Alen Halilović
 Srdjan Stevanovic/Getty Images
O PROPUŠTENOJ EUROSMOTRI

ALEN HALILOVIĆ PROGOVORIO O IZBORNIKU VATRENIH 'Ne znam kome bi bilo ljepše ići na odmor umjesto na najjaču nogometnu smotru, ali dobro'

U velikom intervjuu za SN Alen Halilović je između ostaloga progovorio i o hrvatskom izborniku Anti Čačiću
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. prosinac 2016. 16:39

Kao i sada primjerice kad vam stvari zapravo na HSV-ovu terenu nikako ne idu?

- Točno. Nemam dobar status u HSV-u. Mislim da je to posljedica slabe komunikacije i odnosa s trenerom i stručnim stožerom.

HSV je velik klub

U čemu je problem? Možda u nedovoljnoj učinkovitosti na terenu?

- Ne mogu reći je li problem u mojoj igri jer sam premalo igrao da bi se vidjele moje dobre i loše strane. Ne znam zašto nisam dobio više prilika pa da se onda objektivnije može procijeniti moje učinke.

Čudna je ta priča s HSV-om. Kupili su vas za pet milijuna eura i ne koriste vas. Kad su vas nagovarali na dolazak, što su vam govorili?

- Oni su očekivali da ću biti vođa ove momčadi i da će sustav igre graditi prema meni. Rečeno mi je da me vide kao play makera ili na desnom boku. Dojmili su me svojom velikom željom da me dovedu i očekivanjima koja su imali od mene i prihvatio sam poziv.

HSV je moćan po tradiciji, ali rezultati su očajni?

- HSV je velik klub, ima izvanredne uvjete za rad, prekrasan stadion, sjajne navijače, ali očito postoji nešto u funkcioniranju kluba što ne dopušta iskorištavanje takvih uvjeta za rezultatske iskorake. No, ponavljam, u mnogim se stvarima prepoznaje veličina HSV-a.

Odigrali ste tek šest utakmica, ali sigurno imate bistrije dojmove Bundeslige, pogotovo u odnosu na La Ligu?

- Sve je više-manje ono što sam očekivao. U Bundesligi se puno radi i dosta se temelji na stalnoj trci. Igra se jako brzo, trebaš se stalno kretati, a da bi odgovorio tim zahtjevima moraš biti 100% spreman. U Španjolskoj se teži posjedu lopte i gradnji napada, više je taktičkog nadigravanja u odnosu na trku.

Možda vam je i to problem u Njemačkoj. Što kažu navijači, mediji?

- Navijači su mi najbolji dio ove priče. Osjetim da me jako cijene, šalju mi poruke podrške i stalno nameću pitanje zašto ne igram. Hvala im jer mi to sada puno znači. Što se medija tiče, oni su korektni. Ne govorim im baš puno, a i što ću kad ne igram.

Što poduzimate kako bi se aktualna čudna situacija promijenila?

- Trenutno mi je najvažnije dobro trenirati i davati maksimum kako bih natjerao trenera da mi pruži više prilika. Drugo zasada ne mogu.

Nama se čini da nije problem samo što vas očito trener Gisdol “ne vidi” nego i besperspektivnost ovog HSV-a odnosno njemački stil igre koji vam ne odgovara. Zašto ste se uopće odlučili na HSV i napustili vrlo dobru poziciju u Gijonu?

- Kako sam prije kazao, HSV je pokazao veliku želju da me dovede. Stalno su zvali, razgovarao sam s ondašnjim trenerom Labadiom, sve je upućivalo na to da je istina sve ono što su govorili mojoj o važnosti za njihov projekt. K tome, Hamburg SV je velik klub te sam procijenio da je to velika prilika za mene, mladog igrača, za iskorak...

Očito je to bila kriva procjena. Što dalje?

