Olić i Kramarić bili su suigrači u hrvatskoj reprezentaciji
 ronald goršić/CROPIX
IVICA OLIĆ ZA SN

‘Bilo je samo pitanje dana kada će me Kramarić preskočiti! Volio bih da ode u veći klub, Ligu prvaka...‘

Bivši napadač Vatrenih o aktualnom napadaču, koji je postao najefikasniji Hrvat u Bundesligi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. siječanj 2021. 12:57

Ivica Olić igrao je u njemačkoj Bundesligi za Bayern, Hamburger SV, Wolfsburg i Herthu. U 238 nastupa zabio je 72 gola, bio je rekorder među Hrvatima dok ga s vrha prije tri dana nije skinuo Andrej Kramarić, koji je stigao do 74. pogotka. Sve u jednom klubu, Hoffenheimu.

- Nakon njegovog sjajnog ulaska u sezonu bilo je samo pitanje dana kada će doći do tog cilja i prestići me na prvom mjestu. Pratim ga i pratio sam kako se približava toj brojci, gledao sam njegove utakmice i mislim da bi to puno brže napravio, kako je furiozno startao u prvenstvo i kakvom je lakoćom zabijao, da ga nisu spriječile ozljede. One su ga dosta poljuljale i usporile. Drago mi je što tako dobro igra, čestitam mu i sretan sam zbog njega, posebice sam radostan što je opet zdrav, a po onome što pruža na terenu vidi se da se vraća u vrhunsku formu - kazao nam je Olić, koji priželjkuje da i reprezentacija već u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo ima velike koristi od Kramarića.

Trebat će, jer za dva mjeseca su prvi dvoboji na putu prema Mundijalu sa Slovenijom, Ciprom i Maltom.

- Mučile su ga razne stvari, od ozljede koljena, potom aduktora, preko korone i postkorone, nije mu bilo lako. Sve je to izdržao, što me raduje i nadam se da će sada konačnu uhvatiti pravi ritam, te u ožujku doći na okupljanje reprezentacije u punoj formi. Važno nam je da bude zdrav, jer ne znam kada smo ga zadnji put imali u nacionalnoj momčadi da je mogao s nama trenirati i igrati utakmice bez problema.

U listopadu je ipak stigao zabiti ključan gol za pobjedu nad Švedskom u Zagrebu i ostanak u A kategoriji Lige nacije, premda je ušao pred kraj susreta, jer tada ga je bolio aduktor. U studenome nije igrao za Vatrene. No, Olić računa da se neće tako skoro zaustaviti u Bundesligi. Ostane li u tom natjecanju...

- Vjerujem da će vrlo brzo doći do brojke od stotinu pogodaka u njemačkom prvenstvu. On je vrhunski golgeter i znamo kolika je razlika u ekipi s njim i bez njega. Hoffenheim bi bio u teškoj borbi za ostanak, ovako ih drži u sredini tablice i u relativnom miru.

Vrijeme za višu razinu

Iako i pomoćni trener Vatrenih, kao i mnogi, želi vidjeti Kramarića u jačem klubu u kojem bi osvajao trofeje i potvrdio svoj dar u najvećim utakmicama.

- U najboljim je godinama i volio bih, ako i on ima te ambicije, da najkasnije na ljeto ode na višu razini i odigra još nekoliko vrhunskih sezona. Zaslužio je da svoje igre prezentira na europskoj sceni u nekoj momčadi koja igra Ligu prvaka i u njoj ima značajne ambicije.

Kada je s Hoffenheimom bio u Ligi prvaka u sezoni 2018/2019. u šest utakmica postigao je pet pogodaka, što dodatno potvrđuje da je i na toj razini sposoban za velika djela.

- Hoće li otići u veći klub, naravno, ovisi u prvom redu o njemu, kako se osjeća i je li spreman za te nove izazove - zaključio je Olić, koji je s Kramarićem bio suigrač u hrvatskoj reprezentaciji.

Andrej Kramarić će 19. lipnja napuniti 30 godina. I sam je najavio da je nakon Europskog prvenstva moguć transfer, koliko mu god od siječnja 2016. godine, kada je stigao iz Leicestera, do danas bilo dobro u Hoffenheimu. U pet godina dao je 74 gola. Okruglo 15 po sezoni. Samo u Bundesligi.

Linker
26. travanj 2024 19:36