b, on November 21, 2023. (Photo by DENIS LOVROVIC/AFP)

 AFP
OTVORENO O HRVATSKOJ

Andrej Kramarić za SN: ‘Žao mi je što mu se to dogodilo. Dalić? On će sam odlučiti kada je vrijeme za rastanak‘

‘Ovo što mi radimo je čudo. Pa to ne možete dobiti na lutriji. Ovo je teže napraviti nego dobiti na lutriji‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. studeni 2023. 07:11

Andrej Kramarić u Njemačkoj će s hrvatskom reprezentacijom peti put igrati na velikom natjecanju. Jedan od najboljih igrača i senatora Vatrenih vratio se nakon ozljede, te u Rigi Latviji postigao 27. gol za A nacionalnu vrstu. Svi su ga zazivali, jer i oni kojima to nije bilo bjelodano shvatili su koliko vrijedi tek kad ga nije bilo.

Kramarić nije samo odličan igrač, nego nogomet izvrsno razumije i zna objasniti, mogao bi jednom biti i jako dobar trener. U intervjuu za SN prvo smo ga pitali za komentar kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Njemačkoj sljedeće godine.

- Nismo mogli drugačije nego po svome. Hrvatska ne može na veliko natjecanje bez stresa i zanimljivog završetka. To je već svima poznato. Teško mi je komentirati što se događalo u listopadu kada sam bio ozlijeđen, tada nam je jedan bod bio dovoljan u dvije utakmice, s Turskom i Walesom, da završimo lijepu priču, ali sami smo sebe stavili u problem. Međutim, Hrvatska je na kraju pokazala karakter, po čemu nas se zapravo prepoznaje. Napravili smo dobar posao i plasirali se na Europsko prvenstvo - kazao je Kramarić, na što smo se nadovezali kako, čini se, ima nešto mazohističko u njima, vole kroz patnju doći do sreće.

Lijepo zvuči

- Očito da drugačije ne bi bilo zanimljivo ni nama, niti navijačima - nasmijao se Kramarić i dodao:

- Možda smo bili presigurni u sebe. Osjećali smo da smo najbolji u skupini, možda smo se u tom trenutku malo opustili i za to smo kažnjeni. Bog nam je dao sreću što Wales nije dobio na kraju niti jednu od dvije utakmice, što smo iskoristili. Plasman je zaslužen. Bila bi velika šteta i sramota da Hrvatske nema u Njemačkoj.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Kramarić je igrao šest utakmica u ovim kvalifikacijama i zabio četiri gola - Walesu u Splitu, Latviji u Rijeci i Rigi, te Armeniji u Erevanu. Jako dobro.

- Nisam ni razmišljao o ovoj statistici. Lijepo zvuči četiri gola... Drago mi je igrati i zabijati za reprezentaciju, ali ne bih se vraćao na brojke iz prijašnjih utakmica. Moj je pogled samo prema naprijed. Moramo biti svjesni da to nije prava Hrvatska kada nismo na svojoj razini. Ključno je da budemo fokusirani na svakom treningu i utakmici, jedino tako možemo biti pravi.

Je li uoči završne dvije kvalifikacijske utakmice postojalo sumnji ili ste bili sigurni u sretan kraj i plasman na Euro?

Vatrena atmosfera

- Teško je bilo reći hoće li biti sretan kraj, jer nisam znao što će se događati s Walesom. Nisam previše o tome niti razmišljao. Prije Latvije koncentracija je bila samo da pobijedimo u tom susretu. Znali smo da će biti hladno i težak teren. Nikad ne znaš što se može dogoditi. To je bila jako bitna utakmica. Nakon što Wales nije dobio u Armeniji znali smo da ćemo se u Zagrebu baciti na glavu, što je sretno završilo.

Andrej Kramarić od 2016. igra u Njemačkoj za Hoffenheim, a iste godine je prvi put nastupio na velikom natjecanju, Euru u Francuskoj. Iako je svako prvenstvo golemo, ovo mu znači još nešto malo više...

- Ne samo meni, nego cijeloj Hrvatskoj, jer Prvenstvo u Njemačkoj je nešto posebno. Znamo da smo jako blizu i jako vezani za Njemačku. Mnogi ovdje rade ili imaju obitelj, ili rodbinu. Ako mene pitate, ne može biti idealnije europsko natjecanje. Čak bih rekao, kada biste me pitali bih li htio domaćinstvo u Hrvatskoj ili Euro u Njemačkoj, možda bih prije izabrao Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Zbog stadiona, atmosfere i domoljublja naših ljudi, mislim da će gorjeti. Kao što je bilo na završnici Lige nacija u Nizozemskoj. Očekuje nas vatrena atmosfera, ali na kraju će se pitati nas igrače, u kakvom ćemo biti fizičkom i psihološkom stanju. Naravno da će većina očekivati, uz pomoć navijača, dobre rezultate, međutim, u nogometu nikad ne znaš. Naš fokus mora biti na teren, a onda neka nas nose navijači do kraja.

