GORAN SEBELIC/CROPIX
VELIKA PRILIKA

Bišćan nakon sjajnog raspleta: ‘Govorio sam da smo najbolji, ali Euro nikad nije bio naš krajnji cilj!‘

Nakon što su izbornik Bišćan i njegovi momci senzacionalno izborili Europsko prvenstvo 2021.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. studeni 2020. 17:04

Euro stižemo! Preko Pule, Grčke, Bosne i Hercegovine, Danske... Raznim putevima, ali tu smo. Hrvatska U-21 selekcija Igora Bišćana plasirala se na Europsko prvenstvo u Sloveniji i Mađarskoj iduće godine, četvrti puta otkako je samostalne nam države. Mnogo toga se moralo poklopiti, dečki su svoje uvjerljivo odradili protiv Litve, a onda je krenula prava dramatična priča, čekanje drugih rezultata koji su nam otvarali put.

Dobro odrađen posao

Grci su odmah pomogli, Škotima su skinuli “suknjice”, borili su se za pobjedu kao da im o njoj ovisi život. Nakon toga su susjedi isto tako odigrali protiv velikog favorita Belgije, Danci nam protiv Rumunjske više nisu trebali, ali da jesu, pomogli bi i oni. Hvala svima, no Hrvatska je ipak ponajviše sama zaslužila ovaj Euro što slijedi. Bilo je puno nesretnih okolnosti, nijednom u svim utakmicama u kojima nismo uzeli sva tri boda nismo bili nadigrani, upravo obrnuto, ali bodovi su poput pijeska skliznuli kroz prste. Zato je valjda božica Fortuna na koncu odlučila da nam se osmjehne i pruži ruku.

- Stvarno je bila ludnica - sa smiješkom nam je kazao izbornik Igor Bišćan nakon sretnog raspleta.


Nakon cijele priče s ovako dramatičnim, ali trijumfalnim završetkom, izbornik nije mogao sakriti emocije.

- Sretan sam, jako sam sretan. Zapravo, presretan sam. Zbog svih ovih mladića koji su igrali ove kvalifikacije. Od prvog dana sam govorio da smo najbolji u skupini. Dečki su to pokazali. Nismo prvi, ali po svemu zaslužujemo nastup na Europskom prvenstvu. Dečki su pokazali da imaju kvalitetu, da mogu prezentirati hrvatski nogomet na pravi način. Ostvarili su uspjeh.

Naravno, nakon što se ostvario plasman na Euro, priča dobiva drugu dimenziju. Bišćan najavljuje da je priča ove generacije tek na početku.
- Plasman na Europsko prvenstvo nije naš krajnji cilj, nikad nije bio. Neću kazati da se plasman na Euro podrazumijevao, nije nikad jednostavno uhvatili starokontinentalnu smotru. Da jest, onda to ne bi bio tek četvrti put svih ovih godina da se mlada reprezentacija plasira na završno natjecanje. Možemo kazati da je plasman bio sukladan našoj kvaliteti i očekivanjima. Ocijenio bih to kao dobro odrađen posao u kvalifikacijama. No, sad ćemo napraviti sve da budemo što je moguće bolji na Euru, da u Sloveniji i Mađarskoj dostojno predstavimo naš nogomet.

Dečki još uče

Kad smo malo vrtjeli film unazad, sjetili se nekih utakmica u kojima su njegovi dečki izgubili bodove a činilo se da nisu trebali.
- Ne možeš očekivati da dobiješ svaku utakmicu, to su mladi dečki, oni još uče. Ali mogu komentirati utakmice koje sam ja vodio. Bilo je jako malo trenutaka kad je njihova mladost napravila nešto što bi zasjenilo njihovu kvalitetu. Osim tih nekoliko trenutaka u Škotskoj, sve drugo je bilo na vrhunskoj razini, a onda kvaliteta uvijek dođe na svoje i napravi razliku. Što se pokazalo na kraju, ponavljam, dečki su to zaslužili.

Tijekom ovih kvalifikacija Igor Bišćan pozivao je mnogo mladih nogometaša, za neke mnogi nisu niti čuli prije no što su odjenuli dres mlade nacionalne vrste. Bio je tu recimo jedan Marin Šverko koji igra u trećoj njemačkoj ligi, a pokazao se sjajnim rješenjem, u posljednjoj utakmici “izmislio” je Marka Divkovića iz Dunajske Strede, igrali su dečki praktički iz svih hrvatskih klubova. Širina rostera je bila zaista impresivna.

