Dion Drena Beljo u dresu U-21 reprezentacije

 Goran Šebelić/Cropix
STRUČNA ANALIZA

‘Beljo je budućnost Vatrenih, napravit će veliki transfer. Ali Dalić je trebao pozvati još jednog igrača‘

"Logično je što izbornik traži golgetera kad nam je baš on nedostajao za iskorak u Kataru"
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. ožujak 2023. 05:51

Zoran Vulić, iskusni trener i svojedobno pomoćnik izbornika Otta Barića kaže da ga Dalićev izbor 25 igrača za početak kvalifikacija za Euro 2024. nije nimalo iznenadio:

- To je lista igrača koja se i očekivala, a u skoroj budućnosti vidim Diona Drenu Belju kao igrača koji će dobiti veći prostor. Sad je na pretpozivu. Popis je normalan i korektan, sačinjen od trenutačno najboljih hrvatskih igrača.

Imate visoko mišljenje o Belji?

- Imam. Za mene je on budućnost na mjestu centarfora. Sviđaju mi se igrači koji imaju brzinu i uz nju fantastičnu tehniku. Ima i realizaciju. Napravio je pun pogodak što je otišao u Augsburg i ako se bude razvijao kao očekujem, mislim da će potpisati ugovor s puno većim i jačim klubom.

Kako gledate na činjenicu da će Luka Modrić i dalje predvoditi Vatrene?

- Luka treba igrati dokle god može. U njegovu kvalitetu ne treba sumnjati.

U odnosu na SP s liste su ispali Grbić i Jakić, koji su na pretpozivu te Budimir.

- Meni se Jakić jako dopada. Drugačiji je od Ivanušeca, defenzivniji. Nije to zamjena igrač za igrača, kao što je u slučaju Budimira i Muse. Budimir igra odlično, ali Dalić hoće vidjeti Musu. Na Svjetskom prvenstvu nam je za konačni iskorak, za taj najviši rezultat nedostajao baš taj jedan golgeter i logično je što ga izbornik traži.

Može li Musa biti taj?

- Njegove igre u Benfici skrenule su pozornost, zaslužio ga poziv u jakoj ligi i velikom klubu. Nemam razloga da sumnjam u njega. Iako je moj favorit Beljo.

Kao kandidati spominjani su Mišić, Ljubičić, Baturina...

- Ako nije pozvan Jakić trebao je možda na popisu biti Josip Mišić koji igra na istoj poziciji zadnjeg veznog. Odlično igra u Dinamu gdje je jedan od stožernih igrača, skrenuo je pozornost na sebe. Imamo toliko dobrih nogometaša da nije moguće sve ni pozvati. To vrijedi i za Ljubičića, koji zaslužuje poziv, ali ima ih još. Treba pustiti izbornika da radi svoj posao kako najbolje zna, a znamo da zna. Nemam trunku sumnje u njegov odabir - konstatirao je bivši trener Hajduka i brojnih drugih klubova.

image

Zoran Vulić

TOM DUBRAVEC Cropix

Nikola Jurčević dugo je radio u reprezentaciji kao pomoćnik Slavenu Biliću, i sam ima iskustvo kako je sastavljati popis igrača. Što kaže za Dalićev izbor i kako komentira dobitnike i gubitnike?

- Popis je potpuno očekivan i realan. Izbornik je vratio Ivanušeca koji je i prije bio krugu kandidata, imao je problema s ozljedom i operacijom, ali vidim da se u zadnje vrijeme vraća u formu. Kao takav zaslužio je da se ponovno nađe na listi. Logična stvar je što je priključio Petra Musu jer na poziciji centarfora uvijek se traži rješenje. Zavrijedio je da dobije šansu pa da izbornik vidi je li kvaliteta za nacionalnu vrstu. To što su na pretpozivima Beljo i Špikić pokazatelj je da se i širom krugu igrača želi otvoriti prigoda.

Osim Brozovića nema zadnjeg veznog. Alternativa je očito varijanta kao na Svjetskom prvenstvu s Marokom za treće mjesto - Kovačić i Modrić.

- Radi se o samo dvije utakmice pa bude li trebalo povući će se Modrić i Kovačić na te defenzivne pozicije, u igri je i Majer.

Vidite li još nekoga za budućnost da bi mu bilo mjesto u reprezentaciji?

- Ljubičić je mlad igrač i logično je da smo ga angažirali, svi čekamo da u Dinamu počne igrati na svojoj poziciji jer čini se da bi mogao biti vrlo zanimljiv kao box-to-box veznjak. Ovog je časa lijevi bek gdje smo itekako popunjeni. Imao slatke brige. Nema logike da ga sada stavi u reprezentaciji kao kandidata za veznog igrača, ako to ne igra u Dinamu.

image

Nikola Jurčević

SPORTSKE NOVOSTI

Kad će biti pravi trenutak za Martina Baturinu?

- Korak je od pretpoziva, dobro je što nema puno preskakanja stepenica, što svako mora čekati svoju priliku kako bi se nametnuo u kontinuitetu. Ako nastavi u ovom tempu do ljeta, mislim da će se i on pojaviti u krugu kandidata. Mi volimo odmah nekoga promovirati nakon dvije-tri utakmice, no Dalić vuče dobre poteze. Ima okosnicu koja je bila na Svjetskom prvenstvu i polako se otvaraju vrata ostalima.

Najveći gubitnik je Budimir jer jedini sa Svjetskog prvenstva nije niti na pretpozivu.

- Dečko je davao maksimum u minutaži koju je imao, ostavljao je srce na terenu, ali nedostaju mu golovi. Petković i Livaja su u Kataru dali neke pogotke i sudjelovali u njima. Izbornik traži strijelca i odlučio je ovaj put probati s Petrom Musom. Zna što može dobiti od Budimira, procijenio je da mu to ovog časa nije nužno. Ne mislim da su mu vrata zatvorena za stalno. Logično je bilo da Musa zbog igara u Benfici i statistike koju ima dobije prigodu.


POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

"Leko je kiksao s uvrštavanjem tog igrača u prvu momčad, a ovo što Awaziem radi nikad nisam vidio". Tim je riječima Ilija Lončarević komentirao greške koje je Hajdukova obrana radila na utakmici protiv Lokomotive. Zbog čega su Lokosi održali nogometnu lekciju Splićanima? Kako je Perković osvojio bod u debiju na klupi Osijeka? Može li Rijeka do Europe? Kako objasniti potez Ante Ercega? Odgovore na ta i druga pitanja pronađite u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘:

Linker
19. travanj 2024 21:57