OZAN KOSE Afp
PIŠE ZDRAVKO REIĆ

Ambijent oko Vatrenih nepovratno je narušen! Livaja se žrtvovao, ali ovakvih incidenata bit će sve više

Odnosi između HNS-a i Hajduka? Trebat će puno umijeća da se sve popravi
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 06. lipanj 2023. 21:53

Eto, dogodilo se nedopustivo. Zbog ružnih vulgarnih verbalnih napada na Marka Livaju, tijekom prvog treninga reprezentacije na Rujevici, od strane grupe riječkih huligana reprezentativac Hajduka odlučio je, valjda u dogovoru s izbornikom Zlatkom Dalićem, napustiti pripreme uz objašnjenje:

- Nažalost, nakon svega što se dogodilo u protekla 24 sata, osjećam da nisam spreman dati reprezentaciji svoj maksimum i da bih svojim ostankom samo bio smetnja ekipi koja zaslužuje imati mir tijekom priprema za važno natjecanje - naveo je Livaja u priopćenju kojeg je objavio Hrvatski nogometni savez.

Jedan idilični, prijateljski, sportski, pa ako dopustite i domoljubni ambijent sigurno je nepovratno narušen, jer će takvih incidenata vrlo vjerojatno biti sve više, obzirom na činjenicu da među navijačima ipak ima dosta neodgovornih budala, kojima su važniji njihovi ispadi.

Livajin odlazak s priprema u Split po svemu će imati teške reperkusije, u prvom redu u odnosu na relaciji HNS – Hajduk, bolje je kazati dijela navijača splitskog kluba. Trebat će dosta umijeća, dobre volje da se tenzije smire, pa da se održe i dalje korektni odnosi, kao u posljednjih nekolikom godina, zbog dobra našem nogometu, posebno reprezentaciji, koja je za hrvatski sport doslovno dragocjena.

Treba ostaviti po strani kako je sve počelo, otkud ta nesnosna mržnja izbezumljenih pojedinaca prema pojedinim klubovima, u ovom slučaju prema Livaji. I to je prilika za svesrdnu osudu huliganskog ponašanja, bez mogućnosti, odnosno pokušaja da se kod tumačenja geneze događaja bilo tko poziva za ispade iz prošlosti, pa tako posebno za onim „ali“…

Nesumnjivo je da je Livaja svojim ispadom poslije finala kupa prekrdašio, pa će zato biti adekvatno kažnjen. I nitko nema potrebe pokušati tražiti opravdanje za njegovo recitiranje uvredljive pjesmice na račun šibenskih navijača. Također, nema rezona pokušavati umanjivati težinu njegova postupka na način da se podsjeća kako je to bilo u nekim drugim sličnim ranijim slučajevima.

Još više nema potrebe da bilo tko svojim raskalašenim ponašanjem, u vrijeme treninga nacionalne momčadi, izaziva nerede i remeti pripreme. Postupak Marka Livaje, njegov odlazak s priprema uz odobrenje odgovornih, predstavlja svojevrsnu žrtvu. Ali i traži od nogometne obitelji jedinstvenu osudu zlonamjernih navijača.

Linker
26. travanj 2024 12:01