RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
SN DOZNAJU

Apsolutna senzacija: Hrvatska ostaje bez Borne Sose, već je dobio državljanstvo, igrat će za Njemačku!?

Sosina majka Vesna rođena je i živjela u Njemačkoj pa državljanstvo nije bio problem...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. svibanj 2021. 13:19

Na prvu zvuči senzacionalistički i nevjerojatno, ali zapravo se radi o mjesecima 'tihe diplomacije' i skautinga, Hrvatska bi mogla izgubiti Bornu Sosu, koji na stolu ima ponudu da zaigra za njemačku reprezentaciju!


Dakle, prvo da razjasnimo formalnosti, Sosina majka Vesna rođena je i živjela u Njemačkoj pa državljanstvo nije problem, Borna je nedavno prošao svu potrebnu proceduru za dobivanje državljanstva, ima njemačku putovnicu i tu nema nikakve zapreke da zaigra za 'Elf'. A sve je još prije nekoliko mjeseci pokrenuo izbornik Joachim Löw.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

Gledajući Sosine igre u Bundesligi u dresu Stuttgarta, a suočavajući se stalno s problemom lijeve strane u reprezentaciji, koju je 'krpao' Halstenbergom, kad nije bilo njega ona Maxom, Gosensom pa čak Emreom Canom, Löw je krenuo u akciju. Ni činjenica da on nakon Eura odlazi s klupe Njemačke ne igra ulogu, jer za Sosinu naturalizaciju zeleno svjetlo dali su i ljudi iz Saveza, Oliver Bierhoff, koji je direktor svih reprezentacija, palac gore podignuli i mnogi njemački stručnjaci poput Flicka, Rosea, Nagelsmanna..., a čak je i Phillip Lahm, glasajući za svoju idealnu momčad sezone Bundeslige, uvrstio Sosu u najboljih 11, na njega je oko bacio Bayern, na čijoj je listi potencijalnih pojačanja, njegovih 10 asistencija ove sezone definitivno ga svrstavaju među najbolje igrače lige, pogotovo na poziciji lijevog beka.

Sosa je i razgovarao s Oliverom Bierhoffom, koji mu je osobno kazao kako ga Njemačka želi pod svojom zastavom.


Kako smo saznali, Borna Sosa još nije definitivno odlučio za koga će igrati, no njemački DFB već je pripremio dokumentaciju za FIFA-u, pred čijom komisijom mora zatražiti promjenu nogometnog državljanstva, što bi trebala biti formalnost, s obzirom da Sosino njemačko državljanstvo nije upitno i dobiveno je redovnim putem. Već idućeg tjedna Nijemci bi mogli pokrenuti taj proces, ako Sosa kaže 'da'. Za mogućnost da Sosa zaigra za Njemačku znaju i u HNS-u, ta je informacija došla do izbornika Zlatka Dalića i čelnika Saveza, vidjet ćemo kakva će biti njihova reakcija.


Sosa još nije dobio priliku zaigrati za A reprezentaciju, u ožujku zbog crvenog kartona nije bio ni na popisu Igora Bišćana za Euro U-21, nagađalo se da bi se mogao naći barem na širem popisu za 'pravi' Euro u lipnju. No, sad ima na stolu jasnu ponudu Njemačke, možda već na Euru zaigra za Elf.

Linker
21. travanj 2024 04:44