BORIS KOVACEV Cropix
NEUSPJEH U KVALIFIKACIJAMA

Baš sve mlade hrvatske reprezentacije su promašile Euro: Sada se postavlja veliko pitanje - što je važnije?

Neuspjesi hrvatskih reprezentacija u kvalifikacijskom ciklusu na svim razinama
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. lipanj 2022. 07:09

Mlada U-21 selekcija Igora Bišćana nije se uspjela izravno plasirati na Europsko prvenstvo 2023. godine.

Nikad nismo razmišljali da ćemo napisati ovu prvu rečenicu. Naime, nakon šest kola Hrvatska je bila maksimalna, imali smo "šest od šest", djelovali smo moćno, nepobjedivo. Igrali smo se s mogućnošću da dobijemo svih deset utakmica u skupini. A onda je u finišu sve palo u vodu, utopili smo se, ostali bez zraka u varaždinskim utakmicama s Austrijom (0:0) i Finskom (2:3), te u onoj nevjerojatnoj utakmici s Norveškom na gostovanju kad smo primili dva pogotka u sudačkoj nadoknadi.

image
BORIS KOVACEV Cropix

Norvežani su završili prvi, idu izravno na Euro, Hrvatsku čekaju dodatne kvalifikacije u kojima prijete Izrael, Slovačka, Island, Irska, Češka, Ukrajina i Danska. Ždrijeb je za nekoliko dana, 21. lipnja u Nyonu, a dvije utakmice odigrat će se između 19. i 27. rujna ove godine. Na Euro su se izravno plasirali oni od kojih se to i očekivalo, Njemačka, Španjolska, Portugal, Nizozemska, Italija, Engleska, Francuska, Belgija, domaćini Gruzija i Rumunjska, te Švicarska kao najbolja drugoplasirana reprezentacija. Naravno, i naš "krvnik" Norveška. Kad pogledamo imena vrsta koja su izravno izborila nastup na Euru, onda zapravo ispada da je jedini favorit koji je kiksao - Hrvatska.

Prije početka kvalifikacija mislili smo da će nam najveći suparnik biti Austrija, ali oni su završili tek četvrti. Muke su nam ponajviše zadali "sjevernjaci" Norveška i Finska.

Inače, ne ide nam dobro s mladim reprezentacijama. Euro nisu uhvatili niti U-17 reprezentacija, a niti ona U-19, s time da je ipak ova U-21 vrsta, s mnogo kvalitetnih igrača poput Šutala, Stanišića i Sučića, koji su postali i dio A reprezentacije, djelovala kao momčad koja će uhvatiti kontinentalno natjecanje.

Sad se, naravno, uvijek postavlja ono pitanje - što je važnije, dobiti igrače za A reprezentaciju, što je itekako uspjelo Bišćanovoj vrsti s onom spomenutom trojicom, a prije toga recimo s Ivanušecom, Majerom, Erlićem, Gvardiolom, Musom, Morom... ili je važnije napraviti rezultat? Bitno jest jedno i drugo. Što, uostalom, pokazuju sve one jake nabrojene mlade reprezentacije, koje su se izravno plasirale na Euro. Iako su bitni nastupi za mladu vrstu, jer su tu hvata određeno reprezentativno iskustvo, nećemo se zavaravati, A reprezentativci se ipak stvaraju u klubovima u kojima kontinuirano provode svoje vrijeme. Priča da je u mladoj vrsti najvažnije stvoriti igrača za A vrstu baš i ne pije vodu...

Inače, izborniku Igoru Bišćanu u HNS-u nitko ne zamjera što se nije izravno plasirao na Euro. Kuća hrvatskog nogometa drži da se radi o kvalitetnom izborniku, koji je pravi izbor za generaciju U-21. Hoće li se nešto promijeniti ako se ne plasiramo u doigravanju? Po našim saznanjima neće, makar će se u tom slučaju napraviti temeljita analiza zašto se nije uspjelo.

Linker
20. travanj 2024 04:43