SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
JEDNOM JE UPALILO BAŠ OVO

A tko će pomoći Daliću? Uči bivšeg Vatrenog, pjeva My Way i ponavlja istu frazu s Ćirom na brzom biranju

Hrvatski izbornik funkcionira potpuno drugačije od Deschampsa, Löwa ili Southgatea.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. svibanj 2021. 22:04

Englezi su nekidan objavili da je Graeme Jones novi pomoćnik Garetha Southgatea. Šef Tri lava uzeo je iskusnog asistenta koji je dosad radio u Newcastleu, a godinama je bio desna ruka Robertu Martinezu, dok je aktualni belgijski izbornik ordinirao po Otoku. Jonesova zadaća bit će napadači, jer Southgate je ostao bez Allana Russella, koji se povukao zbog prometne nesreće koju je skrivio u alkoholiziranom stanju.

Zlatko Dalić ima potpuno drugačiju filozofiju. On nije angažirao specijalista za funkciju pomoćnika, nije našao svojeg “Krznara”, niti je dao šansu nekom domaćem stručnjaku s utakmicama u nogama u tom poslu. Nakon što ga je napustio Ivica Olić, koji će se možda tek nakratko pojaviti, kormilar Vatrenih “zaposlio” je Vedrana Ćorluku i prije nego što je skinuo kopačke nogometaša i odjenuo trenersku trenirku. Bogatog igračkog znanja i iskustva, ali kojem tek slijedi formalno stručno obrazovanje i ozbiljan ulazak u taj posao.

Dalić u Rovinju ne priprema samo momčad, nego i uči i odgaja Ćorluku za trenera. Prvo njemu pokaže kako treba raditi vježbu, potom igračima. Jednako je bilo 2018. godine s Ivicom Olićem i završilo je izvrsno. Dalić tvrdi da mu je važnije imati čovjeka koji će držati svlačionicu pod kontrolom i hijerarhiju nego bilo što drugo. Jedini pravi trener u stožeru mu je dugogodišnji suradnik Dražen Ladić.

image
VALERY SHARIFULIN/TASS/PROFIMEDIA Valery Sharifulin/Tass/Profimedia

Tko će pomoći?

Izbornik sam smišlja treninge, osim kondicijskih za koje je zadužen Luka Milanović, sam ih provodi, “teše“ Ćorluku i gradi ekipu. Svima koji su oko njega čini golemu korist, ali pojedini nas treneri pitaju: “A tko će Daliću pomoći?“ Očito vjeruje da on i Ladić na terenu mogu sve sami. Osim tehničke podrške jednog video-analitičara i dva skauta. Dok njegovu kolege i rivali poput Southgatea, Deschampsa ili Löwa imaju “autobus“ ljudi u stožeru, ne bi začudilo da hrvatski bude najmalobrojniji na Euru. Dalić pjevuši Franka Sinatru “My Way“ i ponavlja svoju omiljenu “Sam pao, sam se ubio”.

Jednom je bilo gotovo savršeno, rusko srebro zlatnog sjaja. Usput je i od Olića “napravio“ trenera za CSKA. Aktualnom je izborniku najvažnije da svi u timu budu klapa, ne da ih bude velik broj, niti da imaju “reference od kojih boli glava”, a kad ima dvojbu aktivira džoker “pitaj znalaca” i utipka pokoji telefonski broj. Kao u vrijeme Rusije onaj Ćire Blaževića. Funkcioniralo je. No, jednako mogu kazati i Southgate i pogotovo Deschamps, koji su “gospoda izbornici”. Nadgledaju i izabiru sastav. Dok drugi rade.

Linker
23. travanj 2024 12:38