Josip Brekalo, Nikola Moro i Adrian Šemper iz vremena kada su igrali u istom klubu
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
U ŽIVOTNOJ FORMI

'PROMIJENIO SAM 90 POSTO STVARI KOJE SU ME UČILI U DINAMU, SADA SAM NEMJERLJIVO BOLJI!' Veliki hrvatski talent preporodio se u Italiji

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. studeni 2019. 09:07

Prvi vratar U-21 vrste hrvatske reprezentacije Adrian Šemper briljira u Serie B. U utorak je odigran derbi drugog razreda talijanske nogometne lige u kojem je njegovo Chievo pobijedilo vodeći Crotone s 2:1. Šemper je branio sjajno, skinuo je dva ‘mrtvaca’, a talijanski mediji ocijenili su ga visokim ocjenama. Nije to, naravno, bila jedina utakmica u kojoj je Adrian pokazao klasu, ide mu tako tijekom cijele ove talijanske sezone. U petak je tako u prvoj utakmici 11. kola Serie B sačuvao netaknutu mrežu na gostovanju kod Spezije...

Između dvoobja s Crotoneom i Spezijom javio nam se mladi vratar, na pitanje uživa li u ovoj sezoni, kaže sljedeće...

- U Chievu je za sada sve u najboljem redu. Igrali smo derbi Chievo - Crotone, dobili smo i sada smo treći s bodom zaostatka iza prvog Crotonea i drugog Beneventa na tablici. Imamo seriju od tri pobjede i dva remija u zadnjih 5 kola. Odlično! Što se tiče ulaska u sezonu, prezadovoljan sam na današnji dan iako nije počelo idealno. Naime, od prošle sezone ostalo nas je 5-6 igrača koji u Serie A nisu niti bili standardni. Puno je novih igrača i trebalo je vremena da se to posloži kao što je sada trenutno posloženo.

Zagreb, 130318. 
Stadion u Kranjcevicevoj.
Nogometna utakmica polufinala Kupa Hrvatske izmedju Lokomotive i Hajduka.
Na fotografiji: Adrian Semper za vrijeme izvodjenja jedanaesteraca.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Povratak u Serie A

A kakve su ambicije Chieva ove sezone?

- Ambicije kluba su, naravno, da se odmah vrati u Serie A. Trebat će puno umijeća i sreće da se to ostvari jer i neke druge momčadi su iskazale ambiciju kao Crotone, Benevento i Empoli. Osim toga tu su i poznata trenerska imena poput Massima Odda ili Alessandra Neste koje su klubovi angažirali za povratak u Serie A.

Šemper je u Chievu na posudbi iz zagrebačkog Dinama. Razmišlja li možda o povratku u plavi klub nakon isteka posudbe? Ukoliko se proda ‘jedinica’ Vatrenih Dominik Livaković, je li spreman odmah spakirati putne torbe i vratiti se u Maksimir?

- Što se povratka u Dinamo tiče, o tome u ovom trenutku ne razmišljam. Držim se one, idemo dan po dan, trening po trening, utakmica po utakmica. Naravno, u teoriji, nikad ne reci nikad!

Iako je i sad jako mlad, još mlađi branio je za Dinamo u Ligi prvaka. Je li bilo malo prerano, je li još prezelen izišao na najveću klupsku svjetsku pozornicu?

- Kad se radi o mojim nastupima za Dinamo, kazat ću ovako: Tko živi u prošlosti ne piše mu se dobro niti u sadašnjosti, a kamoli u budućnosti! Što je bilo bilo je, radim naporno svaki dan za novu utakmicu i ne analiziram prošlost, već gledam da dobro bude danas, a da bi mi bilo bolje sutra, u budućnosti.

Koprivnica, 060516
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 35. kola prve HNL izmedju Slaven Belupa i Dinama.
Na fotografiji: Adrian Semper
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Kakva je razlika u vratarskim treninzima u Chievu i Dinamu?

- Sad razumijem neke stvari. Što se tiče vratarskog rada u Chievu, sada tek shvaćam zašto nisam brzo dobio šansu u Serie A. Naime, promijenio sam oko 90 posto stvari kojima se me učili u Dinamu! Ovdje je drugačija škola branjenja i drugi zahtjevi. Dok sam sve pohvatao, trebalo je proći puno vremena. Htjeli su me pripremiti, a ne gurnuti u vatru da izgorim. Na tome sam Chievu zahvalan!

Možete li kazati koliko ste vratarski napredovali u Italiji, koliko ste sada bolji vratar nego što ste to bili u Dinamu?

- Sada sam nemjerljivo bolji vratar nego kad sam branio u HNL-u. Apsolutno nemjerljivo! Osjećam se top, u vrhunskoj sam formi i nadam se samo da će me ozljede zaobići. Ritam je ubitačan, onaj srijeda - nedjelja. Ako budem zdrav, imat ću 38 utakmica plus reprezentacija. To je veliki fond utakmica i za to moraš biti tjelesno i psihički vrhunski spreman.

Zagreb, 260916.
Stadion u Maksimiru.
Konferencija za medije GNK Dinamo uoci sutrasnje utakmice 2. kola Lige prvaka protiv Juventusa.
Na fotografiji: Adrian Semper.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Postali ste prvi vratar mlade U-21 selekcije Hrvatske. Koliko vam to znači? Kako ste doživjeli novog Igora Bišćana?

- Jedva čekam novu utakmicu mlade reprezentacije. Igor Bišćan je osvježenje, definitivno. Igrači su sada puno pozitivniji i siguran sam da neće biti iznenađenja do kraja kvalifikacija te da ćemo otići na Europsko prvenstvo U-21.

Pitali smo Šempera ima li Hrvatska problem s vratarima u A selekciji? Naime, osim sjajnog Livakovića, ostala dvojica reprezentativnih vratara, Lovre Kalinić i Simon Sluga, ne brane standardno u svojim matičnim klubovima. Vidi li možda on tu neku svoju priliku u budućnosti?

- Korak po korak... Prvo mi slijedi daljnje dokazivanje u klubu, pa onda u mladoj, U-21 reprezentaciji. Imam svoju poziciju i šansu za potvrdu kvalitete. Teren će na kraju sve kazati. Uvijek je tako, samopouzdanja imam, vjeru u sebe također.

Za kraj, Šemper je htio još nešto dodati...

- Serie B je neprocjenjivo iskustvo, zaista nema cijene. Zato sam iznimno sretan što ga mogu stjecati u takvoj ligi. Znate što ću vam kazati? Serie B je pravo čistilište. Tko ovdje ispliva i opstane, taj je pravi! Zato ponavljam da sam jako zahvalan Chievu, ali i svom agentu Darku Alegiću koji je pronašao pravi put za mene, s obzirom na poznate okolnosti koje su mi se dogodile u Dinamu - podvukao je mladi hrvatski vratar.

Šemperovi klubovi

Lokomotiva Zagreb

41 utakmica na golu

3720 minuta na vratima

44 primljena pogotka

15 puta čista mreža

Chievo Verona

19 utakmica na golu

1740 minuta na vratima

25 primljenih pogodaka

4 puta čista mreža

Dinamo Zagreb

12 utakmica na golu

1080 minuta na vratima

16 primljenih golova

5 puta čista mreža

Linker
22. travanj 2024 11:52