Kada bi mogli doći do toliko ulaznica vjerojatno bi na svakom stadionu bilo 30-40 tisuća Hrvata.

- Snaći će se naši kako god budu trebali, iz raznih izvora. Očekujem da će na stadionu koji ima kapacitet 50 tisuća mjesta biti 40 tisuća naših. Atmosfera će biti vatrena i fenomenalna. Lijepo će biti gledati i navijati, ali ako ćemo mi igrači uživati u atmosferi nećemo dobro proći. Pokazalo se i protiv Walesa i Turske da kada nismo pravi, s glavom na terenu, teško nam je igrati i protiv reprezentacija koje nisu u svjetskom vrhu.

U Rotterdamu prije finala Lige nacija sa Španjolskom, kad je 35 tisuća Hrvata pjevalo i navijalo, baš smo se pitali uspiju li svi igrači biti potpuno usredotočeni na igru ili im misli lete prema tribinama. Može li to i sputati neke?

Nema više potrebe

- Ako pitate Luku Modrića, on je odigrao milijun takvih utakmica. Možda bi mlađi igrači mogli podleći toj atmosferi i energiji. Mi iskusniji navikli smo svaki vikend igrati uz bodrenje punog stadiona. Navijači ti daju snagu. Ako podlegneš atmosferi, ne možeš biti pravi i pružiti koliko vrijediš.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Razgovarali smo u petak prijepodne, s odmakom od utorka i slavlja. Što sve Hrvatska mora bolje? Modrić je isticao da dosta toga treba popraviti, a i izbornik Dalić je govorio o tome.

- Ako se opustiš i misliš da ćeš neku utakmicu lako odigrati, budeš kažnjen. Ako si koncentriran puno je lakše. Detalji vezani za igru su pitanje za stručni stožer.

Kramarić je promijenio tijekom klupske i reprezentativne karijere brojne pozicije, pa će kazati da mu se više o tome ne priča. U dva posljednja ogleda imao je ulogu koja mu po mnogima najviše odgovara, bio je drugi napadač iza Ante Budimira.

- To se pitanje provlači sto godina i nema potrebe više...

Kakav je danas odnos snaga u europskom nogometu?

- Zna se tko su generalno favoriti, ali nogomet je zanimljiva igra i svako je u stanju napraviti veliki rezultat. Možeš igrati super, biti najbolji na terenu, ali lopta je okrugla i ako nemaš dozu sreće nema ništa... Ako ti se lopta nekad odbije od vratnice u gol suparnika, a s druge strane izvan tvojega gola, to može presuditi cijeli turnir. Isto gledamo praktično na svakom svjetskom i europskom prvenstvu gdje rano ispadaju možda i najbolje ekipe. Ništa ne treba prognozirati, Euro ima pregršt TOP momčadi, dosta će odlučivati sreća.

Na Europskom prvenstvu je nikad nismo imali. Što god je moglo otići protiv nas, otišlo je protiv nas i tako na šest turnira. Možda sedmi bude naš?

- Dobro pamtim 2016., kao i 2021., pa da vratim vrijeme unatrag na 2008. godinu... Hrvatska je igrala najbolji ili jedan od najboljih nogometa, pa ispala. Nije se poklopilo.

Možete li ponoviti izdanje iz Katara?

- Neću govoriti da se to može ponoviti. To što smo napravili u Kataru je bilo čudo. Neki rezultati koje smo postigli glupo je ponovno očekivati od nas. To što smo učinili u posljednjih pet-šest godina ja strašno. Naravno da imamo motiv tako nešto reprizirati. Iako ne razmišljam o tome nego treba proći skupinu, pa kako bilo...

Nitko kao Dalić

Kao i za vas kad vas nije bilo, tako i za Ivana Perišića svi ističu koliko nedostaje.

- On je jedan od naših najkarakternijih igrača. Žao mi je što mu se to dogodilo. Poznajući ga vratit će se i prije Eura. On je borac i sigurno će biti spreman. Neka prvo postane zdrav. Svojom glavom i tijelom bit će pravi.

Zlatko Dalić je rekao da će možda nakon Eura biti vrijeme za nekoga mlađeg za mjestu izbornika. Kako to komentirate?

- Čovjek je napravio najbolje rezultate u povijesti nogometa. Mislim da nitko više neće napraviti tako nešto. Nitko neće imati rezultate ove generacije. Ovo što mi radimo je čudo. Pa to ne možete dobiti na lutriji. Ovo je teže napraviti nego dobiti na lutriji. Sve je na izborniku. On je napravio puno za Hrvatsku i za sve nas. Sam će procijeniti kad je trenutak za prepustiti kormilo nekome mlađemu. Svijet ostaje na mlađima, to je realnost.

