ALEXEY FILIPPOV/SPUTNIK/PROFIMEDIA Alexey Filippov/Sputnik/Profimedia
HRVATSKI DVOJAC U RUSIJI

‘Ako će odlučivati zadnja utakmica Hrvatske i Rusije, Vatreni idu na SP. Neće se predati, ali bolji smo‘

Hrvatski nogometaši u Rusiji govore o kvalifikacijskoj skupini H za katarski mundijal 2022.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. rujan 2021. 21:00

Kvalifikacije idu u smjeru odluke u zadnjem kolu (ako netko kiksa, neka to ne bude Hrvatska) u Splitu, utakmicom Hrvatske i Rusije. Zasad smo mi i Rusi na vrhu, s istim brojem bodova i u svim pričama i kalkulacijama upravo se takav rasplet smatra realnim.

- I ovdje u Rusiji nekako svi priželjkuju takav kraj kvalifikacija. Osvojili su sad sedam bodova u tri utakmice, novi izbornik Valerij Karpin promijenio je neke stvari i svi vjeruju kako će s njim Rusija u svakoj utakmici biti još bolja i da će se na kraju s Hrvatskom boriti za prvo mjesto - priča nam Kristijan Bistrović, veznjak CSKA-a, jedan od onih Hrvata koji su već dugo u ruskoj ligi i razumije tamošnji način razmišljanja.

Znači, Rusi vjeruju u daljnji napredak njihove reprezentacije?

- Velika većina ruskih igrača igra u ovdašnjoj ligi, u zadnje vrijeme dosta je mladih igrača, Karpin je krenuo baš u tom smjeru. Gledajući rusku reprezentaciju u usporedbi s ostalima u našoj skupini, osim Hrvatske, čini mi se da ima veću širinu nego, recimo, Slovačka. Na svakoj poziciji Karpin već sad ima barem dva rješenja, a kako će prvenstvo ići i Karpin dulje biti na klupi, tako će se taj kadar bolje definirati. Nije isključeno da uskoči još neko novo ime jer u ruskim klubovima stvarno ima dobrih domaćih igrača. Također, kad dođe novi izbornik to i kod igrača budi novu energiju i motiv, svi se žele nametnuti.

image
DENIS TYRIN/TASS/PROFIMEDIA Denis Tyrin/tass/profimedia

Nakon prve Karpinove akcije, dakle, u Rusiji su ipak zadovoljni?

- Jesu, rezultatski su napravili dobar posao, premda igra možda i nije bila velika. Ali, kažem, svi vjeruju da će do kraja kvalifikacija Rusija napraviti svoj dio posla, biti do zadnjeg trena u borbi s Hrvatskom za prvo mjesto. A onda u toj utakmici u Splitu pokušati izboriti SP. Isto tako, Rusi su svjesni da je Hrvatska tu favorit, da smo kvalitetnija reprezentacija, međutim, neće se predavati i unaprijed pomiriti s drugim mjestom.

Sve je specifično

Kad već pričamo s Bistrovićem, spomenimo se iz turske Kasimpase vratio u CSKA, igrao je u dvije od šest utakmica ove sezone.

- Situacija je ove sezone specifična jer ne igramo Europu, pa neće biti puno utakmica. Vidjet ćemo što će biti, moje je da se borim za što veću minutažu.

Otišao je najbolji igrač, Nikola Vlašić, CSKA nije doveo velika pojačanja, kakvi su onda ciljevi ove sezone?

- Istina, Nikola je otišao, ali na to smo se spremali, već smo i ranije uigravali neke nove ideje bez Vlašića. Ruska liga je vrlo izjednačena, odskače tek Zenit, naravno da želimo biti što bliže vrhu, to je uvijek cilj - kazao je Bistrović.

Zoran Nižić, pak, bivši Hajdukov kapetan, već je tri godine stoper Ahmata iz Groznog. Zadovoljan je u Rusiji, nedavno je i produljio ugovor.

- Odgovara mi ovdje, stvarno mi ništa ne nedostaje. Liga je jako dobra, neizvjesna, praktički svatko svakoga može pobijediti. Ajmo reći da je Zenit ipak stepenicu iznad ostalih. Stadioni su vrhunski, medijski je liga dobro praćena, zadovoljan sam. U klubu me cijene, ponašam se profesionalno i ispunjavam svoje obveze, respekt je obostran, doista ne mogu pronaći nijednu zamjerku ovdje u Rusiji - javio se Nižić, koji će baš u subotu gostovati kod Zenita.

