Epsilon/Getty Images
VELIKI INTERVJU ZA SPORTSKE NOVOSTI

PRVI GOLMAN VATRENIH NEMA STRAHA: 'JEDVA ČEKAM ENGLESKU!' Ipak, jedna će okolnost biti problem: 'To je užas, ne mogu vam reći kako je teško...'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 01. listopad 2018. 10:43

Nakon 12 primljenih golova u tri utakmice mnogi bi igrači svakako zaobišli razgovore za medije. Na sreću, Lovre Kalinić (28) nikada nije bio jedan od takvih. Uvijek susretljiv, miran i uvijek čvrsto na zemlji. Niti je ‘letio’ nakon fenomenalnih izvedbi, niti će potonuti zato što je ‘u rupi...

Dakle, vidjeli smo Kalinića na sceni u Španjolskoj kada je šest puta vadio loptu iz svoje mreže. Svatko tko je realan nije mu imao što reći nakon utakmice, jer svi ti udarci bili su neobranjivi. U sljedećoj je utakmici protiv St. Truidena (1:2) primio dva gola, ali bio je među rijetkima u momčadi koji su dobili pozitivnu ocjenu. Crna trilogija zaokružena je protiv Club Bruggea koji je u Gentu slavio s golemih 4:0, a hrvatski golman - gledali smo utakmicu - ponovno je bio ponajbolji igrač momčadi. Spasio je zicer kod 0:0, potom je kod 2:0 skinuo još dva i tko zna što bi zadesilo Gent da ih u tim situacijama nije spašavao...

Previše toga prošao

- Ma tko te pita za obrane kada primiš četiri gola u porazu 4:0. Činjenica je samo jedna: doživjeli smo težak poraz, a u mojoj su mreži završila četiri pogotka. I doista ne bi bilo logično pričati o nekim drugim stvarima - mirno, ali i vrlo jasno poručuje Kalinić.

Roscino, Rusija, 240618.
Arena Roscino.
FIFA World cup 2018.
Lovre Kalinic i Dejan Lovren razgovarali su s novinarima na press konferenciji hrvatske nogometne reprezentacije prije putovanja u Rostov na Donu gdje igraju zadnju utakmicu skupine D s Islandom.
Na fotografiji: Lovre Kalinic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Neupitno je da to stoji, ali nama iz Hrvatske jako je važno bilo vidjeti kako će Kalinić reagirati nakon ‘šestice’ protiv Furije. I trebamo li biti zabrinuti uoči utakmice s Engleskom? Ne zbog Kalinićevih kvaliteta - predugo je već godina na visokoj razini, a i nije slučajno zadnje četiri godine bio najbolji golman liga u kojima je branio - nego zbog činjenice da doista nije lako istrpjeti 12 golova u tri utakmice.

- Previše sam toga prošao u životu da ne bih znao kakva je sudbina golmana. Golman je na vratima samo zadnji u nizu, tako da u mnogome ovisiš o igračima ispred tebe. Kada se poklopi niz loših detalja - a to se dogodilo i Hrvatskoj i Gentu - onda izbrojiš 12 golova u svojoj mreži. Stoga za mene postoji samo ona davno izrečena poslovica u kojoj se kaže “ostani ponizan u pobjedi i ne daj se poniziti u porazu”. I nemam doista nikakvu potrebu razbijati glavu zbog toga, jer znam da je u pitanju samo loše razdoblje i da će stvari na kraju sjesti tamo gdje im je mjesto. Osobno u sebe i dalje imam puno povjerenje, jer znam koliko vrijedim i koliko mogu.

Mi ćemo ipak krenuti od Hrvatske. Zašto nam se dogodilo šest golova u mreži?

- Mi smo u prvih 20 minuta izgledali odlično, maksimalno agresivno, nizali smo šanse, ali smo sve to promašili. Kako je njima prvi udarac ušao, tako im je počelo ulaziti valjda sve što su zamislili. Uz činjenicu da su oni stvarno sjajna momčad. S druge strane mi smo potonuli, nije baš da je to uobičajeno, ali dogodi se, dogodilo se i većima od nas. Hvala Bogu, šteta nije velika, a imamo i puno i utakmica i vremena to ispraviti. Evo, Engleska je samo prva u nizu.

Veliki križ

Izbornik je nakon utakmice okrznuo neke igrače, provlačila se teza o ‘privatnoj utakmici’ pojedinaca, kao da je manjkalo pravog motiva?

- Pazite, meni je to bila prva utakmica nakon oproštaja Danijela Subašića, prva u koju sam ušao kao doista prvi golman Vatrenih i vjerujte da je moj motiv bio do neba. A što se ostalih tiče, zar doista mislite da bi netko nemotiviran bio u stanju odigrati onakvih 20 minuta, kada Španjolci nisu bili u stanju ni iznijeti loptu iz svoje polovice, a kamoli nešto napraviti u napadu.

Možda niste bili tjelesno u stanju odraditi na pravoj razini svih 90 minuta?

- To je svakako jedan od razloga, jer praktički nitko od nas nije prošao pripreme nakon srebra u Rusiji. Evo, ja sam golman, nije baš da nemam iskustva i netko bi rekao da meni pripreme ne bi trebale biti posebno važne u životu. Međutim, točno osjećam da nisam u svom najboljem stanju, da tijelo nije onako snažno i samouvjereno kao što je kada sam u optimalnom stanju. Zamislite kako je tek igračima koji su u polju i koji bez priprema puno teže hvataju formu od golmana. Protiv Engleza bi već trebalo biti puno bolje, jer svi ćemo iza sebe imati dodatnih mjesec dana rada i po nekoliko utakmica u nogama. Jedva čekam utakmicu.

Nažalost, uza sebe nećete imati i podršku navijača, jer tribine će biti prazne?

