Foto: Tom Dubravec / CROPIX
POGLED U PROŠLOST

AFRIKANCI NIKAD NISU POBIJEDILI HRVATSKU Uoči okršaja u Osijeku statistika je u potpunosti na strani Dalićevih izabranika

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. lipanj 2018. 17:22

U povijesti Svjetskih prvenstava, neka nam je afrička reprezentacija samo jednom stajala na suprotnoj strani travnjaka - bio je to Kamerun na prošlom Mundialu u Brazilu.

Tu smo upisali najveću pobjedu u povijesti Svjetskih prvenstava, trijumfirali smo s 4:0. Dva je puta strijelac bio Mario Mandžukić, po jednom su zabili Perišić i Olić. Prije toga, u Osijeku, gdje i danas igramo sa Senegalom, odigrali smo prijateljsku utakmicu protiv Malija, dobili smo s 2:1. Oba je puta zabio Ivan Perišić. Dakle, Perišiću očito ide jako dobro protiv afričkih reprezentacija, neka tako bude danas protiv Senegala, a još je važnije da mu krene protiv Nigerije u Kalinjingradu.

Kad smo već kod Nigerije, s kojom otvaramo SP, igrali smo s njima u mlađim kategorijama. Na Svjetskom prvenstvu U-20 2011. u Armeniji Hrvatska je poražena s 5:2. Zanimljivo, Nigerijcima je tada zabio - Andrej Kramarić. I danas je Krama tu, dakle ako zaigra, eto mu prilike da se podsjeti na taj ogled prije sedam godina. Naravno, svojim pogotkom, ne porazom... Strijelac drugog pogotka na tom srazu bio je Lendrić.

Susrele su se Hrvatska i Nigerija na Svjetskom prvenstvu U-17 2015, tada su dobili naši dečki s 2:1, zabili su Brekalo i Majić, a Nigerija je kasnije postala svjetski prvak.

Kad je u pitanju A selekcija, još smo dva puta igrali protiv Afrikanaca, oba puta protiv zemalja iz sjevernog dijela Crnog kontinenta. U lipnju 1999. godine u Južnoj Koreji igrali smo protiv Egipta, bilo je 2:2, pogotke su postigli Igor Cvitanović iz jedanaesterca i Davor Vugrinec, a tri godine prije toga na Kupu kralja Hassan II sučelili smo se s Marokom, također je završilo s 2:2, a onda je Hrvatska pobijedila boljim izvođenjem jedanaesteraca (9:8). Oba pogotka u 90 minuta postigao je Goran Vlaović.

Hrvatska vs Afrikanci

Maroko - Hrvatska 2:2 (8:9-11m)
Egipat - Hrvatska 2:2
Hrvatska - Mali 2:1
Hrvatska - Kamerun 4:0

Linker
18. svibanj 2024 18:42