DAMIR KRAJAC/CROPIX
LISTOPADSKI CIKLUS VATRENIH

‘Bilo je oscilacija, ali napravljen je korak naprijed. Treba li nekom zahvaliti? Ne bježim od pitanja...‘

Tri velika imena, Ivica Šurjak, Igor Cvitanović i Marko Mlinarić, o posljednje tri utakmice Vatrenih
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. listopad 2020. 09:25

Listopadski ciklus Vatrenih je završen, pobijedili smo Švicarsku i Švedsku, izgubili od svjetskih prvaka Francuza. Nakon svega, treba li još nekog zvati u nacionalnu vrstu, treba li se nekome zahvaliti? O tome smo porazgovarali s tri velika imena hrvatskog nogometa.

- U ove tri utakmice bilo je puno oscilacija. Švicarce smo nekako dobili, protiv Šveđana sam bio stvarno razočaran, bez obzira na pobjedu. Nisam vidio neku igru, zapravo sam vidio jednu iscrpljenu reprezentaciju, kojoj su Šveđani stvarali šanse, presingom nametali probleme. Bio sam cijelo vrijeme zabrinut za rezultat, ali, hvala Bogu, to smo dobili u lošoj prezentaciji. Zaključno kad se radi o tim utakmicama, pobijedili jesmo, ali bilo je to daleko od prave reprezentacije Hrvatske - kazao nam je za početak Ivica Šurjak.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Budućnost postoji

Kaže da mu se Hrvatska daleko najviše svidjela u - porazu!

- Nakon prvih petnaest minuta jako loše igre, odigrali smo šezdeset minuta fantastično. Nismo uopće respektirali prvake svijeta, napali smo, nismo ima dali igrati. Francuzi su nas pobijedili sasvim slučajno! Taj drugi pogodak Mbappea je, doduše, nakon dobre duge lopte ipak bio slučajnost. Uz dodatak one šanse Mbappea nakon francuskog vodstva od 1:0, momčad Didiera Deschampsa nas nije ozbiljnije ugrozila, nije nam zapravo napravila ništa.

Priča nam Šure da je Luka Modrić odigrao fantastičnu utakmicu...
- U toj utakmici s Francuskom reprezentacija me podsjetila na one igre sa Svjetskog prvenstva u Rusiji! Tako trebaju igrati viceprvaci svijeta, bez respekta prema bilo kome. Tako da smo mi zapravo u ovoj listopadskoj akciji napredovali, oscilirali, ali definitivno napravili korak naprijed, što se najbolje vidjelo protiv svjetskih prvaka. Budućnost ove reprezentacije definitivno postoji, prije svega tu su Vlašić, Brekalo, Pašalić, Bradarić, Petković... Petković još ne daje sve što bi mogao dati, ali stvarno zna igrati. Iskreno, nakon SP-a sam bio zabrinut, ali ova igra protiv Francuske opet me čini optimistom, veliko je ohrabrenje.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX

Ima li nekih igrača koji bi trebali biti pozvani, možda bi nekome trebalo napisati zahvalnicu?
- Ne bježim od tog pitanja, ali na njega ne mogu dati odgovor. Jedino mogu odgovoriti na drugi dio pitanja. Nikome se ne treba zahvaliti, svi stariji momci koji su u reprezentaciji još uvijek mogu mnogo dati, tu mislim na Modrića, Lovrena, Vidu... Mlada hrvatska reprezentacija igra igra jako dobro i sviđa mi se kako to radi izbornik Igor Bišćan, on gaji način nogometa koji volim, napadački. U njegovoj reprezentaciji ima jako puno talentiranih igrača, koji garantiraju veliku budućnost, ali ne treba žuriti - zaključio je Šurjak.

Senatori još mogu

A što kaže Igor Cvitanović, negdašnji majstorski golgeter?
- Iskreno sam zadovoljan ovime što je pokazala reprezentacija. Mene jedino malo žalosti što protiv svjetskih prvaka nismo povukli ručnu kad smo izjednačili. Nastavili smo igrati ofenzivno, što u jednu ruku može veseliti, ali da smo stali na loptu, vjerujem da nam Francuzi ne bi zabili pogodak. Bod protiv Francuza bi bio dobar, jer bismo se onda bi se odmaknuli od Švedske koja bi tada trebala dva dobra rezultata da bude ispred nas. Zaslužili smo taj bod - kazao je Cvita.

Veli nam da je izbornik pozvao sve najbolje igrače koje ima.
- Igrači iz U-21 reprezentacije su uvijek tu negdje na granici poziva u A reprezentaciju. Sigurno će netko u budućnosti biti pozvan. Ne treba juriti. Inače, ja sam emotivno vezan uz tu generaciju ‘98. Meni su svi iz te generacije dobri. Zaista ima sjajnih mladih igrača, Majer, Moro, Ivanušec, Šutalo, velikim koracima napreduje Gvardiol... Ma, mogao bih još nabrajati. Zavaliti se nekome? Kome, zašto? Pa onda je najbliži odlasku Luka Modrić, kapetan i naš najbolji igrač, koji igra fenomenalno. Pustimo zahvale, naši senatori mogu još puno dati - zaključio je Cvitanović.

Marko Mlinarić također kaže da je listopadska akcija apsolutno pozitivna.
- Jedino mi je žao što nismo izvukli neodlučeno s Francuskom, jer smo to definitivno zaslužili. Ali kako god mi igramo dobro, Francuzi na koncu trijumfiraju. Međutim, kazat ću vam nešto... Meni ta Liga nacija ne izgleda natjecateljski. Utakmice su poligon za eksperimentiranje, a isto tako ne znam da li na tim utakmicama igrači idu stopostotnim kapacitetom - misli Mlinarić.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Kad se radi o nekim novim imenima ili mogućem otpisu nekih starijih igrača, Mlinarić kaže:
- Ne bih o tome... Meni se, recimo, sviđa Lovro Majer, ali ne bih se nikako želio miješati u posao izbornika. No, definitivno postoji jedna grupa igrača, pogotovo u mladoj U-21 vrsti na koje treba obratiti pozornost. Zahvala? Da, sigurno da postoje neki igrači koji više nisu na najvišoj razini, godine idu. Međutim, ovi mlađi moraju na terenu pokazati da su bolji od njih.

Linker
27. travanj 2024 02:40