- Vidjet će se. Imamo još tri kola do pauze, koja traje od 20. prosinca do 21. siječnja. Trudit ću se izboriti priliku. Nakon toga ćemo podvući crtu i odlučiti što je najbolje za sve nas. Otac je već razgovarao s ljudima iz kluba prošli tjedan, imamo neke jasne vizije, ali o tom potom.

Što u međuvremenu, osim treninga, radite?

- Imamo po dva treninga dnevno, pa najviše vremena provedem u kampu. Tamo se i hranim, imamo i odličnog talijanskog kuhara. Kad nisam na treningu, volim otići sa suigračima i prijateljima do grada, na večeru, pogledamo neku utakmicu, ništa posebno. Jezik? Imamo satove učenja, napredujem, a u međuvremenu mi puno pomažu Spahić i Kostić, koji odlično “šprehaju”.

Ova, po svemu sudeći, nesretna epizoda u HSV-u doprinijela je vašem “nestanku” s reprezentativnog radara. Doduše, i do ljetos ste bili na margini, niste otišli ni na Euro iako su mnogi bili smatrali da je za vas bilo mjesta na listi putnika. Govorilo se o vašoj velikoj ljutnji kad ste saznali da ne idete u Francusku, usmjerenoj na izbornika Čačića. Možete li danas nešto pobliže kazati o tome?

- Prije svega moram kazati da stvari nisu bile kakvim su ih prezentirali neki mediji. Dakle, smatrao sam da sam se vrlo dobrom sezonom u prvoj španjolskoj ligi sa Sporting Gijonom zaslužio naći među 23 putnika za Francusku. Izbornik je odlučio drugačije i ja njegovu odluku poštujem. Mislim da se imam pravo s njome ne slagati. Vrlo sam naporno radio, igrao 36 utakmica u strašnoj konkurenciji Primere, napredovao sam, ali očito je da Ante Čačić to tako nije vidio. I to je to.

Skadar, 051016,
Na konferenciji za medije Hrvatske reprezentacije na stadionu Loro Borici sudjelovao je kapetan Vedran Corluka i izbornik Ante Cacic.
Na fotografiji: Ante Cacic.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Nije baš, niste nam odgovorili jeste li bijesno reagirali prema izborniku u tom razgovoru?

- Ne znam na koji razgovor mislite jer njega nije ni bilo. Izbornik je samo priopćio da ne idem na Euro te da je bolje za mene otići na more, odmoriti se nakon naporne sezone. Ne znam kome bi bilo ljepše ići na odmor umjesto na najjaču nogometnu smotru, ali dobro. Nije mi izbornik objasnio razloge zašto nisam na popisu za Euro, zato nije bilo nekih bijesnih reakcija, kako se govorilo. Otišao sam iz kampa silno razočaran, to je točno.

Smatrate li to nepravdom prema vama?

- Nije na meni sada prosuđivati je li to pravedno ili nije, jesam li trebao biti u avionu za Francusku ili nisam. Mogu imati svoje uvjerenje. U životu se ionako sve vrati kako smo zaslužili.

Kako sada gledate na reprezentativnu perspektivu?

- Ovo je sada vrijeme kada uopće ne razmišljam o reprezentativnom statusu. Rečeno mi je da me trenutno ne vide u reprezentaciji, te sam zato potpuno okrenut treningu u klubu i želji da što prije zaigram.

Pojasnite nam i nedolazak u mladu selekciju. Jeste li doista markirali Gračanov poziv?

- Naravno da nisam! Bio sam u vrlo složenom trenutku prilagodbe u HSV-u te samo zbog toga nisam bio spreman za reprezentativni poziv. Kad sam prebrodio tu prvu težu fazu u klubu, odmah sam se odazvao sljedećem pozivu.

Football Soccer - Kosovo v Croatia - World Cup 2018 Qualifiers - Loro Borici Stadium, Shkoder, Albania - 6/10/16. Croatia's head coach Ante Cacic reacts. REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic
Ante Čačić

U medijima se generirala teza o vašem prkosu zbog izostanka s Eura...

