Getty Images
JEDAN OD NAJBOLJIH 'KRALJEVA' IKAD

RASTANAK REALA I RONALDA SVE BLIŽI Ovo su glavni razlozi: Portugalcu veliki problem predstavlja ugovor, ali i jedan nogometaš koji ga opasno 'žulja'

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 09. lipanj 2018. 21:51

Cristiano Ronaldo odlazi iz Madrida. To je naslovnica portugalskih novina Record, koje tvrde da je njegova odluka ‘nepovratna’ i motivirana ‘neispunjenim obećanjem Florentina Pereza’, predsjednika Real Madrida.

Jose Angel Sanchez, generalni direktor Real Madrida, ujedno glavni klupski pregovarač, sastao se u utorak s Ronaldovim zastupnikom Jorgeom Mendesom te mu rekao da Real Madrid nije spreman platiti iznos kojeg napadač traži. Kapetan portugalske reprezentacije ima ugovor na dodatne tri sezone, do ljeta 2021. godine, no traži povećanje godišnje plaće sa sadašnjih 21 milijun eura neto na oko 50 milijuna eura. Time bi postao najplaćeniji nogometaš na svijetu ispred Lionela Messija iz Barcelone te Neymara iz PSG-a.

Povijest se ponavlja

Real Madrid bi, pak, morao za te iduće tri godine izdvojiti na ime Ronalda ukupno 240 milijuna eura, što uključuje neto plaću, poreze i sve dodatke. U financijskom uredu stadiona Santiago Bernabeu nisu spremni na toliki dodatni trošak.

On, naime, premašuje iznos najvećeg transfera u povijesti nogometa, odnosno 222 milijuna eura koje je prije godinu dana PSG isplatio Barceloni za Neymara. Kasnije se pojavila informacija da bi bio zadovoljan s neto plaćom od oko 40 milijuna eura, čime bi samo Messi imao veću plaću. U tom slučaju bi htio da mu produže ugovor za još tri godine, do ljeta 2024., kada će imati 39 godina.

Novine Record ističu da Ronaldu “nije bitan novac, nego priznanje”. Protekle sezone bio je najbolji strijelac Lige prvaka, klub je treći put zaredom postao prvak Europe, a on je u svim natjecanjima zabio 44 gola u 44 utakmice. To su snažni argumenti čovjeka koji je prije četiri mjeseca napunio 33 godine.

Perez i Sanchez, dvojac koji odlučuje o transferima i obnovama ugovora, ima jasnu viziju što sa svakim igračem Kraljevskog kluba, pa tako i Ronaldom. Povijest se, naime, ponavlja iz godine u godinu. “Sedmica” u obliku novca želi priznanje za svoju izvedbu, a njih dvojica imaju iskustva s time. Oni žele da on ostane u Real Madridu, kao što i treba biti s igračem koji donosi prevagu, to nitko u Madridu ne dovodi u pitanje.

Navijači ga također žele u bijelom dresu, premda se ponekad ne slažu s njegovim ponašanjem, kao što je bilo u Kijevu kada je trenutak nakon podizanja pehara Lige prvaka pokvario slavlje najavom mogućeg odlaska.

Prije točno godinu dana Cristiano Ronaldo je također prijetio odlaskom. Kao i sada, tog 15. lipnja 2017. nalazio se na okupljanju portugalske reprezentacije kada su druge portugalske novine, A Bola, prenijele njegove riječi: “Odlazim iz Real Madrida, odlučio sam. Nema povratka natrag”. Tada se nalazio s Portugalom u Rusiji, gdje za tjedan dana počinje Svjetsko prvenstvo. Ronaldo je bio nezadovoljan ponašanjem španjolskih novinara i porezne uprave. Smatrao je da ga se lažno optužuje za utaju poreza i da ga se općenito ne cijeni za sve što je učinio od kada je 2009. došao iz Manchester Uniteda.