- Treba vjerovati u mlade igrače. Svi oni su potpuno opravdali očekivanja, svojim ponašanjem, pristupom, odnosom. Normalno jest da je okosnica najbitnija. Mnogo je lakše doći u reprezentaciju koja je već posložena, ne samo po pitanju sastava, već i ponašanja, te standarda nekih kriterija kad je u pitanju odnos prema radu. U takvom okruženju svakome je mnogo lakše pokazati najbolje od sebe. Svi su dali svoj obol plasmanu na Europsko prvenstvo, naglasili svoju kvalitetu, i eto, na kraju smo uspjeli. Kompletna naša priča bila je pozitivna, zbog toga sam baš jako sretan - kazao je Bišćan.

Mi pak možemo ustvrditi da će ova generacija sigurno imati što kazati na Euru, uostalom to misli i izbornik koji je ustvrdio da plasman na Europsko prvenstvo nije krajnji cilj ove talentirane generacije mladih hrvatskih nogometaša.

Euro se igra u dva dijela, Bišćan ne vjeruje da će biti termina za prijateljske utakmice

Nakon ždrijeba 10. prosinca u Nyonu saznat ćemo u kojoj će skupini igrati Hrvatska, a Euro kreće 24. ožujka, po dvije najbolje momčadi iz četiri skupine odlaze u nokaut rundu koja je na rasporedu od 31. svibnja, dok je finale zakazano u Ljubljani 6. lipnja. Bišćan će očito imati slatke brige za izabrati one koji će otići na Europsko prvenstvo. Ali i, s druge strane, težak izbor koga ostaviti doma.
- Da, to će biti težak dio mog posla. Ali nemojte molim vas da sad razmišljam o tome, do Eura još ima dosta vremena.
Zanimljivo, s obzirom da Euro kreće u ožujku, mlada vrsta će svoju prvu sljedeću utakmicu odigati baš na - Prvenstvu. Pitali smo Bišćana postoji li mogućnost da se ipak prije toga odigra neka prijateljska utakmica?
- Čisto sumnjam, nema termina. Zaista u ovom trenutku ne znam - zaključio je Bišćan.

Sosa će 24. studenoga saznati kaznu

Hoće li nogometaš Stuttgarta Borna Sosa uopće igrati na Euru u terminu koji počinje 24. ožujka? Naime, Sosa je na utakmici protiv Škotske zaradio crveni karton zbog udaranja protivnika. Ako se sjećate, današnji A reprezentativac Domagoj Bradarić je zbog istog razloga isključen na utakmici Hrvatske i Češke, a Disciplinska komisija UEFA-e kaznila ga je s tri utakmice neigranja. Sad se ta ista komisija sastaje 24. studenoga. Ako Sosu kazne isto kao i Bradarića, onda Borna ne bi mogao igrati na dvije utakmice u skupini, jer je jednu odradio protiv Litve. Naravno da se postavlja pitanje bi li ga u tom slučaju Bišćan uopće pozvao. (do)

Hoće li Hrvatska biti domaćin skupine D na Euru?

Kad su se Slovenija i Mađarska kandidirale za Europsko prvenstvo mladih U-21 selekcija, onda se pretpostavljalo da će na Euru igrati 12 reprezentacija. Međutim, kuća europskog nogometa je proširila format na 16 reprezentacija. U Mađarskoj će se sigurno igrati skupine A i C, a u Sloveniji bi se trebale igrati B i D. U kuloarima se počelo pričati da Slovenci zbog infrastrukturalnih razloga neće moći organizirati obje skupine, pa je UEFA ostavila mogućnost da skupinu D organizira neka druga država koja se plasirala i koja će biti na ždrijebu izvučena u tu skupinu D. Može li to biti Hrvatska, možemo li mi biti domaćini jedne skupine?
- Ne mogu vam sad pričati o tome, vidjet ćemo sve za koji dan - kazao nam je izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić.
Iz naših slovenskih izvora, pak, neslužbeno saznajemo da će Slovenci ipak sve napraviti da se obje skupine odigraju u Deželi. No, pričekajmo. (do)

Linker
18. travanj 2024 04:29