- Ah, što ja tu sada mogu. Mediji su prema meni u Hrvatskoj doista negativno nastrojeni. Sada kada ne igram pet od šest utakmica primjerice prevladaju napisi da mi je propala karijera, da sam gotov kao igrač, ništa od talenta i slično. Ne znam zašto je to tako. Bilo je na početku sezone dosta naših igrača koji nisu bili u prvom planu u klubovima, ali samo je u mojem slučaju to katastrofično tretirano. Nije fer, ali dobro. Na stvari na koje se ne može utjecati ne treba gubiti energiju.

Vjerojatno će se dojmovi mijenjati kad budete standardno igrali i pobjeđivali, davali pogotke i napredovali u reprezentaciji?

- To me samo zanima i tome sam podređen. Prvo igrati dobro u klubu, a potom se nametnuti za reprezentaciju. Unatoč svim preprekama na putu, siguran sam da ću radom i trudom povratiti te pozicije, odnosno zaslužiti reprezentativnu bolju budućnost.

Uzbuđen i sretan

U orbiti ste Vatrenih već tri i pol godine, a odigrali ste tek devet utakmica. Jeste li kad pomislili da ste ipak mogli izabrati poziv Bosne i Hercegovine?

- Ne! Niti jednom! Uvijek sam uzbuđen i sretan kad dobijem reprezentativni poziv i odjenem kockasti dres. I svih selekcija u kojima sam igrao iako je, dakako, najuzbudljiviji osjećaj igrati za A reprezentaciju.

Koja je prava istina razdoblja koje je prethodilo Štimčevu pozivu 2013. godine, odnosno je li doista bilo dvojbi za koju ćete se reprezentaciju opredijeliti?

- Nije, naravno, bilo dvojbe iako su je mediji stalno potencirali. Cijeli sam život proveo u Hrvatskoj, majka i braća rođeni su u Hrvatskoj, otac je rođen u BiH, ali je igrao i za Hrvatsku, ja sam igrao za sve mlade selekcije u Hrvatskoj te je slijedom svega toga bio jasan i prirodan moj odabir Hrvatske.

Kako vam je inače u Vatrenom taboru, dakako, kad si tamo?

- Od prvog su me dana svi igrači izvanredno lijepo primili, što mi je samo potvrdilo priču o sjajnoj reprezentativnoj atmosferi. Najviše sam se družio s Badeljom i Rakitićem, a naravno da sam puno vremena bio s Vidom i Kovačićem, s kojima sam igrao u Dinamu. No, kažem, sa svima je bilo super.

Gdje mislite da možete pružiti najviše?

- Pozicija? Mislim na desnoj strani, to mi je nekako najprirodnija pozicija. Mislim da bih, uz aktualne strašne igrače koje ima Hrvatska, tamo mogao pružiti najviše. Sada, normalno, postoji preduvjet, treba se izboriti za pozicije u klubu. Do onda, stand by.

Gledali ste Euro na TV-u, pa imate sliku dosega. I kakvi su vam dojmovi kvalifikacija za SP?

- U Francuskoj smo, po meni, zaslužili otići dalje od šesnaestine finala. Pokazalo se da imamo vrhunske igrače. Što se kvalifikacija tiče, prvi smo u skupini i sukladno kvaliteti koju imamo vjerujem da ćemo zadržati tu poziciju i osigurati direktan plasman na SP.

Nakon što ste ostali pred avionom za Brazil 2014. te Francusku 2016, očekujete li treću sreću za Rusiju 2018?

- Mislim da sada nisam u poziciji gledati tako daleko. Moram se izboriti za igranje u klubu te na terenu igrama pokazati koliko mogu i napredovati. Ostalo će sve doći samo od sebe onako kako mora doći.

Linker
05. svibanj 2024 01:51