Zeljko Hajdinjak / CROPIX
INTERVJU IZ KARANTENE

'PROTIV NJEGA SU KAMPANJU POKRENULE BUDALE!' Vatreni iz izolacije o svom gazdi koji bi mogao spasiti svijet od virusa

ANDREJ KRAMARIĆ Hrvatski reprezentativac u Hoffenheimu na “meniju” ima kućni bicikl i vježbe s utezima
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 21. ožujak 2020. 13:35

Ostajem optimist. Očekujem da ćemo početkom svibnja nastaviti prvenstvo, jasno bez gledatelja na tribinama, i da ćemo do 30. lipnja ipak dobiti prvaka i putnike u eurokupove, poručuje iz kućne karantene Andrej Kramarić.

Njegov Hoffenheim aktivnosti je obustavio tek u utorak, kada je postalo izvjesno da Njemačka ne može izbjeći pandemiju koronavirusa. Trener Alfred Schreuder igračima je podijelio individualizirane programe vježbanja i sazvao sljedeći sastanak za ponedjeljak, ali kako se zaraza u međuvremenu otrgnula kontroli (na dan razgovora, u četvrtak, u Njemačkoj je registrirano tri tisuće novozaraženih), ne treba očekivati da će Kramarić i suigrači brzo na teren.

Svi zdravi

- Zasad nije strašno. Tek smo tri dana u ovom “ratnom rasporedu”, očekujemo da ćemo ostati izvjesno vrijeme u svojim kućama, ali sreća je naša što je Njemačka izbjegla kineski, talijanski ili španjolski scenarij, a ljudi se staloženo suočavaju s krizom. Naravno, nemoguće je da zemlja sa 80 milijuna stanovnika ostane pošteđena pandemije, stvari će se sigurno komplicirati sljedećih tjedana i režim života narednih će se dana pooštriti, iako su neke izvanredne mjere već na snazi. Primjerice, restorani ne mogu posluživati hranu gostima nego samo dostavljati “take away” narudžbe, ali mene ta mjera neće previše pogoditi. U 99 posto slučajeva ionako jedemo doma, moja djevojka odlično kuha.

Varazdin, 110619.
Na Gradskom stdionu igra se prijateljska nogometna utakmica Hrvatska - Tunis.
Na fotografiji: Andrej Kramaric.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Bundesliga je zabilježila nekoliko slučajeva zaraženih nogometaša, ali svlačionica Hoffenheima zasad se hvali jakim imunitetom.

- Svi smo zdravi, nitko nije pokazivao simptome bolesti. Shvatili smo, doduše, da je moguće koronavirus prehodati i bez izraženih simptoma, tako da nismo do kraja sigurni jesmo li baš potpuno neokrznuti. Znat ćemo kada se sljedeći put okupimo, a dotad su na meniju ovi suhi treninzi, bez lopte i bez prave akcije. Osjećam se kao na početku priprema za sezonu, vježbe s utezima, vožnja kućnog bicikla i slično.

Neposredno prije nego što je virus poharao kontinent, nogometni svijet se skandalizirao nad tretmanom Kramarićeva predsjednika Dietmara Hoppa na njemačkim stadionima, kojeg su ultrasi uzeli na zub jer krši pravilo “50+1”. Nakon izbijanja zaraze, percepcija u javnosti se promijenila, umjesto uvredama, Hoppa sada časte laudama jer je uložio veliki novac u cjepivo protiv koronavirusa, i još bolje, nema namjeru na toj investiciji zarađivati. Odbio je ponudu da patent za cjepivo proda Amerikancima, želi ga učiniti dostupnim javnosti...

Decentan i drag

- Nije me uopće iznenadila ta vijest o Hoppu i razvoju cjepiva. Dovoljno dugo sam u klubu da znam o kakvom se sjajnom čovjeku radi, zato mi je bilo žao i krivo što su budale na stadionima pokrenule onakvu brutalnu kampanju protiv njega. Hopp se u toliko prilika dosad pokazao kao filantrop koji želi pomoći ljudima i uložiti u zajednicu. Sport je samo hobi u koji ulaže, ali vidjet ćete ga na svim strateškim mjestima u društvu. Kada treba pomoći djeci, bolnicama, sveučilištu, uvijek je na dispoziciji. I vrlo je decentan i drag gospodin. Premda je već u nekim godinama, svaki je put na stadionu na našim utakmicama, voli pozdraviti igrače. Kažem, nije me nimalo iznenadila ta vijest...

Posljednji put s Kramarićem sam razgovarao u trenutku kad je Bayern kaskao za Gladbachom, Dortmundom i RB Leipzigom. Rekao je “nemojte se iznenaditi kad ih Bayern na proljeće prestigne” i očito pogodio.

- Ma ne treba biti vidovit, priča je jednostavna - Bayern previše odskače kvalitetom i jedini posjeduje dovoljno dug roster da izgura bundesligaški maraton. Svi se nakon izvjesnog vremena umore, neki počnu pucati pod pritiskom, a Bayernovi igrači već su naučeni tako tempirati formu da dolaskom proljeća nagaze na gas. Ne podcjenjujem konkurenciju, vidjeli ste kako je RB Leipzig razmontirao Tottenham, bilo je to impresivno, ali očito su u borbi za prvaka malo izgubili korak.

