Getty Images
STRUČNI KOMENTAR

ARGENTINA OSIM MESSIJA IMA JOŠ JEDNOG VAŽNOG ČOVJEKA S njim s nikad ne zna kako će i što igrati, to je ta stara škola nepredvidljivosti

Piše: Elvis ScoriaObjavljeno: 02. prosinac 2017. 09:51

Najprije bih apostrofirao trenera Argentine Sampaolija, krenuo od njega, jer se radi o nepredvidljvom izborniku koji koristi različite sustave igre. U kvalifikacijama su najčešće igrali 3-4-3 ili 3-5-2,ali isto tako zna igrati u sustavu 4-3-3.

S njim s nikad ne zna kako će i što igrati. Radi se o treneru a la Bielsa, to je ta škola nepredviljivosti, mijenjanja mjesta. Nama u principu ne odgovaraju južnoameričke ekipe i dobro je da nije bilo moguće da su dvije s nama u skupini.

O igračkom kadru dovoljno je reći da imaju Messija, najboljega nogometaša na svijetu, Aguera, Dybalu, Icardija, naprijed su stvarno jaki, a Higuain sigurno neće igrati jer ga Sampaoli ne vidi u reprezentaciji. Kad imaš tako puno dobrih igrača u napadu, onda netko mora ostati i kući, što je realno. Otraga su jako čvrsti u igri s trojicom, a u veznoj liniji im nedostaje jedan kreator igre, tu je jedini Banega koji ima kreaciju. Biglia i Mascherano su više razbijači nego kreatori.

Za sustav koji prakticiraju, nemaju dovoljno dobre bočne igrače, tu su malo u problemima. Po strani igra Di Maria, no on je više igrač za 4-3-3, a manje za 3-5-2. Međutim, kod Sampaolija sustav puno ne znači, sjetimo se samo njegova Čilea koji je vodio na SP-u, nije znalo tko je gdje, ulazili su igrači u sredinu, krila su pretvarala u bekove. Argentina ima svoj način igre, čvrsti su, zanju udariti, podvaliti, to je takav stil i mentalitet, drugačiji su od Brazila. Ne igraju lijepo, no imaju naboj kao i mi. Ali, po kvaliteti, realno spadaju u 4-5 ekipa koje mogu otići do kraja. Istina je da su se mučili kroz kvalifikacije koje su kod njih specifične, no ne treba na račun toga donositi sudove, jer je bilo i ozlijeđenih.

Agresivni su i kada tai donesu loptu u zadnjih 30 metara, imaju kvalitetu da ti zabiju gol. Teško se koncentrirati samo na Messija, kad je tu Icardiili Dybala ili nettko drugi tko ti može zabiti. Messija je, pokazalo se to, skoro nemoguće čuvati čovjek na čovjeka, on se kreće u među zoni i ako izvučeš nekoga onda to otvara prostor za njega i za druge, treba ga čuvati zonom. Mi smo predobri individualno da se možemo braniti protiv nekoga, nemo stil i naviku niti igrače. Mi moramo igrati protiv svih.

Linker
26. travanj 2024 03:37