KOEN VAN WEEL AFP
UZALUDNA KLAUZULA

PROPAO JE JEDAN OD NAJVEĆIH TRANSFERA GODINE, A NOVI SAN ZARAŽEN JE KORONAVIRUSOM Ništa od povratka legende Barcelone na Camp Nou!

Izbornik nizozemske reprezentacije i bivši igrač Katalonaca u ugovoru s Oranjem imao je odredbu o Camp Nouu
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 19. ožujak 2020. 19:10

Ronald Koeman je imao jasan plan. Voditi nizozemsku reprezentaciju na Europskom prvenstvu ovog ljeta, po mogućnosti ga osvojiti, a onda sjesti na klupu Barcelone. Nizozemac je imao silnu želju vratiti se na Camp Nou, gdje je od 1989. do 1995. godine kao igrač topovskim udarcima često zabijao golove iz prekida.

No, njegov san je zaražen koronavirusom. Niame, Koeman neće u srpnju sjesti na klupu Barcelone jer je u utorak otkazano Europsko prvenstvo. Proračunati strateg je, naime, imao specijalnu klauzulu u ugovoru prema kojoj je mogao napustiti klupu Nizozemsku prije isteka ugovora u prosincu 2022. godine, ali samo ako ga pozove Barcelona. Da bi mogao iskoristiti to pravo obvezao se voditi ‘narančaste’ na Europskom prvenstvu. Kako je europska smotra prebačena na ljeto 2022. godine, Koeman sada još godinu dana mora ostati u Amsterdamu.

Ime bivšeg 56-godišnje braniča spominjalo se u Kataloniji u siječnju ove godine kada je Ernesto Valverde dobio otkaz. Koeman je tada bio miran. Računao je na poziv na ljeto kada se bude slagala momčad za iduću sezonu. Quiquea Setiena, kojeg je Barcelona dovela umjesto Valverdea, malotko je smatrao trajnim rješenjem. Posebno nakon ispadanja u četvrtfinalu Kupa i poraza u najvećem derbiju od Real Madrida na Santiago Bernabeuu.

Bez vjere u Setiena

Setien si je, doduše, produžio ‘rok trajanja’ vraćanjem momčadi na vrh prvenstva u posljednjem odigranom kolu. Barcelona ima 58 bodova, a Real Madrid 56 jedanaest kola prije kraja. No, 61-godišnjem treneru, koji još uvijek čeka na svoj prvi trofej kao trener, ide na ruku koronavirus.

Odluči li ga promijeniti, predsjednik katalonskog kluba Josep Maria Bartomeu imat će jednog kandidata manje. Koeman je zasad izvan igre. Pa ipak, Nizozemac i dalje vjeruje kako će postati trener Barcelone, možda ne ovog ljeta, ali u budućnosti sigurno.

- Klauzula u mom ugovoru, prema kojoj mogu otići u Barcelonu, vrijedi nakon Europskog prvenstva. Nije spomenut nikakav datum, pa će ona vrijediti nakon Eura 2021. godine. To neće biti ovog ljeta - izjavio je Koeman.

- U svakom slučaju, o tome nisam razmišljao niti sekunde - dodao je odmah nakon odluke o odgađanju Europskog prvenstva zbog koronavirusa.

Da je Barcelona mogla znati kakva će se zaraza sručiti na Europu dva mjeseca kasnije, možda bi ga u siječnju nagovarala na raskid ugovora s Nizozemskom. No, sasvim sigurno ne bi izašla na tržište u veljači, uz posebnu dozvolu Saveza, te kupila 28-godišnjeg Leganesova napadača Martina Braithwaitea za 18 milijuna eura. Doveden kako bi zamijenio ozlijeđene Ousmanea Dembelea i Luisa Suareza odigrao je ukupno 128 minuta u tri utakmice. Kada se koronavirus povuče Luis Suarez će vjerojatno biti spreman, a moguće i Dembele.

Manji proračuni

Posljedice koronavirusa osjećat će se, pak, i kada se otvori ljetni prijelazni rok. Naime, proračuni klubova bit će manji zbog financijskih gubitaka uzrokovanih zamrzavanjem prvenstva. Novca od televizijskih prava, koji se preko ruku sportskih direktora trebao preliti u primamljivo sredstvo privlačenja pojačanja, bit će osjetno manje. Možda i Ronald Koeman, rođen u financijski discipliniranoj Nizozemskoj, ipak kalkulira da mu je bolje pričekati neke unosnije dane.

Linker
08. svibanj 2024 04:55