtežim putem afirmacije, preko posudbi. Atalanta mu je peti klub i četvrta država u kojoj se bori za ulogu na sceni. U nekim drugim okolnostima možda bi se o njemu već danas govorilo kao znatno većem igraču, ali čini se da bi upravo u Bergamu mogao uhvatiti konačan zamah da u sljedećim godinama ponudi najbolje od sebe. Pašalić se vratio, to je najvažnije. Nakon što ga nije bilo na Svjetskom prvenstvu, a u Atalanti više od dva mjeseca nije dobio šansu u početnom sastavu.

IGOR TUDOR Vrijeme će pokazati gdje mu je domet, ali treba se ustaliti u jednom klubu

Pašalić djeluje kao čovjek koji je odbacio sve terete koji su ga tlačili i prevladao prilagodbene probleme te nije dvojbeno hoće li izbornik imati njegov ime na popisu. No, koji mu je konačan domet? Gdje je njegov maksimum i koliko hrvatski nogomet može očekivati od Marija u nacionalnom dresu?

Tudor mu komplimentira, ali ne želi procjenjivati:

- Bilo bi bolje da se ustali u jednom klubu, to bi značilo da je pronašao što mu odgovara. I trenera, i ekipu, i ligu. Sve su to važne stvari. Koliki mu je domet, stvarno ne znam. To nitko ne zna. Tko kaže da je on za ovo ili ono, taj laže. Vrijeme uvijek pokaže. Veseli me što je dobar jer mi je kao momak jako drag. Nije lako u ekipi gdje je konkurencija velika, imate izvanredne igrače poput Gomeza, Iličića ili Zapate… Što si u jačoj momčadi teže je doći do izražaja, a ne ide ti se u slabiju ekipu jer gubiš status i financije, pa prođe puno godina a nisi nigdje. Zato je bitno odabrati pravi klub. Mario će sa svojom glavom uvijek biti dobar, to je na svakoj adresi demonstrirao. Sad je pitanje koliko još može ići iznad toga, to će vrijeme pokazati.

Unosan biznis rent-a-Pašalić

Chelsea nikad nije dao Pašaliću igrati u svojem plavom dresu, ali je s njim napravio unosan posao. Rent-a-Pašalić donosi ozbiljne dobitke. Londonski klub kupio ga je od Hajduka za dva i pol milijuna eura, a za posudbe u Monaco, Milan, Spartak i Atalantu inkasirao je po milijun eura za svaku. Nešto manje od Elchea. Iz svoje kase isplatio mu je, po našim informacijama, tek jednu plaću. Kad se tome doda da bi Pašalić na ljeto mogao napraviti transfer i da bi se mogao okretati oko 15 milijuna eura, jasno je odlična zarada Chelseaja.

Uložio je dva i pol milijuna eura, već prihodovao oko 4,5, a još će vjerojatno petnaestak. Kao što ljudi s novcem kupuju stanove pa ih daju u najam, dnevni ili mjesečni i na nekretninama imaju osjetnu veću zaradu nego da taj novac drže na banci, tako Chelsea izvrsno posluju rentajući Pašalića. Ugovor će ga na ljeto vezati još dvije godine i nije isključena prodaja. Atalanta ima pravo otkupa.

Svi klubovi Marija Pašalića

HAJDUK

38 utakmica

11 pogodaka

5 asistencija

ELCHE

35 utakmica

3 pogotka

MONACO

29 utakmica

7 pogodaka

MILAN

27 utakmica

5 pogodaka

1 asistencija

SPARTAK (M)

32 utakmice

5 pogodaka

1 asistencija

ATALANTA

25 utakmica

3 pogotka

7 asistencija

Linker
12. svibanj 2024 21:52