Zoran Vulić

 TOM DUBRAVEC Cropix
TKO TREBA IĆI NA SP?

‘Antu Rebića treba vratiti u reprezentaciju! Lovren ili netko mlađi? Za mene nema dvojbe - Lovren‘

‘Ako su neki prije njega rehabilitirani i vraćeni, to treba napraviti i s njime‘, kaže Vulić.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. lipanj 2022. 23:05

Bi li iskusni splitski stručnjak, danas 60-godišnji Zoran Vulić, iskoristio opciju koju je ponudila FIFA i poveo na Svjetsko prvenstvo 26 igrača?

- Svakako. Ako je toliko dopušteno, toliko bi ih vodio. Zašto ne? Nagradio bih neke koji ne bi našli mjesto među 23. Prije svega mlađe kao što je Luka Sučić - otvoren je Vulić.

Kako bi sastavio hrvatski kadar za ovogodišnji katarski Mundijal?

- Zna se da reprezentacija ima dvadeset igrača koji su temelj. Svakako bih poveo na SP senatore Vrsaljka, Lovrena i Vidu. Bi li igrali u prvih 11 ili ne, to neke odluči izbornik, ali oni imaju kredit i imaju pravo na njega. Dakle, ako bih se našao u dvojbi Lovren ili netko mlađi, rekao bih - Lovren! Bez dvojbe. To su igrači koji imaju i minuli rad, ali i sadašnju kvalitetu na koju se izbornik može osloniti. Nastojao bih da zadnja tri mjesta, dakle do onog 26., dobiju mladi igrači. Tako smo i inače znali raditi jer dobro je da vide scenu velikog natjecanja i stječu iskustva.

No, ako bude dvojba mladi ili senatori?

- Onda senatori. Za mlade će biti vremena i na sljedećim turnirima. Moramo poštivati igrače koji su naše legende - ustvrdio je Vulić, koji je kao trener radio u brojnim klubovima, najviše puta u Hajduku, ali je sudjelovao i u kreiranju kadra reprezentacije za veliko natjecanje kao pomoćnik Otta Barića na Euru 2004. godine.

Kako bi riješio pitanje napada?

- Reći ću vam jasno – ako su pojedini igrači rehabilitirani i vraćeni u reprezentaciju, treba rehabilitirati i Antu Rebića. On je bio jedan od zaslužnijih za srebro u Rusiji. Nije napravio neki veliki grijeh da ga se zauvijek odbaci iz nacionalne vrste, a po meni bio bi najbolje rješenje koje možemo ponuditi u napadu. Igrač je koji može pomoći Vatrenima - ustvrdio je Vulić, svojedobno trener Rebiću u Splitu.

image

Ante Rebić

BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Što bi pak odlučio Ilija Lončarević da je izbornik, bi li uzeo 26 igrača na SP ili ipak 23, pitali smo Iliju Lončarevića.

- Teško je dati generalni odgovor. Izbornik će odlučiti vjerojatno u zadnji trenutak tko mu treba. Ne bih rekao da je potrebno imati tako puno igrača i ne vjerujem da će to biti od koristi jer svaki će trener "raubati" glavne igrače. Činjenica jest da neki neće igrati ni minutu, ali opet nikome neće štetiti što će biti dio SP-a. Svaki će izbornik napraviti svoju procjenu - odgovorio je Lončarević.

Najviše kandidata kod Hrvatske je za obranu. Ilija hvali mlade, ali ne bi se odrekao ni starijih.

- Namjerno sam naglasio u nekim ranijim komentarima da su Erlić i Josip Šutalo svjetski igrači, već sada oko njih nema pitanja, oni su zabetonirani što se tiče rostera za SP. Bude li sve u redu, budu li zdravi... Međutim, niti starije ne bih ad hoc otpisivao. U tom smislu dobro dođe proširen broj igrača, kao i to što neki mogu igrati na više pozicija poput Gvardiola. Međutim, iako imamo puno kandidata za zadnju liniju, ne treba škrtariti na brojci koliko ih voditi. Osigurati taj dio ekipe je prva odluka koju trener mora donijeti.

image

Ilija Lončarević

SPORTSKE NOVOSTI

U veznom redu nema većih dvojbi osim hoće li se naći mjesta za Luku Sučića, a u napadu?

- Petković bi trebao biti u mislima izbornika, no o njemu sve ovisi. On je već jednom osvojio zlato, pa je sve prosuo, ako se vrati na svoje ranije igre ići će na SP, ako ostane sve po starom mislim da neće vidjeti Katar. Činjenica je da u kadru nemamo igrača koji je u stanju napraviti što može on ako je pravi. Možda izbornik u međuvremenu potraži kakvo novo rješenje.

Što s igračima koji ne igraju u klubu? Možda će Vlašić na drugoj adresi imati bolji status, ali bi Stanišić, primjerice, mogao zaglaviti na klupi Bayerna.

- To je isključivo odluka vezana na to konkretno ime i potrebe ekipe. Igrači koji nemaju minutažu nisu i ne bi trebali biti starteri, ali mogu biti alternacija ukoliko stožer ocijeni da nemaju drugu tako dobru opciju na klupi. Nekad je bolja zamjena onaj tko nije u kontinuitetu nastupa, nego onaj tko ne igra tu poziciju. Ili je na igra na takav način. Dobar primjer za to može biti baš Stanišić - zaključio je Lončarević.

Linker
26. travanj 2024 14:29