Bolje da bude kamp muške ekipe Hoffenheima, nego ženske

HNS će ubrzo morati naći kamp u kojem ćete boraviti na Euru. Jedna od ponuda je dom ženske ekipe Hoffenheima. Lobirate li da budete doma?

- Ne bi bilo loše - nasmijao se. - Ali puno bi ljepše bilo da je to naš kamp, muške ekipe, on je fenomenalan. Kamp ženske ekipe ne može se usporediti s njim. Ako budemo u mojem kraju naravno da će mi biti drago, no na kraju je nebitno gdje ćemo boraviti. Hrvati su svugdje po Njemačkoj, a ionako ćemo morati putovati na utakmice... Veselim se.

Realnost je da budemo između 5. i 8. pozicije

U Hoffenheim ste zabili četiri gola ove sezone, duga je stanka iza vas, ekipa dobro stoji na tablici.

- U redu smo. Imamo karakterno drugačiju momčad nego prošle godine. Teško da ćemo napadati prva četiri mjesta koja vode u Ligu prvaka, ali možda je realnost između pete i osme pozicije. To nam je cilj. Bit će zanimljivo do zadnjega kola. Imamo kvalitetu, ali imaju je i drugi. U Bundesligi ne možeš otići na niti jednu utakmicu da ćeš reći kako ćeš lagano dobiti. U Njemačkoj moraš biti uvijek na sto posto i pitanje je hoćeš li i tada slaviti. Imamo dobar raspored, no teško je predvidjeti na kojem ćemo mjestu završiti.

Nemamo Messija i Ronalda koji će sami odlučivati

Česta tema je napad i činjenica da Hrvatska ne zabija puno golova.

- Ne znam što previše reći... Piše se o tome, ali normalno je da smo mi Hrvatska, nemamo Messija i Ronalda koji će sami odlučivati. Na kraju dobije onaj tko zabije jedan gol više. Teško mi je kao napadaču ili ofenzivnom igraču to komentirati. Dajemo sve od sebe koliko je to moguće. Kako obrana kreće od napadača, tako i napad kreće od obrane. Sve je povezano. Nadam se da će biti još bolje. Cilj je napravljen.

Nakon ovih čudesnih godina možda je normalna putanja da dođe kriza

Nakon poraza od Turske i Walesa pročitali smo i čuli vrlo negativna predviđanja za budućnost hrvatskog nogometa. Kako gledate na to?

- Ne mogu konkretno reći jer ne pratim dovoljno sve što se događa u našem nogometu po pitanju razvoja igrača, ali čujem da bi moglo biti problema. Ne znam hoće li se ponovno pojaviti jedan Modrić ili drugi... Nakon svih ovih čudesnih godina možda je normalna putanja da dođe kriza. Ako je tako u Njemačkoj i drugim velikim državama, neće čuditi bude li u Hrvatskoj. Ne bi bilo lijepo da se to dogodi, ali s obzirom na broj stanovnika i zakon velikih brojeva, ne isključujem da bude neka krizica. No, teško mi je reći jer ne poznajem mlade igrače, niti sustav.

Nisam ni sanjao da ću zabiti toliko golova za reprezentaciju

S 32 godine niste još pri kraju karijere, ali imate li dugoročne skice dokad biste mogli igrati za reprezentaciju?

- Ne razmišljam o tome. Cilj mi je ostati zdrav i biti spreman. Volim nogomet. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati kroz godine. Modrić je fenomen, ali ako može on igrati s 38-39 godina na to razini, mi mlađi nemamo pravo ni misliti, ni raspravljati o takvoj temi.

Modrić ne pada u igri, možda ga uspijete nagovoriti da ostane do Amerike?

- Ha, možda i do Saudijska Arabije... - našalio se Kramarić.

SP u toj državi igrat će se 2034. U Saudijsku Arabiju bi Modrić mogao eventualno na nastavak klupske karijere. Kramarić je zabio 27 golova za Vatrene....

- To je fenomenalan broj koji nisam ni sanjao. Samo da bude zdravlja i da se nastavi u ritmu u kojem sam sada, i sve će biti dobro.

Vjerojatno smo se malo opustili i stigla je kazna

Kazali ste da nećete previše o listopadu, no kako vam je bilo gledati na televiziji loše igre i poraze u Osijeku od Turske i Cardiffu od Walesa?

- Bilo mi je teško. Prvo nisam očekivao da je moja ozljeda toliko ozbiljna i da tako dugo neću moći igrati. Svi znamo da to nije najljepše izgledalo, ali ne mogu ništa konkretno reći jer nisam bio tamo. Bilo smo svjesni da nam je i jedan bod praktično dovoljan za Njemačku, te smo se vjerojatno malo opustili i stigla je kazna. Vrlo jednostavno.

Linker
27. travanj 2024 18:34