DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
NE MOŽE BEZ PEHOVA

‘Baš šteta, cijela Hrvatska je konačno htjela vidjeti tog dečka!‘ Bišćan najavio i sina legende Vatrenih

‘Možda se čini da bi to mogao biti problem, ali dolaze i mladi poput Ljubićića i Šimića...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. svibanj 2021. 14:28

A sad - Španjolska! Četvrtfinale Europskog prvenstva u Mariboru, 31. svibanj. Nakon povijesnog plasmana i prolaska skupine, mladu U-21 reprezentaciju čeka još jedna povijesna utakmica. Jučer su se dečki Igora Bišćana nakratko okupili u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn, te odmah krenuli prema svojoj pripremnoj bazi Sveti Martin na Muri gdje će ostati do 29. svibnja. Prije odlaska porazgovarali smo s izbornikom Igorom Bišćanom.


- Bilo je lijepo za proživjeti prvi krug Eura, on nam je dao šansu da se borimo i dalje. Prvi na redu su Španjolci koji su godinama dominantni u ovom uzrastu. Uglavnom osvajaju ili su u finalima u zadnjih desetak godina. I ova generacija im je jako dobra, kvalitetna, sigurno su jedni od glavnih favorita za finale. Dobro smo ih proučili, dobro smo se informirali, znamo s kim imamo posla. No isto tako vjerujemo u sebe, svjesni smo da imamo ogromnu priliku, nećemo to samo tako propustiti - kazao je u uvodu Bišćan.


Ako se uspije protiv Španjolaca i uhvati polufinale, hoće li trojac iz A selekcije, Domagoj Bradarić, Joško Gvardiol i Luka Ivanušec ostati s mladom vrstom ili odlaze kod Zlatka Dalića?
- Nismo ništa definitivno dogovorili. Ovisi o tome u kakvom će stanju biti igrači. Ali nekako smo se usaglasili, ako bude sve u redu i ako prođemo u polufinale, da oni ostanu kod nas.


Je li netko od ovog trojca iz A vrste potencijal možda i za udarni sastav Vatrenih?
- Teško mi je sugerirati bilo što. Bradarić je već bio u A reprezentaciji, potvrdio je da se na njega najozbiljnije računa. Ne bi niti Gvardiol i Ivanušec bili na popisu izbornika Zlatka Dalića da na njih najozbilnije ne računa. Ti dečki su budućnost hrvatskog nogometa.


U posljednji trenutak Bišćan je ostao bez Sučića, Žapera i Vizingera...
- Da, opet se ponovila ista priča prije grupne faze. Tri igrača su otpala s inicijalnog popisa. Vizinger još nažalost ima obveze u klubu, a ovo nije FIFA-in termin, pa po tom pitanju nismo mogli ništa. Pokušali smo stvarno sve. Sučić je ozlijeđen. Šteta, znatiželjan sam kao vjerojatno cijela hrvatska javnost vidjeti tog dečka u našem dresu. Žaper je prijavio probleme s tetivom. Umjesto njih došli su trojica novih, Vuk, Đurasek i Kulenović.


Možda je najveće iznenađenje bilo pozivanje mlađahnog Hajdukovca Stipe Biuka...
- Baš smo se sad upoznali... Stipe je mlad dečko koji je u kratkom vremenu pokazao jako zanimljive stvari. Iz tog razloga je tu. Bez obzira na svoje godine i neiskustvo u seniorskom nogometu, toliko toga dobrog je pokazao u ovom razdoblju da to jednostavno nisam mogao ignorirati. Treba podržati takve igrače, treba im dati dodatni vjetar u leđa da u potpunosti dokažu svoju nadarenost. Vjerujem da će se Stipe odlično snaći i u ovom okruženju pokazati o kakvom dobrom igraču se radi.


Nekako smo dojma da je mladoj vrsti zapravo najslabija karika napad. Misli li Bišćan tako? Je li to problem za budućnost hrvatskog nogometa?
- Svakako nije bajno da nemamo napadače koji svaki vikend zabijaju pogotke, te da su u tako dobroj formi da se istaknu. Ali dečki koji igraju na tim pozicijama daju apsolutno sve od sebe, kako u klubovima, tako i ovdje u reprezentaciji. Prije ili kasnije će netko od njih uhvatiti formu da se nametne za tu poziciju. Je li to dugoročni problem ili ne, treba dobro analizirati. Možda se čini da bi mogao biti problem, ali dok imamo ove ofenzivne igrače koje imamo, a dolaze i mladi poput Ljubićića i Šimića, po meni stanje nije tako zabrinjavajuće - zaključio je Bišćan

Linker
23. travanj 2024 00:12