JONATHAN NACKSTRAND Afp
MISLAV ORŠIĆ ZA SN

‘Bio sam tako napaljen kada sam ulazio... Da, bio sam ljut što ne igram. Euro? Mogli smo bolje‘

Najbolji hrvatski igrač protiv Furije, igrač kojeg je Dalić u skupini držao na klupi ili tribini
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. lipanj 2021. 07:04

Mislav Oršić bio je hrvatski junak u ludom okršaju sa Španjolcima, ali nažalost junak bez nagrade. Umjesto sa štitom, s Eura je kao i Vatreni otišao na njemu. Konačno je dobio priliku 23 minute prije utakmice, 5 minuta prije kraja zabio je za 2:3, a onda u drugoj minuti sudačke nadoknade asistirao Pašaliću za 3:3... U produžetku je namjestio “zicer” Andreju Kramariću, a još jedan njegov udarac za koji centimetar je prohujao iznad grede. U toj maloj, minimiziranoj minutaži, Oršić je napravio čudesne stvari, ali nije bilo dovoljno.

- Ha, bilo je dobro protiv Španjolske, ali nažalost premalo. Eh, da smo zabili onu priliku u produžetku kod 3:3, da smo tada poveli možda bismo danas pričali u nekom sasvim drugom raspoloženju. Osjetilo se u tim trenucima da se lomi utakmica. Tu nismo zabili, a onda vrlo brzo, možda čak, mislim, u sljedećoj akciji, Španjolci su zabili - kaže nam napadač Dinama.

Jako gladan igre

Veli da je bio iznimno inspiriran kad je ušao u igru...

- Da znate samo kako sam bio napaljen kad sam ušao u igru... Do tada nisam ništa odigrao, jedva sam čekao dobiti neke minute da nešto pokušam napraviti.

Pa, napravili ste jako puno... Ušli ste i u povijest, niti jedan igrač Vatrenih nikada nije ušao u igru, pa zabio i asistirao na velikom natjecanju.

- Zgodan podatak, ali ja ne znam kako vi uspijevate iskopati te statistike. Ma, zaista sam bio jako željan, gladan igre. U prve tri utakmice nisam bio u nikakvim planovima. Izbornik Dalić mi je kazao da bih mogao ući u igru protiv Španjolske, da ćemo vidjeti... Kad mi je to rekao, maksimalno sam se koncentrirao, samo sam o tome mislio, pripremao se, mislio sam si “koliko god da dobiješ minuta, daj sve od sebe, napravi nešto”. Naravno da sam čekao te svoje prve minute. Na prvoj utakmici protiv Engleske sam bio na tribini, onda sam protiv Češke bio na klupi, pa onda sam se opet preselio na tribine protiv Škotske.

Kako je sve to djelovalo na vas? Ostavili ste iza sebe sjajnu sezonu u sjajnom Dinamu gdje ste ukupno bili najbolji strijelac, srušili ste Tottenham u onoj nezaboravnoj utakmici... Je li vas pogodilo to što vas izbornik ne doživljava?

- Lagao bih kad bih kazao da mi nije bilo žao i da nisam bio ljut! Međutim, poštovao sam odluku izbornika. On je donio odluku da dvaput odem na tribinu, da jednom budem na klupi. Ha, netko je morao biti na tribini... Samo toliko bih rekao o tome...

image
WOLFGANG RATTAY Afp

Nemoguć splet okolnosti

Sasvim jasno, ne može sad Oršić previše pričati o Dalićevim odlukama. Ali, držimo da je sve rekao, zar ne? A kako je doživljavao da je javnost toliko na njegovoj strani? Naime, u raznim medijskim anketama ljubitelji nogometa u Hrvatskoj su tražili od izbornika Dalića da ga uvrsti u momčad. Stalno se provlačilo: “Daliću, što čekaš s Oršićem, zašto ga ne staviš u sastav?”

- Je, vidio sam sve to i bilo mi je jako drago zbog toga. Navijači su me željeli vidjeti u sastavu, a kad te traže navijači, onda moraš biti sretan. Nisam u tim trenucima znao kako uopće razmišljati, zapravo sam bio malo iznenađen s tolikom podrškom. No, moram priznati da mi je zaista bilo drago što me navijači cijene i žele vidjeti na terenu.

Pitali smo ga o onim dvjema nevjerojatnim situacijama kad smo primili dva pogotka, kad smo se zapravo sami pobijedili. Prvo ono mijenjanje kopački Ante Rebića pri kraju prvog poluvremena, kad su Španjolci izjednačili, pa onda ono ispijanje vode Joška Gvardiola, kad smo primili treći pogodak. Kako se tako nešto uopće moglo dogoditi, kako se mogu dogoditi takvi gafovi?

- Stvarno ne znam što bih na to rekao. Da se samo jedan pogodak dogodio nakon takvih situacija, bilo bi čudno, neobično, jer se to ne događa. Ali, nama su se dogodila dva pogotka. Recite vi meni koja je vjerojatnost da će se ikada tako nešto opet dogoditi? Nevjerojatno. Stvarno jedna velika nesreća i nemogući splet okolnosti. Ne znam kako bih to objasnio osim možda s riječi - dekoncentracija.

Kako je Hrvatska po vama odigrala ovaj Euro?

- Mislim da smo igrali O.K. Ali, mislim i da smo mogli puno bolje. Nije lako igrati na ovakvim turnirima. Kad smo izgubili prvu utakmicu s Englezima, u javnosti se navukla negativa. Čitali smo svi medije, pa je svima nama bilo teško, a sve je bilo povezano i s time što u posljednje vrijeme nismo dobro igrali. Kad se skupi dosta negative u javnosti, ponekad je teško iz sebe izvući sve najbolje. Protiv Čeha, a pogotovo protiv Škota, igrali smo bolje. Tako da nam se vratila vjera pred utakmicu sa Španjolskom. I onda su nas na toj utakmici jeftine pogreške stajale ulaska u četvrtfinale.

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

Protiv Valura navijač

Euro je gotov za Hrvatsku, kad se Mislav vraća u plave redove, pod palicu Damira Krznara?

- Čuo sam se s trenerom Krznarom odmah nakon utakmice, rekao mi je da mi reprezentativci imamo slobodno do 7. srpnja, ali je i rekao da ako netko hoće, slobodno može doći i ranije. Sad ćemo vidjeti hoće li netko doći ranije. Ja, nekako, mislim da ćemo se svi pojaviti ipak 7. srpnja, ha, ha, ha... Najvjerojatnije nećemo igrati onu utakmicu s Valurom, bodrit ćemo momčad s tribine. Nadam se da ćemo to proći bez nekih većih problema. Gledao sam prvo poluvrijeme naše utakmice s Rostovom na pripremama. Baš smo djelovali moćno, bilo je vrhunskih akcija. Ne brinem se uopće za ove naše prve europske utakmice.

Očekuje li ovog ljeta nakon sjajne sezone u Dinamu i bombastičnih minuta protiv Španjolske neku dobru inozemnu ponudu?

- Nemam pojma što bih vam o tome rekao... Zasad nema ništa, pa onda je sad bespredmetno o tome govoriti - zaključio je Oršić.

Linker
20. travanj 2024 11:23