NATALIA KOLESNIKOVA Afp
PROBLEMATIKA OKO SASTAVA

ANKETA: Je li Borna Sosa svojom igrom protiv Rusije opravdao poziv izbornika Zlatka Dalića?

Sosa je proljetos zakuhao veliku aferu u HR-nogometu, izbornik ga je prigrlio i dao mu priliku.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. rujan 2021. 08:31

Zlatko Dalić je na stadionu Lužniki većinom izveo očekivan sastav, ali priredio je jedno iznenađenje. U prvih 11 stavio je Bornu Sosu, debitanta, kojeg je prvi put pozvao u A vrstu, a ne iskusnijeg Bornu Barišića, dugogodišnjeg lijevog beka Vatrenih, koji je usto u Old Firmu potvrdio dobru formu. U zadnji čas u momčad je uskočio Duje Ćaleta-Car jer na zagrijavanju se ozlijedio Joško Gvardiol. Osjetio je zatezanje mišića...

Sosa je bio autor afere na proljeće kad je Daliću javio da odlazi igrati za Njemačku. Nakon što je ta njegova akcija propala jer nije imao pravo nastupa za Elf, hrvatski izbornik nije ga odbacio nego prigrlio unatoč podijeljenom mišljenju javnosti. Sosa se ispričao. Nije ga zvao za Euro, ali dao mu je šansu već u prvoj utakmici nakon njega. Sosa u Stuttgartu igra lijevog bočnog u sustavu 3-5-2, a za Vatrene je dobio poziciju lijevog beka.

To je jedini Dalićev potez koji se nije predviđao, iako se o njemu šuškalo dva-tri dana, malo je tko vjerovao da će doista krenuti sa Sosom već u prvoj utakmici nakon što je s A reprezentacijom odradio tek dva treninga. No, izbornik je povukao odlučan potez…

Joško Gvardiol bio je starter na sve četiri utakmice Vatrenih na Euru na mjestu lijevog beka, u Moskvi je trebao igrati stopera, ali to će pričekati nego drugo vrijeme.

U obrani su u početnoj postavi Juranović, Lovren, Gvardiol i Sosa, ispred vratara Livakovića. U veznom i napadačkom redu su očekivano krenuli Kovačić, Brozović, Pašalić, Perišić, Kramarić i Vlašić. Hrvatska igra bez klasičnog centarfora. Jedino takva kojeg u rosteru Dalić sada ima je Antonio Čolak.

Mario Pašalić, koji je bio strijelac jedinog gola u pobjedi nad Ciprom, ali nije često starao u prvih 11, dobio je mjesto u veznom redu, na neki način na poziciji Luke Modrića. Iako, dakako, nije dobio zadaću da "glumi Modrića".

Vatrenima su nedostajali Modrić i Budimir koji su ozlijeđeni, a Vida nije imao pravo nastupa zbog dva žuta kartona. Činjenica da Dalić lako daje šansu mladima govori da se još neki mogu nadati minutažu u susretima Vatrenih koji dolaze u nastavku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Prva je već u subotu sa Slovačkom u Bratislavi.

Linker
20. travanj 2024 18:22