Profimedia, UPPA News
DVOSTRUKI POBJEDNIK

BLITZKRIEG ZLATKA DALIĆA UĆI ĆE U ALMANAHE HRVATSKOG NOGOMETA Pojavio se niotkud i izborio mjesto u povijesti

IZBORNIKOV RECEPT Zlatko Dalić je u vrlo kratkom vremenu uspio preokrenuti situaciju
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. studeni 2017. 12:03

Zdravstvuj, Rusija! Evo Hrvata na Svjetskom prvenstvu, a osim igračima koji su naravno najviše zaslužni, veliki naklon do poda pripada izborniku Zlatku Daliću. Dođoh, vidjeh, pobijedih - najpoznatija je izreka rimskog državnika i vojskovođe Gaja Julija Cezara.

Ona se obično upotrebljava kada se želi kazati da se nešto neočekivano i brzo napravilo, kad se neočekivano i lako riješio neki problem. Izreku zaista možemo isukati kad se radi o Zlatku Daliću, jer njegovo ustoličenje na klupu, te u tri koraka napravljen plasman u Rusiji zaista je bio pravi "blitzkrieg"!

Ne treba sad u trenucima velikog slavlja od Dalića nakon tri utakmice stvarati legendu, nekakav mit. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ćemo vidjeti do kuda će dogurati ova, svakako jedna od najtalentiranijih generacija hrvatskog reprezentativnog nogometa. Ali da je novi izbornik u kratkom vremenu uspio na noge osoviti momčad koja je nakon onog remija s Finskom nudila sliku teturajućeg boksača, istina je koja se mora apostrofirati.

Umio je hrvatske reprezentativce u bunaru samopouzdanja, od mogućih velikih gubitnika postali su veliki pobjednici. Protiv Ukrajina i Grčke poput vrhunskog psihologa mentalno je podigao momčad, Vatreni su se opustili u psihičkom smislu, otpustili sve kočnice i zaigrali onako kako mogu, na razini svog nogometnog znanja i talenta. Očito mu je motivatorska strana moćan dio njegove trenerske dimenzije.

U taktičkom smislu napravio ne neke rošade, nekim igračima zamijenio mjesta, neke stavio na njihove prirodne pozicije. Iako je bio ograničen vremenom, Dalić je uspio povući pametne i mudre taktičke poteze koji su se u ukrajinskom i grčkom slučaju pokazali dobitnima.

Sad nakon ovog uspjeha ima vremena u miru detaljno promisliti u konceptu i strategiji igre koju će Vatreni prezentirati u Rusiji. Od sadašnjeg slaganja taktike za krucijalne utakmice protiv Ukrajine i Grčke do nastupa u Rusiji, Dalić će moći stvoriti temelje nacionalne vrste koja bi konačno i na nekom velikom natjecanju, dvadeset godina nakon Francuske mogla "nešto kazati".

Daliću pripadaju i neosporne zasluge za povratak reprezentacije narodu! To je pokazao onaj prvi maksimirski ogled s Grcima, koji nas je podsjetio na neka prošla, raskošna navijačka vremena. Da se tražio bolji scenarij za Vatrene nakon što su na Rujevici odigrali onu užasnu utakmicu s Fincima, ne bi se mogao naći bolji od onog s potpisom Zlatka Dalića. Bio je to "blitzkrieg" koji će ući u almanahe hrvatskog nogometa. Dalić je dvostruki pobjednik, odveo je Hrvatsku u Rusiju i vratio joj ljubav navijača...

Linker
08. svibanj 2024 04:40