IVANA NOBILO/CROPIX
USUSRET EURU

Bit će to spektakl i fešta za pamćenje: Evo kako će se u Hrvatskoj pratiti Vatreni, stigla i objava iz HNS-a

Hrvatske fan-zone bit će među najvećima u Europi i Aziji, na kojima će se uživo gledati Euro izvan Njemačke
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. travanj 2024. 11:32

Euro će biti spektakularan u Njemačkoj, ali i u Hrvatskoj, te BiH, gdje u većem broju žive Hrvati. Golemo je bilo zanimanje navijača, mnogi nisu uspjeli kupiti ulaznice, ali moći će atmosferu Eura doživjeti na domaći način. Klub navijača Mi Hrvati izvijestio je da organiziraju javno gledanje utakmica u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića, te Kolur-Zvončacu u Splitu. Uz zahvalu gradovima koji su im to omogućili, nadaju se dogovoru i s Osijekom, pa da se Eura na jednak način prati i u Slavoniji.

Grad Zagreb dao im je besplatnu pozornicu i režiju. Pozornica će biti istočno od Manduševca, a organizirat će i zabavni program sa 16 koncerata. Bina će biti 10 s osam metara, kao i lani za vrijeme Lige nacija. Stajat će od 14. lipnja do finala 14. srpnja, a kako se organizatori nadaju - savršeno bi bilo da mora ostati i za doček 15. srpnja.

U Splitu će se utakmice gledati na Zapadnoj obali, gdje su prostor dobili od ljudi koji ga drže u koncesiji od grada. Plan je da se utakmice gledaju i u Osijeku na Trgu Svetog trojstva, ali još traju pregovori... Osim toga javno gledanja utakmica Hrvatska bit će u Mostaru, Ljubuškom i Žepču. Sva tri grada dala su besplatno na korištenje javni prostor.

Hrvatske fan-zone bit će među najvećima u Europi i Aziji, na kojima će se uživo gledati Euro izvan Njemačke. Slične se organiziraju u Bruxellesu, Antwerpenu, Monsu, Kopenhagenu, Oslu. Ženevi, Beču, Budimpešti, Londonu, Glasgowu, Brightonu, Lisabonu, Dubaiju i Abu Dhabiju.

BEZ SUDJELOVANJA HNS-A

Hrvatski nogometni savez neće sudjelovati u organizaciji navijačkih zona tijekom UEFA Eura 2024. zbog marketinških uvjeta postavljenih od strane Uefe, piše službena stranica HNS-a.

Na prošlotjednoj Uefinoj radionici do kraja su razjašnjeni marketinško-komercijalni uvjeti organizacije navijačkih zona za nacionalne saveze, kako na teritoriju Njemačke, tako i u svojim zemljama, nakon čega je HNS donio odluku kako neće sudjelovati u organizaciji navijačkih zona.

"Žao nam je zbog ovakvog raspleta jer smo željeli uz podršku naših poslovnih partnera ponuditi navijačima alternativu službenim Uefinim fan zonama, no uzimajući u obzir Uefine uvjete koji onemogućuju sudjelovanje naših partnera i sponzora, takav projekt postao je za nas neizvediv, pri čemu razumijemo i poštujemo Uefin stav kojim želi zaštititi svoje komercijalne partnere", izjavio je Ante Cicvarić, voditelj marketinga HNS-a.

UEFA tijekom Eura organizira navijački festival ("Fan Festival") u svim gradovima domaćinima, dio čega će biti i uobičajene navijačke zone. Sve informacije o navijačkim festivalima u svim gradovima mogu se pronaći OVDJE, pa sve hrvatske navijače pozivamo da se informiraju o događanjima u Berlinu, Hamburgu i Leipzigu, kao i ostalim gradovima domaćinima koje planiraju posjetiti tijekom Eura.

Iz istih razloga, HNS neće sudjelovati u organizaciji navijačkih zona u hrvatskim gradovima.

"Imali smo najbolju želju ponuditi Uefi i gradovima domaćinima dodatno mjesto okupljanja hrvatskih navijača jer ih očekujemo u velikom broju, no komercijalno-marketinški to nije izvedivo te stoga ne možemo sudjelovati u organizaciji navijačkih zona u Njemačkoj ili Hrvatskoj. Činjenica je da će Uefa i gradovi domaćini imati vrhunski organizirane navijačke zone u kojima će se naši navijači moći zabaviti, uživati, gledati utakmice, družiti i pritom osjećati sigurno. Istodobno, vjerujem da će hrvatski gradovi odabrati pouzdane i kvalitetne partnere za organizaciju navijačkih zona kod nas, kao što je to bilo na proteklim natjecanjima, jer će ovaj Euro nesumnjivo izazvati izuzetan interes građana diljem Hrvatske", izjavio je Jurica Jurjević, voditelj prevencije, sigurnosti i integriteta HNS-a.

Linker
14. svibanj 2024 09:12