Messijev novi ugovor

Kako su dani prolazili, uzavrela situacija se smirila, travnjakom Santiago Bernabeua opet je odjekivao napadačev borbeni poklič “Siiii”, a Sanchez i Perez mahali su posljednjim Ronaldovim ugovorom iz studenoga 2016. godine. Njime su mu bili podigli plaću te ga obvezali da ostane na sjeveru Madrida do svoje 36. godine. Ukoliko prije vremena želi napustiti klub, on ili netko tko ga želi dovesti mora uplatiti 1 milijardu eura na račun Real Madrida.

Real Madrid's Cristiano Ronaldo (L) reacts beside Barcelona's Leo Messi during their Spanish first division soccer match at Nou Camp stadium in Barcelona, November 29, 2010.   REUTERS/Albert Gea (SPAIN  - Tags: SPORT SOCCER)   - LR2E6BT1LUI1O
REUTERS/Albert Gea

No, posljednjih mjeseci nekoliko događaja učinilo je Ronaldov ostanak neizvjesnim. U prosincu je Barcelona dala novi ugovor Lionelu Messiju, kojim je pokrila njegov financijski gubitak proizašao iz plaćanja kazne poreznoj pravi za utaju poreza u Španjolskoj. Messijeva neto plaća između 40 i 50 milijuna eura učinila ga je najbolje plaćenim igračem svijeta. Ronaldo, koji je šest mjeseci ranije s Portugalom osvojio Europsko prvenstvo, ponio je nagradu za najboljeg nogometaša svijeta u 2017. godini, pa smatra da i on zaslužuje bolji ugovor.

Velike mogućnosti

Prošli mjesec je porezna uprava zatražila da plati 28 milijuna eura navodno neplaćenog poreza, uz kamate i kaznu, odbivši nagodbu njegova odvjetnika prema kojoj bi zatvorio slučaj plaćanjem 14,7 milijuna eura. Ne plati li, Ronalda čeka suđenje nakon Svjetskog prvenstva.

No, kap koja mu je prelila čašu koketiranje je sa sedam godina mlađim napadačem Neymarom. Modrićevo obraćanje Brazilcu s “čekamo te” i njegov odgovor u obliku smiješka nakon pripremne utakmice Hrvatske i Brazila na Anfieldu samo je posljednji u nizu pozitivnih reakcija svlačionice Real Madrida na mogući dolazak Neymara. “Gdje ima love, tu je i Neymarov otac (i zastupnik)”, komentirao je u Liverpoolu jedan brazilski novinar. U madridskoj četvrti Chamartin, nad kojom se uzdižu neboderi banaka i gdje je smješten Santiago Bernabeu, financijske mogućnosti su velike s obzirom da posljednjih godina nisu dovodili zvijezde, a osvajali su Ligu prvaka.

Ako mogu dovesti Neymara, onda mogu popraviti i ugovor strijelcu koji je u 438 utakmica za Real Madrid postigao 450 pogodaka, a još 131 put je asistirao. Tako razmišlja Ronaldo, čiji status u klubu nije 2013. ugrozio niti dolazak Garetha Balea, u to vrijeme popularne zvijezde. Opsjednutost Neymarom, koji nema niti jednu osvojenu Ligu prvaka, kod peterostrukog osvajača izaziva ljutnju. Smatra da ga Perez i Sanchez guraju prema mirovini. A u Neymaru vide budućeg Realova golgetera.

Zidaneov odlazak

A onda je uslijedio neočekivani odlazak trenera Zinedinea Zidanae. Francuz ga je podržavao tijekom protekle tri sezone, ponavljao je kako mu ne trebaju pojačanja i da već ima najbolje na svijetu. U njemu je Ronaldo imao zaštitnika. On je bio čvrsta poveznica između uprave i igrača. No, kada je Zidane otišao Cristiano Ronaldo se osjetio usamljenim.

Linker
03. svibanj 2024 13:30