DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
KOMENTAR

Biuk iznenađenje? Možda, ali samo za suparnike! Bišćan je osim njega napravio još jedan pravi potez

U A-vrsti senatori dobiju poziv i kad nisu dobri, ali ovdje nema starih zasluga, ne smije ih ni biti
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. svibanj 2021. 17:01

Stipe Biuk pogodio je "u sridu". Taj 18-godišnji mladić se svojim posljednjim igrama u Hajduku nametnuo u tolikoj mjeri da ga je izbornik Igor Bišćan pozvao za drugi krug Europskog prvenstva mladih. Neki će možda ustvrditi da je to iznenađenje, ali mišljenja smo da se tu ne radi o nikakvom iznenađujućem potezu. Bišćan je jednostavno prepoznao mladog igrača koji donosi prevagu, koji svojim potezima može odlučivati. Zapravo, da, Biuk može biti iznenađenje, ali samo za - suparnike. Recimo, za Španjolce u četvrtfinalu. Izbornik se rukovodio vrlo jednostavnom logikom, pozvao je na Euro one koji su u najboljoj formi. Tako to i treba biti, nema starih zasluga, nije potreban copy-paste prijašnjih poziva. Možda je ponekad u A reprezentaciji druga priča, možda će neki senatori ponekad dobiti pozivnicu i kad nisu u svojim najboljim izdanjima, i kad nemaju adekvatnu minutažu, ali kod mladih toga ne smije biti. Tu nema senatora, traže se lica koja su najbolja u datom trenutku. Dobro jest da Bišćan ima takav stav.

Zato je i došlo do promjena u mladoj vrsti u odnosu na prvi dio dio Eura, koji je zaključio Domagoj Bradarić onim svojim povijesnim pogotkom Englezima. S tog prvog popisa otpalo je pet igrača. Bez poziva su ostali Sandro Kulenović, Marko Divković, Matej Vuk, Darko Nejašmić i Dominik Kotarski. Od svih njih jedino je ozlijeđen Kotarski, da nije sigurno bi bio na listi. Za ostale je Bišćan procijenio da ovoga trenutka nisu ti koji mogu biti ispred onih koji su dobili pozivnicu.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

U toj priči možemo spomenuti još jednog hajdukovca, Darka Nejašmića. Dok je Stipe Biuk najveći dobitnik Bišćanove liste, može se kazati da je Nejašmić najveći gubitnik. Bišćan inače ima dobro mišljenje o njemu, ali njega je s popisa skinuo zapravo Hajduk premjestivši ga u drugu momčad. Među gubitnicima je svakako i Sandro Kulenović, koji svojim nastupima u momčadi s Rujevice nije uvjerio Bišćana da ga treba pozvati. Na popisu nema niti Borne Sose, znamo iz kojih razloga. Izbornik mladih je stao iza Zlatka Dalića i njegove izjave o braniču Stuttgarta. Među pozvanima su i trojica s Dalićevog popisa za seniorski Euro, Domagoj Bradarić, Joško Gvardiol i Luka Ivanušec. Zasad je dogovor da će oni biti na raspolaganju za četvrtfinalnu utakmicu s Furijom, ali očito ostaje mogućnost da zaigraju i u polufinalu ako se Hrvatska plasira.

Osim Stipe Biuka, jedino novo ime na popisu je vratar Hellas Verone Ivor Pandur, koji je pozvan zbog ozljede Kotarskog. Na popisu je još jedan igrač koji nije igrao na prvom dijelu prvenstva, radi se o Bošku Šutalu, igraču Atalante. No, on nije bio na tom popisu jer je tada bio ozlijeđen, njegov povratak je jako bitan. Uglavnom, možemo zaključiti da su na Bišćanovom popisu svi oni koji i trebaju biti.

Linker
04. svibanj 2024 07:39