Velika očekivanja

No, zvali smo prije svega zbog reprezentacije, zbog tih očekivanja da bi Hrvatska i Rusija u međusobnom dvoboju trebale odlučivati o direktnom putniku u Katar. Nižić, inače, ima dva nastupa za Hrvatsku, oba u prijateljskim dvobojima protiv Meksika, jednom kod Ante Čačića, jednom kod Zlatka Dalića. Kako je on doživio ruski pogled na ovu reprezentativnu priču?

- Rusi vole Karpina i jako ga poštuju. Bio je trener u Rostovu, profilirao se kao čovjek koji kaže i radi ono što misli, nikome ne podilazi. Naravno, može si to i priuštiti, ipak je on ruska legenda, bio je sjajan igrač i sad je trener - započeo je Nižić.
Otkriva da je 0:0 protiv Hrvatske bio dobar Karpinov početak na klupi Rusije.

- Imam dojam da je Rusima i Karpinu bilo važno ne izgubiti tu utakmicu, da ne krene porazom i taj remi je dobar rezultat, kao što je i sedam bodova iz tri susreta isto nešto čime mogu biti zadovoljni. Ali, Rusi isto imaju velika očekivanja od svoje reprezentacije, pa tako ima i onih koji žele još bolju igru, koji ističu da može biti i puno bolje. Naravno da je i dolazak novog izbornika sam po sebi napravio neke pozitivne pomake, da je Rusija odmah bolja nego što je bila.

Nema dvojbe tko je bolji

Uspoređujući Hrvatsku i Rusiju, Nižić potvrđuje generalni stav.
- Dobri su Rusi, ali ipak je Hrvatska kvalitetnija, tu nema nikakve dvojbe. Velika većina igrača, gotovo svi, igra u ruskoj ligi, koja jest dobra, ali ipak više naših igrača igra u jačim ligama i većim klubovima. Evo, sad je, recimo, i Vlašić, koji je u Rusiji odskakao, otišao u Englesku. To su sve ipak razlike u našu korist i Rusi, unatoč svojim očekivanjima, shvaćaju da je Hrvatska favorit u toj završnici kvalifikacija. Vjeruju da će odlučivati ta zadnja utakmica, a ja sam uvjeren da će, ako tako bude, Hrvatska proći u Katar.

Nižić ima argumente za takav stav.

- Osim što smo kvalitetniji, mi uvijek igramo najbolje kad je najpotrebnije, u takvim utakmicama smo uvijek na najvišoj razini. Uz to, Rusi imaju teži raspored, imaju Slovačku i Sloveniju, neće im biti lako uzeti šest bodova u tim utakmicama.

Dakako, kao bivši igrač Hajduka, uzda se i u pomoć Poljuda.

- I protiv Slovenije bila je odlična atmosfera, u redu, nije bilo 30 tisuća ljudi, ali i tih 16 tisuća napravilo je sjajan ambijent. Vjerujem da će onda protiv Rusije, ako bude odlučivalo, biti još bolje i da će i to biti prednost Hrvatske.
Nije moglo završiti bez nekoliko riječi o Hajduku.

- Pratim utakmice koliko mogu, drago mi je da se Hajduk diže, momčad djeluje sve bolje. Šteta zbog Europe, ali protiv Tobola se poklopilo sve loše što se moglo poklopiti, nadam se ipak uspješnom nastavku sezone - zaključio je Nižić.

RUSIJA I HRVATSKA DOSAD

6. rujna 2006.
(kvalifikacije za Euro)
Rusija - Hrvatska 0:0

6. lipnja 2007.
(kvalifikacije za Euro)
Hrvatska - Rusija 0:0

17. studenoga 2015.
(prijateljski dvoboj)
Rusija - Hrvatska 1:3

7. srpnja 2018.
(četvrtfinale SP)
Rusija - Hrvatska 2:2, 3:4-11m

1. rujna 2021.
(kvalifikacije za SP)
Rusija - Hrvatska 0:0

65
utakmica odigrao je Nižić za momčad Ahmata
90
utakmica prikupio je Bistrović za momčad CSKA

Linker
25. travanj 2024 04:23