MOENCHENGLADBACH, GERMANY - MAY 04: Andrej Kramaric of 1899 Hoffenheim is challenged by Nico Elvedi of Borussia Monchengladbach during the Bundesliga match between Borussia Moenchengladbach and TSG 1899 Hoffenheim at Borussia-Park on May 04, 2019 in Moenchengladbach, Germany. (Photo by Lars Baron/Bongarts/Getty Images)
Lars Baron/Bongarts/Getty Images

Rekordi

S ove distance, kako vidite epizodu Nike Kovača u Sabener Strasse?

- Svakog trenera koji sjedne na Bayernovu klupu pa još osvoji “double” povijest mora pamtiti kao pobjednika. Niko Kovač u tom smislu nije iznimka, ali očito je da je griješio čim u Münchenu nije izdržao duže od sezone i pol. Iz onoga što sam mogao čuti i doznati, previše je inzistirao na ozbiljnom, naglašeno ratničkom pristupu, što najvećim zvijezdama nije odgovaralo. Ti igrači su dokazani osvajači trofeja, naučili su otprije kakvi su zahtjevi u Bayernu, ali ne vole kada im mijenjate svakodnevnu rutinu, i tu je puklo.

Nasljednik Hansi Flick samouvjereno je preuzeo uzde u ruke, iako je u kokpit zapravo uskočio Robert Lewandowski, koji bi mogao osvojiti i Zlatnu loptu...

- Ako se složimo da su Messi i Ronaldo svijet za sebe, onda je Lewandowski bez konkurencije najbolji napadač na svijetu. Igra on već godinama senzacionalno dobro, ali ove sezone granicu je pomaknuo za još jednu nijansu prema gore. Ova posljednja situacija u neku ruku čak mu i odgovara. Trebao je, naime, zbog ozljede preskočiti nekoliko utakmica, a sada ima priliku odigrati sve i srušiti golgeterske rekorde.

I onda predati štafetu Erlingu Haalandu? Kako vam se sviđa “wunderkind” koji je na prepad osvojio Bundesligu, i ne samo nju?

- Top talent, neviđen golgeterski učinak za 19-godišnjaka, ali ne vidim načina da Haaland u perspektivi postane Lewandowski. Različiti su profili. Haaland je upao u idealnu momčad, on je finišer za kojeg će suigrači odraditi 99 posto posla. Lewandowski je i “killer”, i još toliko toga.

STUTTGART, GERMANY - MARCH 16: Andrej Kramaric of 1899 Hoffenheim celebrates after scoring his team's first goal during the Bundesliga match between VfB Stuttgart and TSG 1899 Hoffenheim at Mercedes-Benz Arena on March 16, 2019 in Stuttgart, Germany. (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)
Grimm/Bongarts/Getty Images

Jedini izlaz

Pratili smo ove zime prve bundesligaške muke Danija Olma, još jednog plemenitog igrača, koji se izgubio negdje u špilu Juliana Nagelsmanna, dojučerašnjeg Kramarićeva trenera. Olmov status podsjeća na Kramarićev u Leicesteru...

- Ne znam kako Olmo trenira, kako se ponaša, ali prema onome što sam vidio, on je nedvojbeno izvrstan igrač koji će doći na svoje. Moguće je da je problem jezična barijera, da zbog njemačkog jezika zasad ne hvata sve detalje treninga i Nagelsmannove zahtjeve. S druge strane, tu je i momčad u velikom naletu, na Olmovim pozicijama igraju neki izvrsni nogometaši, morat će se strpjeti na svoj red ili zablistati u onoj skraćenoj minutaži koju zasad dobiva.

Nagelsmann je senzacija u Ligi prvaka?

- Kao i za Hoppa, rekao bih da me u Nagelsmannovu slučaju ništa ne može iznenaditi. Uvjerio sam se u Hoffenheimu da je riječ o top treneru kojeg u perspektivi čekaju najveći klubovi i najveći trofeji. S obzirom na njegove godine, vjerujem da će ući u krug onih trenera koji pišu ili su ispisali povijest. Porušit će mnoge trofejne rekorde.

Kako ste doživjeli vijest o odgodi Eura za dvanaest mjeseci?

- Teško da je nekog šokirala, zar ne? Vjerujem da je većina očekivala takvu odluku. Odgoda je jedini logičan izlaz u ovom trenutku.

Jedna preskočena godina mogla bi približiti izlazu neke senatore u nacionalnoj momčadi. Dojam je da je Euro 2021. pokolebao Zlatka Dalića koji se želi vratiti u svijet klupskog nogometa...

- Sumnjam da će doći do velikih promjena. Očekujem da na Euro idemo s Lukom i Raketom u sastavu te s Dalićem na klupi. Nekome se na prvu može učiniti da se u narednih petnaest mjeseci svašta može promijeniti, ali zapravo se ništa bitnije neće dogoditi. Brzo će se zavrtjeti nova sezona, dočekat ćemo je željni nogometa i jednako motivirani da s reprezentacijom napravimo novi veliki rezultat.

Linker
20. travanj 2024 02:50