Boris Kovacev / CROPIX
TALENT I KLASA UVIJEK VRIJEDE

PROLAZIT ĆE SAMO DVIJE VRSTE IGRAČA, A DINAMO TAKVIH IMA - NA IZVOZ! Evo zašto hrvatski prvak možda neće ni osjetiti krizu tržišta nakon korone

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 19. travanj 2020. 14:37

Godinama su srpanj i kolovoz bili rezervirani za rekorde, milijarde su se vrtjele sa svih strana. Još 2015. godine senzacionalno je zvučala vijest da su klubovi Premiershipa potrošili više od milijardu eura na pojačanja. U prošloj godini debelo preko tog iznosa potrošili su i španjolski i talijanski prvoligaški klubovi, dok su se njemački sasvim primaknuli toj granici. Englezi su se pak primaknuli iznosu od 2 milijarde. Francuski PSG je u ljeti 2017. godine dovođenjem Neymara (222 milijuna eura) i Mbappea (145) srušio sve financijske limite. Sve je otišlo toliko daleko da je Atletico Madrid - klub koji se ni u jednom ekonomskom segmentu ne može mjeriti s Real Madridom i Barcelonom - ljetos za talentiranog Portugalca Felixa (20) dao brutalno visokih 126 milijuna eura. Dečko je dobar, ali nije čudo od talenta. I Atletico za njega izbroji 126 milijuna...

Kao 2009. godine

Ovoga ljeta rekordni ples milijardi odmah zaboravite. Čak i da klubovi odigraju prvenstva do kraja pa tako spase TV kolač težak oko četiri milijarde eura, gubici će biti veliki. Plus što svijet neupitno ulazi u recesiju veću od one kojoj smo svjedočili 2009. godine. Tog su ljeta Englezi na pojačanja potrošili oko 600 milijuna eura, Talijani i Španjolci oko 500. Daleko od toga da su bili jako štedljivi, ali neusporedivo je to s iznosima koje su trošili deset godina kasnije.

MADRID, SPAIN - SEPTEMBER 28: Joao Felix of Atletico Madrid in action during the Liga match between Club Atletico de Madrid and Real Madrid CF at Wanda Metropolitano on September 28, 2019 in Madrid, Spain. (Photo by Angel Martinez/Getty Images)
Angel Martinez/Getty Images

Mbappe uvijek vrijedi

Transferi, međutim, ni izbliza neće stati. Veliki dio klubova morat će budžete popuniti prodajom igrača, a oni bogatiji neće propustiti priliku da kupe kvalitetne igrače sa značajnim “popustom”. Ugovori za TV prava i dalje vrijede, kao i oni sponzorski, a kad se gledatelji vrate na tribine, koronavirus će se brzo zaboraviti i nogomet će prodisati punim plućima. Samo što će startati s nižih pozicija. I s malo drugačijim stilom kupnje.

Na tržištu će i dalje najbolje prolaziti dvije vrste igrača. Vrhunske klase i veliki talenti. Klasni igrač odmah će klubu dati dimenziju više - ne sumnjajte da bi Real Madrid odmah dao 200 milijuna eura za Mbappea samo da ga PSG želi pustiti - a ulaganje u talente uvijek će biti isplativo. Tako je Transfermarkt najmanje skidao vrijednost igračima rođenima 1998. godine pa naniže. Kao što je realno da će igrači rođeni 2000. i oni mlađi najmanje osjetiti krizu, jer oni će taman stasati u vrijeme kad bi se tržište već debelo trebalo oporaviti. Najmanje novca bit će za igrače koji imaju 23 ili više godina, a nisu pojačanja za klubove liga Petice. Jer srednji i niži europski savez izravno je ovisan o novcu koji pristiže iz klubova lige Petice. Većina će njih stoga na ljeto biti vrlo oprezna po pitanju kupnje igrača.

Kako živi Prva HNL znamo, prihodi od transfera daleko su najveća stavka. Malena Gorica ove je sezone od transfera uprihodila 2 milijuna eura, sezonu prije čak 2,65. Zaprešićki Inter čiji proračun ne prelazi 10 milijuna kuna, u ovoj je sezoni namaknuo 500 tisuća eura od transfera, a u prošloj milijun eura. Veće klubove nećemo ni spominjati, ali kako god okreneš, svi su ovisni o transferima.

A samo Dinamo trenutačno ima vrhunsku “robu” u svlačionici. Petković, Oršić i Livaković igraju za Vatrene, Petković i Livaković su, dapače, nositelji igre. Njihova je vrijednost neupitna, ali cijene im ovoga ljeta neće dosegnuti vrhunac. Umjesto Eura i velike promocije na najvećoj sceni, dočekala ih je pandemija. Umjesto da im cijena dotakne nebo, dotaknut će iznose koje je Dinamo do sada odbijao a da uopće ne bi sjedao za stol. Dinamo je uvjerljivi predvodnik lige i po pitanju vrhunskih talenata, ili barem onih koje Europa vidi kao vrhunske. Marin i Gvardiol već dugo vremena imaju visoku cijenu, iako pričamo o juniorima. Kadet Šaranić samo je predvodnik sjajne generacije 2003. koja slovi za možda i najbolju koju je Dinamo ikada imao. U Maksimiru imaju barem 10 igrača koje odmah mogu plasirati van, ali opet ne za novce na koje su računali.

Harkiv, 221019. 
Kamp Metalista.
Shakthar i Dinamo
Utakmica 3. kola skupine C UEFA Liga mladih. 
Na fotografiji: Josko Gvardiol.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Lokosi već tržili

Nažalost, ostali klubovi u ligi takvih klasa nemaju. U njihovim će prodajnim izlozima glavne pozicije zauzeti talentirani igrači, a za njih će teško dobiti iznose s kojima će moći riješiti budžete za novu sezonu. Hajduk bi to s niskom mladih a dobrih (Nejašmić, Kreković, Blagaić, Vušković...) te provjerenih a kvalitetnih (Ismajli i Juranović) mogao doseći, ali trebat će ih prodati barem trojicu, ili četvoricu da bi mogao zadržati sadašnje razine financija. Što bi pak bio veliki udarac igračkoj budućnosti kluba.

Rijeka je tek počela promovirati svoje klince (Smolčić, Štefulj, Pandur...), ali tržišnu vrijednost za sada ima tek Lepinjica, koji je cijelu sezonu na sceni. Na Rujevici se nadaju da mogu unovčiti i strijelca Čolaka. Osijek se pak uzda u prvog topnika lige Mirka Marića, mladi Žaper također ima vrijednost.

Znamo da Gorica nije htjela razgovarati o Kristijanu Lovriću bez barem tri milijuna eura na stolu. Realno ih sada mogu samo sanjati. Lokomotiva je već prodala, očito na vrijeme, Kastratija i Karačića, a vidjet ćemo što joj mogu donijeti Uzuni, Tolić ili Jakić.

I to je to od HNL izloga, Dinamo će i ovoga ljeta nuditi više od kompletne lige...

Linker
26. travanj 2024 06:37