Cristiano Ronaldo
 AFP
ZANIMLJIVO PREDVIĐANJE

Bivši HNL as i danas zabija, a za SN prognozira: ‘Srbija ide u dodatne kvalifikacije, ali bit će borba‘

Nekadašnji vrsni napadač Kruno Lovrek komentira napetu završnicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. listopad 2021. 08:24

Ako Hrvatska na kraju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo bude druga u skupini, mogle bi je u ožujku sljedeće godine dočekati prilično nezgodne kvalifikacije. Prema aktualnim ljestvicama, uz Vatrene su trenutačno u tom društvu Portugal, Španjolska, Švicarska, Norveška i Poljska.


Deset drugoplasiranih reprezentacija i dva najbolja pobjednika skupina Lige nacija koji je osvoje prva dva mjesta u svojim grupama sudjelovat će u play-offu. Momčadi će biti podijeljene u tri skupine po četiri te će igrati polufinala i finala, a tri pobjednika izborit će put u Katar. Domaćinstvo tih utakmica odredit će se ždrijebom.


Moguće rasplete za naš list prokomentirao je proslavljeni hrvatski napadač Kruno Lovrek, i dalje aktivan u četvrtoligašu Tehničaru iz Cvetkovca, gdje je ujedno i trener mlađih dobnih kategorija.

image
Kruno Lovrek
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix


U skupini A trenutačno je u vodstvu Srbija sa 17 bodova i utakmicom više od Portugala koji ima bod manje. Utakmica odluke igrat će se u studenome u Portugalu.

Furija se promijenila

- Portugalci igraju kod kuće s glavnim konkurentom, tako da očekujem da će na kraju biti prvi u skupini, a Srbija druga. Portugalci imaju širinu i kvalitetu, to je neosporno. Kvalitetniji su od Srbije koja se malo podigla u posljednje vrijeme. Bit će borba do zadnje minute, no prednost dajem Ronaldu i društvu, tako da Srbiju očekujem u kvalifikacijama.


Švedska s 15 bodova predvodi skupinu B, no meč odluke igrat će u Španjolskoj. Furija zaostaje dva boda, jedini poraz upisala je baš u Švedskoj.
- Španjolci su dosta toga promijenili u odnosu na posljednje Svjetsko prvenstvo. Predvođeni izbornikom Enriqueom igrali su lijepo na Euru, a dobri su bili i na Final fouru Lige nacija. Bili su dominantni u prvom poluvremenu finala s Francuskom, u drugom su malo kiksali, no riječ je o vrhunskoj reprezentaciji. Poklapa im se da utakmicu odluke igraju kod kuće sa Švedskom, trebali bi tu uzeti tri boda. Švedsku, naravno, ne treba otpisivati, jer je riječ o konkurentnoj momčadi, tipičnoj skandinavskoj, tradicionalno igraju u formaciji 4-4-2. Možda im se do tad oporavi i Ibrahimović koji se vratio u reprezentaciju, s njim su još bolji.

Italija je Italija

Ni u skupini C nije još sve riješeno, Italija i Švicarska su na vrhu s po 14 bodova, no Azzuri odlučuju sami o sebi, u studenome kod kuće igraju sa Švicarcima.
- Italija je europski prvak. Iako su sad izgubili prvi put nakon 37 utakmica, igraju na domaćem terenu. Švicarska je pokazala da je ozbiljna momčad, na Euru je izbacila Francusku, ali Italija je Italija.


Nizozemska je u prednosti u skupini G, ima dva boda više od Norveške koja joj dolazi u goste.
- I Nizozemcima dajem prednost. Vratio im se i Van Dijk, s njim su učvrstili obranu. Igraju napadački nogomet, zabijaju puno golova. Norveška je dobra ekipa, ali puno zavise o Haalandu koji je trenutačno ozlijeđen. Nizozemce vidim na prvome mjestu, a Turska bi s dvije pobjede mogla izbiti ispred Norveške.


Neke su reprezentacije, poput Njemačke i Danske, već osigurale put u Katar.
- Nijemci nisu imali prezahtjevnu skupinu, mislim da je bila najlakša od svih. Nijemci su se malo tražili zadnjih godina, no sad su pokazali dominaciju, a pod vodstvom novog izbornika Flicka očekujem ih još bolje i opasnije. Danska igra jako dobro, ima iza sebe izvrsno Europsko prvenstvo, a učinak u kvalifikacijama joj je impresivan. Nema sumnje da će Danska za svakog u Kataru biti vrlo težak i zahtjevan suparnik.

Favoriti protiv Rusije

Lovrek je na kraju prokomentirao i situaciju u skupini H, gdje je Rusija u vodstvu s dva boda ispred Hrvatske. Njegov obrazac za odlučujuće utakmice u studenome vrijedi, naravno, i u ovom slučaju, očekuje da će Vatreni na Malti i u Splitu pokazati snagu i kvalitetu.
- Imamo još dvije utakmice, pod uvjetom da dobijemo Maltu, odluka će biti na Poljudu. Da nam je prije netko ponudio da zadnju utakmicu igramo doma i da ona odlučuje, sigurno bismo to prihvatili. Mislim da ćemo dobiti obje utakmice u studenome.


Rusija nije impresionirala igrama, ali je nanizala četiri pobjede i iskoristila osječki kiks Vatrenih protiv Slovačke.
- U Splitu smo apsolutni favoriti protiv Rusije, ne očekujem nikakve probleme oko izravnog plasmana. I Kovačić je odradio kaznu, kompletirat ćemo se i bit će sve OK. Šteta zbog ove utakmice sa Slovačkom u Osijeku, dominirali smo, imali ‘sto šansi’, ali su oni zabili dvaput iz dva udarca u okvir gola. Sreća nije bila na našoj strani, ali odlučujemo i dalje sami o sebi, bolji smo od Rusije - uvjeren je Kruno Lovrek.

Linker
24. travanj 2024 00:19