- To je užas, ne mogu vam reći kako je teško igrati takve utakmice. Prošao sam to u reprezentaciji protiv Turske u Zagrebu, a i jedno tri, četiri puta kao golman Hajduka. Nije da nemam iskustva, ha-ha... Ma šalu na stranu, takve utakmice su veliki križ za sve nas na terenu, ali to ne smije utjecati na našu izvedbu. Englesku moramo pobijediti, najprije zato što igramo za Hrvatsku i uvijek idemo po pobjedu, zatim zato što je Engleska velika reprezentacija, a takve je neopisivi gušt pobijediti. A na koncu i da speremo gorak okus koji je ostao nakon Španjolske.

Nema skrivanja

Možda bi bilo zgodnije da imamo nekog lakšeg suparnika?

- Zašto? Meni je baš odlično to što igramo protiv moćnih selekcija i što su one maksimalno napaljene protiv nas, jer vidjeli ste kako su letjeli Španjolci, a ništa manje ne očekujem ni od Engleza koje smo izbacili u polufinalu SP-a. To su utakmice u kojima nema skrivanja i ako ih hoćeš dobiti izvoli se nametnuti na terenu. Katkad to može biti nezgodno, ali nema boljeg načina da svatko od nas napreduje.

Idemo malo na Gent. Što se s vama događa? Brugge vas je doista nadigrao?

- Club Brugge je prvak Belgije i momčad koja je na okupu zadržala sve najbolje igrače i dovela dva odlična pojačanja, od kojih je jedan naš Karlo Letica. Brugge je posložen, uigran i svaki igrač odlično zna koja mu je uloga na terenu. Mi smo tijekom ljeta ostali bez nekoliko odličnih, vrlo bitnih igrača, a doveli smo desetak novih. Redom su to dobri igrači, ali treba im vremena, treninga i utakmica da steknemo automatizam i pravi momčadski duh. Do tada nećemo moći parirati klubu poput Bruggea.

View this post on Instagram

#bravomladi #win #croatia #worldcup2018 #beproud

A post shared by Lovre Kalinić (@lovre_kalinic91) on

Ugodan život u Gentu

Na sreću, prvenstvo je dugo?

- Točno tako. Prošle smo sezone u ovo vrijeme bili još niže na tablici, a u Ligi za prvaka bili smo u situaciji osvojiti naslov. Samo, trebamo još vremena.

Ljetos su i mnogi u Belgiji bili uvjereni da ćete napustiti Gent nakon što se dvije sezone u nizu bili prvi golman lige i najbolji igrač svoje momčadi?

- Istina je, bilo je određenih razgovora i želja nekoliko klubova, ali nisu to bile sredine u kojima sam se vidio. Znate, u Gentu mi je doista sjajno, ovdje mi i obitelj ima vrlo ugodan život, a i u klubu su mi ljetos ponudili sjajne uvjete pa smo ‘podebljali’ moj ugovor.

Jača liga ipak bi bila novi iskorak u vašoj karijeri?

- Naravno da svaki igrač želi iskorak u svojoj karijeri i da želi braniti u najjačim ligama i klubovima, ali nemam potrebe ni srljati ni žuriti. Branim u odličnom klubu koji se uvijek bori za vrh, u jako dobroj ligi koja ima sjajne stadione i pune tribine tako da ću otići samo tamo gdje ću imati još bolje uvjete za rad i napredak. A kada će to biti, pokazat će vrijeme. Ne žurim, jer znam da će - nastavim li braniti kako znam - doći i ponude koje će biti dobre i za mene i za Gent.

Hajduk može dobiti derbi s Dinamom

Lovre Kalinić uvijek vrlo pažljivo prati zbivanja na Poljudu.

- Sezona im je loše krenula, ali s dvije pobjede u nizu atmosfera se odmah promijenila. Moram vam reći da derbi s Dinamom čekam s jako puno optimizma, ne znam koliko je realno jer sam veliki navijač, ali doista vjerujem da možemo do pobjede. Znate kakvi su derbiji, u njima favorita nema...

Sa Subašićem se čujem svakodnevno

Jeste li bili iznenađeni nakon odluke Danijela Subašića da više ne brani za Hrvatsku?

- Nisam, jer već mi je tu odluku lagano naznačio još prije početka Mundijala, kako god on završio. Sa Subom se čujem svakodnevno i teško mi je pronaći riječi s kojima bih dovoljno slikovito opisao koliko je dobar čovjek i koliko je sjajan golman.

Vi ste mu dugo bili najveća moguća podrška, hoćete li je vi sada dobiti od Livakovića i Letice?

- Ne trebam je dobiti, jer je već imam. Sjajan smo tim i znam da imam najveću moguću podršku s njihove strane, kao što je i oni imaju s moje. Dečki su mladi, ali i jako dobri, s već puno iskustva iza sebe i svi mi zajedno ne trebamo brinuti glede vratarskog pitanja.

Letica vam je i prijatelj, a sada i konkurent u Club Bruggeu?

- Uklopio se jako dobro, što me nije nimalo iznenadilo, jer davno sam rekao da je Letica potencijal kojem je samo nebo granica. Brugge je sjajno odabrao, dobio je vrhunskog golmana, a i Letica je jednako dobro izabrao, jer je u vrhunskom klubu koji odlično radi i koji će mu pružiti sve što treba kako bi nastavio rasti kao golman.

Thibaut Courtois izabran je za golmana godine?

- Branio je dobro, na SP-u je uzeo broncu, mogu mu samo čestitati.

Vi biste dali glas nekom drugom?

- Dao bih ga Keyloru Navasu, za mene je on bio iznad svih u prošloj sezoni.

Linker
05. svibanj 2024 12:13