Marka Roga je teška ozljeda odvojila od terena na duže vrijeme
 AFP
VATRENE PROMJENE

Bio je najstandardniji Vatreni koji je prekrižen, ne i jedini: Neki su bili prekobrojni, ozlijeđeni...

Umjesto njega prednost su dobili Joško Gvardiol i Domagoj Bradarić uz Bornu Barišića...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. srpanj 2021. 23:14

Dario Melnjak jedan je od igrača koje je izbornik Zlatko Dalić zvao u reprezentaciju od Rusije do Eura, a na kraju nisu dobili mjestu na listi 26 igrača za kontinentalnu smotru. Melnjak je bio najstandardniji od onih čija je imena izbornika na kraju prekrižio jer pozivao ga je redovito dvije godine, u tom je razdoblju odigrao devet utakmica, da bi ga ostavio ispod crte dajući prednost Jošku Gvardiolu i Domagoju Bradariću, uz Bornu Barišića.

Trinaest s Mundijala

U odnosu na Rusiju Dalić je na Euru imao 13 istih igrača. Oprostili su se Subašić, Rakitić, Ćorluka, Mandžukić, od onda ne igra Strinić, a još za vrijeme Mundijala otpao je Nikola Kalinić. No, četvorici je izbornik prestao slati pozive. To su Tin Jedvaj, Josip Pivarić, Filip Bradarić i Marko Pjaca. Oni su od Rusije do Eura izgubili status prvotimaca. Jedvaj je imao zapaženu ulogu u Ligi nacija 2018. godine, ali loš status u klubu koštao ga je forme i mjesta u nacionalnoj vrsti, Pivarića je izbacila druga teška ozljeda križnog ligamenta koljena, nakon koje nije vratio pozicije među Vatrenima, slično vrijedi za Marka Pjacu, a Filipu Bradariću nakon Rusije izbornik više nije ni dao pravu prigodu.

Osim Melnjaka, još je niz igrača čija su se imena pojavljivala u reprezentaciji. Matej Mitrović otpao je u zadnji čas prije Rusije kao prekobrojan, vratio se u akciju u Ligi nacija, ali ozljede su ga držale daleko od travnjaka, Karlo Bartolec igrao je u kvalifikacijama za Euro da bi kasnije ostao u drugom planu, Dino Perić je startao u prvih 11 u odlučujućoj utakmici za plasmana na EP sa Slovačkom u Rijeci, njega je također natrag bacio križni ligament koljena, Marko Rog godinama je u nacionalnoj vrsti, a dogodio mu je isti problem s koljenom, Filip Uremović izborio je sigurno mjesto na popisu za Euro, međutim ozljeda u finišu ruskog prvenstva to mu je uzela....

Bilo je igrača i sa manjim rolama. Marko Livaja i Ivan Santini zaigrali su 2018. u Ligi nacija i nikad više, Antonio Mirko Čolak se kao najbolji strijelac HNL-a nekoliko puta našao na popisu, ali ga ove godine nije bilo, Kristijan Lovrić je debitirao u kvalifikacijama za SP s Maltom u Rijeci, svejedno je ostao samo na pretpozivu za EP, Antonio Milić je igrao s Engleskom na Wembleyju u Ligi nacija 2018. godine da bi ga nakon toga Dalić prestao koristiti, pojavljivali su se i Filip Benković, Marin Leovac, Toma Bašić, Marin Pongračić

Pravo na nadu

Od svih njih Uremović je jedini siguran da Dalić na njega ozbiljno računa i zvat će ga već za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo početkom rujna. Međutim, još nekoliko njih ima se pravo nadati da će biti uključeni, ako ne za prvu sljedeću akciju, onda kasnije.

Marko Rog ima velike šanse jer i njega je sasjekla ozljeda, a dugo je reprezentativac, ukoliko Mitrović uđe u pravu formu, a krenuo je dobro, pritom naši stoperi nisu bajni, mogao bi dobiti novu priliku. Nastavi li Čolak zabijati i on također, šansa je otvorena i Pongračiću i Periću, Livaja je prva violina Hajduka i lagano se opet približava Vatrenima... Izbornik je puno puta kazao da nitko nije definitivno otpisan i svatko je sam kovač svoje sreće.

Linker
07. svibanj 2024 12:36