FEDERICO PROIETTI Dppi Via Afp
NOVA ODREDBA FIFE

Ako mu izbornik Zlatko Dalić uruči pozivnicu, jedan bi ‘Australac‘ mogao zaigrati za Vatrene, evo i kako

Desni bek Brescie ponovno bi mogao dobiti pravo igrati za Hrvatsku
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. svibanj 2021. 20:07

U članku koji govori o promjeni reprezentacije od rujna 2020. stoji jedna zanimljiva odredba. Po starom statutu igrač koji je jednom podnio zahtjev za promjenu saveza FIFA-i i dobio je, više se nije mogao vratiti u stari savez. Međutim, sada je drugačije.

U stavku 5. piše:

Igrač:
a) kojem je odobrena promjena saveza; i
b) koji nije bio uveden u igru na bilo kojem (službenom ili neslužbenom) natjecanju bilo koje vrste nogometa od strane novog saveza, može opet zahtijevati promjenu saveza na svoj bivši savez pod uvjetom da i dalje ima državljanstvo tog saveza.

To je u Hrvatskoj aktualno jer imamo takvih slučajeva. Konkretno, Fran Karačić, desni bek Brescie, ponovno bi mogao dobiti pravo igrati za Hrvatsku, ako i dalje ima naše državljanstvo. On je bio mladi reprezentativac Hrvatske, ali odabrao je Australiju jer mu je otac iz Australije. No, za nju nije odigrao nijedan susret.

Kako s desnim bekovima ne stojimo dobro trebali i Dalić i stožer obratiti pozornost na njega. Vjerojatno od jeseni jer ako je i sve u redu s papirima treba za proceduru nešto vremena... No, HNS bi to morao odmah provjeriti. Je li kod njega sve čisto i želi li biti Vatreni. Po službenim podacima nema nastup za Australiju.

Isto tako i Jozo Šimunović. On je u jednom trenutku želio postati reprezentativac BiH, ali kako se u tamošnjoj reprezentaciji nešto promijenilo odustao je od te ideje. Nikad nije zaigrao, a nije se smio vratiti niti u konkurenciju za Hrvatsku. Sada bi ponovno mogao kad bi igrao jer nema klub i nije u toj priči.

Šimunović je stoper, ima 26 godina, igrao je za hrvatsku mladu reprezentaciju.

Linker
18. travanj 2024 11:54