ROBERT PERRY Afp
ISPAD NA INSTAGRAMU

Anti Rebiću prijeti i do šest mjeseci neigranja! ‘Naravno da taj Kodeks vrijedi i za reprezentativce‘

Mišljenje stručnjaka: ‘A što ako i drugi naprave isto? To je veliki problem...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. srpanj 2021. 08:06

Anti Rebiću prijeti novčana kazna HNS-a od pet do četrdeset tisuća kuna, a ako bi Disciplinska komisija bila stroža i do šest mjeseci zabrane igranja za reprezentaciju, ako ga izbornik Zlatko Dalić ili netko od nadležnih dužnosnika i djelatnika Saveza prijavi Disciplinskoj komisiji.

U Kodeksu ponašanja HNS-a u kategoriji “igrači“ između ostaloga stoji da igrači sudionici hrvatske reprezentacije trebaju:

- Davati izjave za javnost, intervjue za tisak, radio ili televiziju tako da to ne šteti HNS-u, niti nogometu u cjelini. Izjave koje se odnose na unutarnje stvari HNS-a, naročito o treningu, taktici i sl. ili radu izbornika ili vodstva HNS-a mogu se davati samo uz prethodnu suglasnost HNS-a.

Taj je Kodeks na snazi od 2013. godine. Iako će mnogi reći da svatko ima pravo na svoje mišljenje o igri i vođenju reprezentacije i da to ne bi smjelo biti podložno službenim sankcijama, osim izbornikovima ocijeni li da taj ruši atmosferu pa ga više ne zove, činjenica je da propisi HNS-a daju za pravo Disciplinskoj komisiji da ga kazni.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Marko Smolek, predsjednik Disciplinske komisije kazao nam je:

- Nismo dobili prijavu protiv Rebića pa taj predmet ovog časa ne postoji. No, tijekom ove godine izrekli smo nekoliko kazni nogometnim djelatnicima koji su na neprimjeren način komentirali suđenje, a sve u skladu s Kodeksom. Kaznili smo Damira Miškovića, Nenada Črnka, Zvonimira Šimunovića... Kako je jasno da Kodeks vrijedi i za nogometaše, pogotovo kad je u pitanju reprezentacija koja je iznad svega i da su obvezni držati ga se, i za njih su moguće kazne ako ga prekrše.

Podsjećamo, Rebić je na svojem Instagram profilu objavio:

- Nakon svega nije ni bitno tko je ‘krivac’, činjenica je da smo zadnje 2-3 godine sra... Osobno mi je žao što nismo imali nekoga da iskoristi ovu talentiranu generaciju + dva genijalca (L i M), da napravimo nešto (puno) više na ovom prvenstvu.

Rebić je udario na Dalića, a hoće li netko na Rebića? Zasad nije, no pravo da ga prijave imaju mnogi u HNS-u. Kako bi se radilo o prvom prijestupu dobio bi vjerojatno novčanu kaznu, ako bi bio kažnjen. Pametnije bi bilo svima da se Rebićeva sudbina prepusti Daliću i da se nitko u to ne petlja. On će odlučiti kako će ga dalje tretirati, hoće li ga zvati u nacionalnu vrstu ili neće.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Što se tiče propisa, u Disciplinskom pravilniku HNS-a u članku 84. stoji

1) Nogometni djelatnici na koje se odnosi Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika koji prekrše neku od odredbi Kodeksa, a to ne predstavlja neki drugi prekršaj opisan u ovom Pravilniku kaznit će se:

- igrač - novčanom kaznom ili zabranom igranja do šest utakmica

- djelatnik - novčanom kaznom ili zabranom obavljanja funkcije do šest mjeseci

2) U ponovljenom ili težem slučaju bit će kažnjen:

- igrač - od tri mjeseca do dvije godine dana zabrane igranja ili zabranom igranja na četiri do dvanaest utakmica,

- djelatnik - od tri mjeseca do dvije godine dana zabrane obavljanja funkcija ili isključenjem iz nogometne organizacije.

Branko Karačić

Ne smijemo ga tako lagano izgubiti

- Nije sporno da mi imamo mnogo kvalitetnih igrača. Međutim, moje mišljenje jest da ne bi bio dobar potez da se izbornik Dalić riješi Rebića, da ga prekriži. Da, Rebić je bio loš na Europskom prvenstvu, objavio je nešto što nije smio objaviti. Ipak, ne smijemo Antu Rebića tako lagano izgubiti. Vidite, to je jako teško komentirati. Normalno da je to bilo ružno, nije bilo u redu. Sad su na potezu Dalić, Rebić i Hrvatski nogometni savez. U tom trokutu se mora riješiti “slučaj Rebić”. No, ne smije se biti drastičan, radikalan u ovom slučaju. Pa prevrtimo malo film u povijest. Mnogi reprezentativci su znali istrčati s raznim izjavama, radili su neke stvari koje nisu smjeli kod bivših hrvatskih izbornika. Pa ih se nismo samo tako riješili. Treba se ovdje gledati hladne glave, proračunato. Ako Hrvatska ima koristi od Rebića, a ja mislim da ima, ova situacija bi se trebala izgladiti. Ante je odličan igrač, ne možemo ga se samo tako odreći. Treba se sad razgovarati, pronaći rješenje koje bi ga zadržalo u reprezentaciji. Iako imamo dosta kvalitetnih igrača, nemamo ih baš toliko da bi otpisali takvog kakav je Rebić. Mi smo mala država, trebamo se veseliti svakom kvalitetnom igraču.

Igor Pamić

Što ako i drugi krenu tim putem?

- Naša reprezentacija si može dozvoliti dvije opcije. Dakle, može otpisati Rebića, a može ga i zadržati. Sad se samo treba odvagnuti. Zna se tko treba odvagnuti, izbornik Zlatko Dalić. Mora sad procijeniti koliko mu Rebić stvarno treba, koliko je dao i koliko može dati u budućnosti. Rebić je odličan igrač, međutim. njegova statistika nije dobra. A ona jedino mjerodavna. Nećemo mi mijenjati igru prema Rebiću. Da, Rebić je kvalitetan, dobro bi ga bilo imati. No, isto tako, mi imamo dovoljno dobrih igrača na Rebićevoj poziciji, ako ga Dalić ne zove, držim da mi ne bi bilo osakaćeni. No o tome odlučuje Dalić, on treba procijeniti treba li mu Ante, koliki može biti njegov učinak. Situacija je vrlo specifična. Pitanje jest što donosi Rebićev dolazak u reprezentaciju nakon one objave? Možemo mi sad pričati što god hoćemo, ali situacija s Rebićem se neće nikada neće izgladiti. Nema šanse! Uvijek će to biti negdje u zraku, uvijek će negdje kvariti odnose, atmosferu. A postoji i druga bojazan. Ako se sad preko toga prijeđe, što ako se i drugi reprezentativci odluče za nešto slično? Pa gdje će to otići? To je veliki problem. Iako smo startali onim neugodnim porazom od Slovenije, mi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo imamo skupinu gdje se možemo uigravati i proći je bez Rebića. Meni se Rebić sviđa kao igrač, ali kad se radi o njegovom pozivanju u reprezentaciju, bliže sam ‘ne’, nego ‘da’.

Linker
23. travanj 2024 09:38