Boris Kovacev / CROPIX
HRVATSKA PROTIV NAJJAČIH

BIVŠI HRVATSKI IZBORNIK SE PRISJETIO FRANCUSKE I IZNIO MIŠLJENJE SUPROTNO DALIĆEVOM 'Smatram da ta ideja nije najbolja'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. ožujak 2020. 15:52

Hrvatska igra s Portugalom 30. ožujka u Dohi, a s Francuskom 8. lipnja vjerojatno u Nici. Već prije Eura mogla bi skinuti urok o kojem se govori zato što nijednu od te dvije nacionalne vrste nikad nije dobila, ali čak i da se to dogodi malo će popraviti skor, a nimalo doživljaje međusobnih susreta.

Od Portugalaca su Vatreni poraženi u osmini finala Eura u Francuskoj 2016. 1:0 i u skupini 1996. rezultatom 3:0, od Francuska u dvije najveće utakmice, u polufinalu Svjetskog prvenstva 1998. i finalu 2018. Dvoboj s Tricolorima u skupini EP 2004. završio je 2:2. To se pamti, samo na takvoj razini može biti odgovarajući revanš kojeg priželjkujemo na ovogodišnjem Euru.

Često tijesne utakmice

Start nove Lige nacija za Hrvatsku znači “ultra“ gostovanja kod Portugala 5. rujna i Francuske tri dana kasnije. Savršeno za postaviti pitanje - zašto? Koji je razlog da su Vatreni matirali Nijemce, Talijane, Španjolce, Engleze, Argentince… a nikad nisu ni Portugalce, niti Francuze? Je li to nogomet koji nam ne odgovara, imamo li komplekse, prati ni nas nesreća ili su samo svaki put bili bolji? Otto Barić, izbornik koji se s njima sučelio na Euru 2004. i Ivan Strinić, starter u dva zadnja bolna gubitka, s Portugalom u Lensu i Francuskom u Moskvi, odgovaraju:

- Francuska je bolja od nas, to je objektivno. Za Portugal je malo čudno što ih nikad nismo pobijedili. U nekim smo susretima dobro igrali s Francuzima, međutim, oni su puno veća zemlja, imaju daleko više klasnih igrača. No, što se tiče Portugala mislim da je vrijeme da ga matiramo. Očekujem da ćemo ih dobiti u jednoj od sljedećih utakmica. Želim da se to dogodi i protiv Francuske, ali ona je realno jača. Istina, u Portugalu 2004., u tom susretu koji je završio 2:2, nije bila. Štoviše, mi smo bili bolji, ali to je nogomet - kazao nam je Otto Barić, čija je ekipa u spomenutoj utakmici imala peh jer kod vodstva 2:1, golovima Prše i Rapaića s bijele točke, golman Butina je loše reagirao kod ispucavanje lopte, no Trezeguet ju je zaustavio rukom prije no što je zabio.

- U tom susretu mogli smo ih pobijediti. I to bi bilo zasluženo. Ostali smo hendikepirani odlukama suca. Mislim da smo u Parizu 1998. morali napraviti više. To polufinale pamtit ću po Robertu Prosinečkom, koji je sjedio na klupi do 90. minute.

Ivan Strinić ističe da se radi o velesilama i da Hrvatska nije bila daleko da ih već nokautira.

- Te su utakmice gotovo redovno bile tijesne, mogle su otići na obje strane. I finale u Moskvi i osmina u Lensu također. Po rezultatu bliže smo bili da dobijemo Portugal u Lensu, imali smo izglednije šanse. Francuze smo stalno ganjali i bivali u zaostatku. Iako smo i finale dobro igrali, pogotovo u 1. poluvremenu kad smo se vraćali i imali šanse. Dogodi se da primiš golove koji ne bi trebao, a teško je više puta stizati rezultat i vaditi se protiv vrhunskih nogometaša - konstatirao je lijevi branič sa 49 nastupa za Vatrene.

Moskva, Rusija, 150718.
Stadion Luznjiki.
FIFA Worl cup Russia 2018.
Nogometna utakmica finala svjetskog prvenstva Rusija 2018, Francuska - Hrvatska.
Na fotografiji: Ivan Strinic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Bilo je i nesreće

Je li problem da nam ne odgovara način njihove igre, pitali smo Barića.

- Što se tiče Francuske ipak se radi o kvaliteti, ali u dvobojima s Portugalom dominirala je nesreća. Smatram da to ispadanje pogotkom u 117. minuti u Lensu nije korektno povezivati s Antom Čačićem, što neki čine. Nikad ne bih u prvi plan stavio trenera - odgovorio je Otto.

Na Euru bismo se mogli sastati u nokaut fazi.

- Uvijek dajem šanse našoj reprezentaciji, ali imam jasno mišljenje; s Francuskom će biti teško, međutim, vrijeme je da dobijemo Portugal. Što se tiče Lige nacija, ako je jako dobro plaćeno, isplati nam se igrati. Zlatko Dalić kaže da želi najjače rivale. Smatram da to nije najbolje. I ja sam htio igrati protiv jakih, ali moraš i protiv slabih, jer uigravanje se ne može raditi protiv snažnih. S njima se postaviš da ne izgubiš, a kad se želiš uigrati ideš na pobjedu - zaključio je nekadašnji hrvatski izbornik.

Ovo će biti godina odmjeravanja snaga u nekoliko činova.

- Možemo dobiti obje te momčadi. Nisu oni ništa bolji od nas. Hrvatska se nema čega bojati. No, činjenica je da odlučuju nijanse. Portugal je nešto ispod Francuza, ali to ne mora ništa značiti - rezolutno će Strinić.

Ima li Hrvatska kompleks tih reprezentacija?

- Ne. Mislim da nema toga. Uvijek postoji respekt prema svakom protivniku, ali nikakav kompleks ne vidim. Na takvom nivou nema straha. Druga je stvar što su sve to sjajni igrači. Kad igraš protiv Mbappea, kao u finalu u Moskvi, moram reći da ga je bilo jako teško čuvati. Ronaldo u Lensu nije toliko boravio na mojoj strani. Međutim, kad se kolektivno dobro igra ništa nije problem.

Bolja priprema

Znamo kako smo i zašto pali, valja iz toga nešto naučiti.

- Imamo negativna iskustva i moramo se bolje pripremiti. Nema tu puno filozofije. S Portugalom u Lensu nismo zabili nekoliko šansi i primili smo iz kontre, Francuzi su nam u finalu ni iz čega dali dva gola, i to kad smo puno bolje igrali. Na neke stvari ne možeš utjecati. Vidjelo se u Rusiji da samo nešto naučili na Euru, ali očito učenja nikad dosta. Mislim da će Dalić sve pripremiti i neće biti problema. Mi možemo svašta napraviti. Ali da smo za Ligu nacija izvukli vrhunske rivale, to je definitivno. Igračima je draže igrati takve susrete nego s manjim momčadima - zaključio je Strnić, koji indvidualno trenira u Splitu. Nije odustao od karijere, ali ni pronašao klub koji bi mu odgovarao.

Linker
24. travanj 2024 16:33